Pitkä kiinteistöjen korjausohjelma edessä

Liisa Lehto-Peippo

NIVALA Kiinteistöjen korjausohjelman toteuttaminen vaatii Nivalan kaupungin teknisen johtajan Juhani Pirttilahden mukaan noin 620 000 euroa (3,7 miljoonaa markkaa) vuodessa vähintään 10-12 vuoden ajan on.

Kuntoarvion on tähän mennessä käynyt läpi 14 kiinteistöä, joissa on 17 erillistä rakennusta. Näiden korjauskustannukset ovat arviolta 4,4 miljoonaa euroa (26,2 miljoonaa markkaa).

Parhaillaan kuntoarviota tehdään viidessä kaupungin kiinteistössä: kaupungintalolla, kirjasto-musiikkiopistossa, entisessä Piretan hallissa, sguashhallissa ja Knuutinpuhdon päiväkodissa. Seuraavia kohteita on nimetty suunnilleen saman verran.

Pirttilahti toteaa, että arvio tehdään kaikkiaan 25-30 merkittävimmässä kiinteistössä. Kaupungin omistamien kiinteistöjen määrä on 60. Vuoden 2000 syyskuussa alkanutta kuntoarviota tekee Palvelun ja hallinnon konsultointi Oy (PHK Oy) Oulusta. Työssä on mukana kaupungin asettama ohjausryhmä. Arviossa tutkitaan rakennukset ja niissä olevien tilojen yleiskunto, rakenteet, laitteet, kiinteistötekniikka ja tilojen toimivuus ja tarkoituksenmukaisuus. Arvion yhteydessä laaditaan korjaustarveohjelma ja kustannusarvio.

Juhani Pirttilahden mukaan kiinteistöjen kuntoarvio on moninverroin laajempi kuin hometutkimus. ”Kosteusongelmat kyllä tulevat siinä luonnollisesti vastaan. Rakennuksissa on suunnittelu-, rakennus- ja käyttövirheitä ja ylläpidon puutteita. Lisäksi syynä ovat ilmasto-olot.

Tutkituista kiinteistöistä on aina löytynyt jotakin korjaustarvetta. Pelkällä vuosiremontti-ilmoituksella mikään kiinteistö ei ole selvinnyt. Kuntien taloudellinen tila on viivästyttänyt remontteja.

Mittavin tuleva hanke on terveyskeskuksen peruskorjaus. Sen kustannuksiksi on arvioitu 300 000 euroa (noin 1,8 miljoonaa markkaa).

Haikaran kivikoulun 290 000 euron (1,7 miljoonaa markkaa) korjaus alkaa tänä vuonna. Ahteen koulun vanhan osan korjaus maksaa noin (420 000 euroa (2,5 miljoonaa markkaa). Ypyän koululla on korjaustarvetta 410 000 euron (2,4 miljoonan markan) ja Vilkunan koululla 490 000 euron (2,9 miljoonan markan) edestä.

Terveyskeskuksella iso tilantarve

Liisa Lehto-Peippo

NIVALA Vastaanotolla ja ensiapupoliklinikalla on huutavin tilantarve Nivalan terveyskeskuksessa. Niiden tilat ovat perusturvajohtaja Jarmo Kivimäen mielestä kuntalaisten kohtaamisen kannalta ongelmalliset. Yksityisyys puuttuu poliklinikalta kokonaan.

Kaupungin terveyskeskuksen tiloista on laadittu tarveselvitysluonnos. Sen mukaan terveyskeskus tarvitsee lisätilaa noin 2 000 neliötä. Nykyinen terveyskeskus on 6 000 neliön suuruinen.

Karkea kustannusarvio on runsaat noin 3,3 miljoonaa euroa (19,7 miljoonaa markkaa). Valtionapu hankkeeseen on periaatteessa mahdollista.

Nykyisellään terveyskeskuksen puutteena on ahtaus. Sitä aiheuttaa myös muuttunut hoitokäytäntö. Terveyskeskusta on rakennettu monessa eri vaiheessa. Vanhin osa on valmistunut vuonna 1955.

Rakentamisen ensimmäisen vaiheen arvioidaan ajoittuvan vuosille 2004 ja 2005. Silloin tilaa rakennettaisiin vastaanotolle 350 neliön verran ja poliklinikalle 240 neliötä. Lisätilaa saisivat myös laboratorio, röntgen, lasten vastaanotto ja hallinto.

Laajennuksen toisessa vaiheessa rakennettaisiin laitoshoidon tilaa kymmenen hoitopaikan verran. Vanha vuodeosasto peruskorjattaisiin. Nykyiset suuret, yli kahden hengen huoneet ovat ongelmallisia. Lepoa ja rauhaa viiden hengen huoneessa on mahdotonta taata.

Toisessa vaiheessa hammashuolto pääsisi saman katon alle nykyisistä hajallaan olevista tiloista. Nivalan keskustassa sijaitsee yksi toimipiste ja terveyskeskuksen tontilla toinen. Tilat ovat Kivimäen mukaan ahtaat ja epäkäytännölliset. Hammashuollolta puuttuu myös arkistointi- ja varastotilaa.

Jarmo Kivimäki sanoo, että rakentamisen vaiheistus voi vielä muuttua suunnittelun myötä.

”Henkilökunta kokee, että tilojen pitää olla saman katona alla. Muutkin tilat joudutaan kyllä käymään läpi ja tarkastelemaan niiden käyttömahdollisuudet. Terveyskeskuksen tontilla on juuri sen verran rakennusoikeutta kuin lisätiloja on esitetty.

Liisa Lehto-Peippo

Ahdas poliklinikka. Terveyskeskusvustajien Tiina Ojan (vas.) ja Päivi Rajaniemen on työskenneltävä poliklinikan tarkkailutilassa kylki kyljessä. Verho, joka on vedettävissä sänkyjen väliin, ei yksityisyyttä suojele.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva