Pyhänkoski tekee itseään tykö

Kylälle ja Ristivuorelle houkutellaan kävijöitä oman kunnan ulkopuoleltakin

Timo Myllykoski

MERIJÄRVI Pyhänkosken kylälle ja viereiselle Ristivuoren laskettelukeskukselle haetaan uutta vetovoimaa virkistys- ja matkailukohteena. Merijärven kunta toivoo, että alue tunnustettaisiin matkailulliseksi alueeksi Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavaa myöten.

”Pyhänkoski on jokikalastuksen ja koskenlaskun osalta ainutlaatuinen paikka tällä alueella. Kunnan kannalta alueen kehittäminen on merkittävä asia, koska sitä kautta voitaisiin löytää uusia matkailullisia näkökohtia ja työpaikkojakin”, kunnanjohtaja Kaija Eskola toteaa.

Kehittämishankkeiden toivotaan luovan pohjaa myös kuohuvan Pyhänkosken kupeessa sijaitsevan kylän tulevaisuudelle. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tiina Yppärilä myöntää, että kylällä on herätty ja todettu, että jotain pitää tehdä.

Kosken yhteyteen uusia elementtejä

Yppärilä luettelee kuin apteekin hyllyltä suunnitteilla olevia kehittämiskohteita. Suunnitelmien pitäisi valmistua kevään aikana, minkä jälkeen töille ja investoinneille ryhdytään hakemaan rahoitusta.

”Kyllä siitä lähdetään, että suunnitelmat myös toteutetaan. Uskon, että ensi kesänä jo tehdään jotakin vaikka rahoitusta ei saataisikaan”, hän sanoo.

Itse Pyhänkoski on saamassa ohikulkijoiden huomion kiinnittävän lisämausteen, sillä kyläyhdistys suunnittelee kosken valaisemista. Valaisemisesta on jo päätetty, mutta idean toteuttaminen hakee vielä muotoaan.

Toinen koskeen liittyvä houkutin on Pyhänkosken vanhan sillan paikalle rakennettava kävelysilta, josta tulee samalla osa kylältä Ristivuorelle kulkevaa luontoreittiä. Kyläyhdistys hakee vielä yhteisymmärrystä siitä, tuleeko sillasta elämyksiä tarjoava riippusilta vai tukevarunkoinen kaarisilta.

”Koska tässä on tarkoituksena kehittää matkailu- ja virkistyspuolta, niin minä rakentaisin riippusillan. Se kiinnostaisi varmasti satunnaisia ohikulkijoitakin”, puheenjohtaja sanoo.

Kosken ja viereisen levähdyspaikan nykyistä tehokkaampi esille tuominen ja hyödyntäminen virkistyskohteena onnistuu Yppärilän mielestä varsin pienillä toimenpiteillä, koska paikka sinällään on jo olemassa. Alueen kehittämistä hidastaa kuitenkin se luonnollinen tosiasia, että paikalliset asukkaat ovat aikojen kuluessa sokaistuneet Pyhänkosken mahdollisuuksille.

Ristivuoren alueesta toimiva kokonaisuus

Ristivuoren osalta Tiina Yppärilä pitää tärkeänä, että laskettelurinteestä, hiihtomajasta sekä suunnitteilla olevista pulkkamäestä ja valaistusta pururatapohjaisesta hiihtoladusta saadaan muodostettua yhtenäinen kokonaisuus. Majoitustilojen rakentaminen hiihtomajalle lisää entisestään rakennuksen ja koko alueen käyttömahdollisuuksia.

Erikoisuutena Ristivuorelle ollaan puuhaamassa K10- tai K15-kokoista hyppyrimäkeä. Yppärilä myöntää itsekin hieman epäilevänsä koko ajatusta, koska alueella ei ole olemassa minkäänlaista mäkihyppyperinnettä.

”Toisaalta lajin asiantuntijat ovat kannustaneet ja sanoneet, että siitähän se perinne lähtee kun mäki rakennetaan”, hän toteaa.

Ristivuoren suunnitelmissa huomioidaan myös lumilautailijat, moottorikelkkailijat ja suunnistajat.

Pyhänkosken kyläyhdistyksen toteuttama kylän ja Ristivuoren kehittämisselvitys on 24 050 euron (143 000 markan) Leader-hanke. Yppärilän mukaan Leader-rahaa haetaan myös suunnitelmien toteuttamiseen.

Timo Myllykoski

Mahdollisuuksien koski. Pyhänkoskella on valmiina luonnon muovaama jokimaisema, joka on erityisesti kalastajien ja melojien suosiossa. Talvipakkasillakin sulana virtaavalle koskelle haetaan nyt uusia ulottuvuuksia valoefekteillä ja kävelysillalla.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva