Suomenmaa erottaa keskiviikon ilmais­jakelun omaksi lehdekseen

Vesa Kärki

OULU Valtion harkinnanvaraista tukea saavien tilattavien puoluelehtien ilmaisjakelusääntöjen tiukentaminen on saanut Suomenmaa-yhtiöt erottamaan Suomenmaa-lehden ja Suomenmaan keskiviikon ilmaisjakelulehden toisistaan.

Tänään Oulussa ja lähiympäristössä ilmaisjakeluna ensimmäistä kertaa ilmestyvä Keskiviikko-lehti tehdään keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaan toimituksessa ja ainakin alussa Suomenmaan päätoimittajan Juha Maunon vastuulla, mutta keskiviikkojakelun julkaisuoikeudet ovat jatkossa eri yhtiön hallussa kuin Suomenmaa-lehden.

”Tukea saava Suomenmaa-kustannus ja Suomenmaa-lehti eivät enää hoida Keskiviikko-lehteä eikä se ole enää sen liiketoimintaa, vaan se siirtyy konsernissa jonnekin muualle ja muuttaa muotoansa”, sanoo Suomenmaa-yhtiöiden toimitusjohtaja Seppo Maskonen.

Suomenmaan päätoimittaja Juha Mauno linjasi tiistain Suomenmaassa Keskiviikko-lehden edelleenkin keskustalaiseksi lehdeksi, joka ”taistelee tarpeen tullen ankarastikin kotiseutunsa ja koko Pohjois-Suomen puolesta”.

Keskiviikko-lehden jakelualue tulee olemaan sama kuin Suomenmaan keskiviikon ilmaisjakelun oli ja jakelumääräkin on sama eli noin 80 000 kappaletta

Maskosen mukaan Keskiviikko-lehden tarkemmat julkaisukuviot ratkeavat kevään kuluessa.

”Me olemme lähettäneet ministeriölle kirjeen, jossa me kerromme kaikki toimenpiteemme hyvin tarkasti ja pyydämme sitten kommenttia siitä, ovatko nämä toimenpiteet uuden asetuksen hengen mukaisia”, sanoo Maskonen.

Uuden Keskiviikko-lehden myötä Suomenmaa-lehden jakelu muuttuu niin, että lehden tilaajat saavat keskiviikkoisin tabloid-kokoisen Suomenmaa-lehden myös pohjoisella levikkialueella.

Pohjolan Työ ja Kansan Tahto miettivät

Valtioneuvoston viime vuoden lopulla antaman asetuksen mukaan tuettavia puolueiden sanomalehtiä saa jakaa säännöllisesti ilmaiseksi korkeintaan 30 prosenttia kyseisen lehden normaalista tilausmäärästä. Suomenmaan kohdalla raja on ylittynyt kirkkaasti, ja sen takia lehden kustantaja on joutunut miettimään julkaisukuviot uusiksi.

”Meidän näkemys on se, että jos tukea hakevan lehden julkaisuyhtiöllä on muuta toimintaa, niin se ei oikeastaan kuulu meille. Jos meidän tukea käytetään sitten johonkin muuhun tarkoitukseen kuin sitä pitää käyttää, niin sen selvittäminen kuuluu sitten näiden tilintarkastusorganisaatioiden tehtäviin”, sanoo viestintäneuvos Ismo Kosonen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Myös ilmaisjakelurajojen ja lehdistötuen kanssa tasapainottelevista Pohjolan Työstä ja Kansan Tahdosta kerrottiin tiistaina, että lehdissä mietitään yhä, miten ilmaisjakeluasetuksen säätäminen tulee vaikuttamaan lehtien ilmaisjakelupolitiikkaan.

Lehtien pitää ratkaista jakelukäytännöt lähiviikkojen aikana, sillä liikenneministeriö laittaa harkinnanvaraisen lehdistötuen puoluelehtien haettavaksi todennäköisemmin maaliskuun lopussa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva