Myllystä asuntoja

Panu Pökkylä

OULU Toppilansalmen rannalla sijaitsevaan vanhaan punatiiliseen myllyyn rakennetaan asuntoja, liiketilaa ja mahdollisesti ravintola. Hankkeen takana ovat tällä hetkellä julkisesti ainakin Aarne Pehkonen ja Antti Väänänen.

Pehkonen johtaa oululaista energia-alan konsultointiyritystä, Väänänen on oululainen lääkäri, joka on tunnettu vanhan ajan aarteiden säilyttäjä. Hänen hallinnassaan ovat muun muassa Tervatoppilan kartano sekä vanha satamahinaaja Alpo.

Myllyä aiemin hallinnut Raisio-Yhtymä myi rakennuksen vastaperustetulle Toppilan Punainen Mylly Oy:lle kuukauden neuvottelujen jälkeen. Kyseisen yhtiön toimitusjohtajana tulee toimimaan Väänänen.

Tällä hetkellä rakennus on lähinnä remontoitavassa kunnossa. Se on ollut nyt noin neljä vuotta kylmillään ja rakennuksen putket ovat päässeet jäätymään.

Projektijohtajaksi hankkeelle nimetyn Pehkosen mukaan sisäosien laudoitusta puretaan nyt ”ruuvimeisseli- ja akkuporakonetyönä”. Todellista rakentamista ei voida kuitenkaan vielä aloittaa, sillä aluetta ei ole vielä kaavoitettu.

”Rakennus on suojeltu, mutta siihen voidaan tehdä muutoksia. Meillä ei ole tarkoitus tehdä työtä ”gryndaamalla”, vaan alkuperäinen henki on tarkoitus säilyttää”, Pehkonen arvioi.

Väänänen uskoo, että rakennuksesta saataisiin maamerkki ja selkeä viitoittaja koko Toppilan rakentamiselle.

”Siihen on tarkoitus saada tätä Toppilan sataman ja telakan historiallista ja klassista henkeä”, hän toteaa.

Tulevasta asuinkohteesta on Väänäsen mukaan piirrelty jo ensimmäisiä viitteellisiä havainnekuvia. Muun muassa hissit tullaan sijoittamaan rakennuksen ulkoseinämälle ja asuntoihin tulee tulisijoja.

Myllyn siipirakennuksena toimineeseen puurakennukseen on tarkoitus tehdä myös ravintola.

Alun perin Vaasan höyrymyllynä tunnettu rakennus aloitti toimintansa jo vuonna 1924. Myllyn tontti on irrotettu ympäröivän rehutehtaan tontista.

Koska alueelle ei ole vielä kaavoitettu kerrostaloasuntoja, rakentaminen tullaan tekemään poikkeusluvalla. Tarkkoja aikatauluja ei vielä ole, mutta mahdollisesti asuntojen pitäisi olla valmiita vuonna 2007.

”Tässä on tarkoitus kuitenkin edetä maltilla. Emme ole vielä edes hakeneet poikkeuslupaa”, Väänänen kertoo.

Pehkosen ja Väänäsen lisäksi myllyä pyörittävät myös kaksi muuta oululaista yrittäjää sekä yksi ruotsalainen yrittäjä.

”Taloon tulee asuntoja, joiden koko vaihtelee 75 neliöstä 180 neliöön. Lisäksi rantaan rakennetaan venelaituri asukkaita varten.”

Suuren remontin kustannukset nousevat noin 5,8 miljoonaan euroon (35 miljoonaa markkaa).

Arkisto

Asuntoja. Toppilansalmen rannalla olevaan vanhaan Vaasan höyrymyllyyn remontoidaan asuintilaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva