Kumikravattimiehet palkittiin

Miksi Kaiteran tunnustus siirtyi tälle vuodelle

Kaisu Mikkola

OULU Mieskuoro Huutajat voitti euron pyöristyksenä noin tuhat ylimääräistä vanhaa markkaa, kun heille viime vuonna luvattu professori Pentti Kaiteran rahaston tunnustuspalkinto luovutettiinkin vasta tämän vuoden puolella.

Eilen ojennetun palkinnnon kokonaissumma oli 17 000 euroa eli 101 000 markkaa.

Taloudellisesta laskelmoinnista ei kuitenkaan ollut kysymys vaan siitä, että Oulun yliopiston yhteydessä toimiva Kaiteran rahasto oli tehnyt oman palkitsemispäätöksensä vain vähän ennen kuin Huutajille tuli tieto, että he saavat vuoden 2001 Suomi-palkinnon. Siksi tilaisuus päätettiin siirtää.

Niinpä markat olivat muuttuneet euroiksi, kun yliopiston rehtori Lauri Lajunen eilen luovutti yhdessä Oulun yliopiston ensimmäisen rehtorin Pentti Kaiteran pojan, dipl.ins. Matti Kaiteran, kanssa tunnustuspalkinnon.

Rati-riti-rallaa

Huutajat saivat tunnustuksensa menestyksellisestä ja innovatiivisesta taiteellisesta toiminnasta ja luovuudesta sekä pohjoissuomalaisen kulttuurin ja elämänmuodon tunnetuksi tekemisestä.

Yhdeksäs Kaiteran rahaston palkinto jakautui niin, että Mieskuoro Huutajat sai 8 500 euroa ja sen johtaja Petri Sirviö saman verran.

Kuoro otti palkintonsa vastaan kiittämällä lastenlaulun sanoin Rati-riti-rallaa, tuli talvi halla.

Kuoron johtaja Petri Sirviö ilmoitti Huutajien arvostavan juuri tätä palkintoa enemmän kuin mitään aikaisemmin saamaansa: tulihan tämä nimenomaan pohjoissuomalaisen kulttuurin ja elämänmuodon tunnetuksi tekemisestä.

Palkintonsa kuoro aikoo käyttää toimintansa jatkamiseen.

Aiemmin Pentti Kaiteran palkinnon ovat saaneet opetusneuvos Kerttu Saalasti, professorit Kari Kirvirikko ja Taina Pihlajaniemi yhteisesti, keramiikkataiteilija Anu Pentik, tutkimusprofessori Risto Myllylä, taiteellinen johtaja Seppo Kimanen, professori Karl Tryggvason, toimitusjohtaja Esa Rousu ja professori Jouko Vahtola.

Peruspääoma rahastoon lahjoitettiin vuonna 1988. Lahjoittaja oli Maa- ja vesitekniikan tuki ry.

Näitä tunnustuspalkintoja jaetaan Oulun yliopistossa tehdystä merkittävästä tutkimustyöstä tai muutoin yliopiston tarkoitusta palvelevasta tai Pohjois-Suomen hyväksi tehdystä merkittävästä työstä.

14 vuotta yhtä huutoa

Mieskuoro Huutajat syntyi 14 vuotta sitten oululaisissa muusikkopiireissä.

Kuoron johtaja Petri Sirviö kuuluu Huutajien perustajajäseniin ja on paitsi ohjelmiston säveltäjä myös taiteellinen johtaja.

Palkintoperusteluissa kiitellään taiteellisen johtajan laajaa ymmärrystä eri taiteiden alueella ja kykyä toimia erilaisten traditioiden piirissä tekemättä kuitenkaan kompromisseja.

Sirviön tahtipuikon tahdissa on huutanut alkukokoonpanosta kansainväliseen nykymaineeseen tähän mennessä noin 170 miestä.

”Huutaminen on osoittautunut erinomaiseksi tavaksi ilmentää monenlaisia inhimillisiä tunteita”, palkintoperusteluissa ihastellaan.

Pohjoissuomalaisen äänen on kuullut kansainvälinen taideyleisö paitsi Huutajien esityksissä myös Sirviön kirjoituksissa, joita on julkaistu näyttelykatalogeissa ja taidelehdissä. Palkintoperusteluissa muistutetaan myös, että pohjoissuomalaiset ovat saaneet tutustua Petri Sirviön ajatuksiin Kalevan sivuilta.

Eljas Sallmén

Kumikravattimiehet ja heidän johtajansa. Lähinnä kuoronjohtaja Petri Sirviötä Oulun taiteilijaseuran puheenjohtaja Kari Södö, huutajia hänkin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva