Jot etsii toimitusjohtajaa

Teijo Fabritius siirtyy muihin tehtäviin näkemyserojen takia

Arja Mikkola

OULU Oulunsalolaisen JOT Automation Group Oyj:n toimitusjohtaja Teijo Fabritius on eronnut tehtävästään. Jotin hallitus hyväksyi eron eilen. Selitykseksi todetaan näkemyserot konsernin operatiivisessa johtamisessa. Yhtiön osakkeen laski eilen - muun pörssin imussa - seitsemän prosenttia.

Yhtiön mukaan ratkaisuun päädyttiin yhteisestä näkemyksestä. ”Tämä on ihan yhteisymmärryksessä tehty. Sekä hallitus että Teijo ovat tyytyväisiä vaihtoehtoon”, hallituksen puheenjohtaja Mika Kettula vakuuttaa.

Työrukkaseksi

”Haluaisin korostaa, että näkemyserot koskevat vain operatiivista johtamista.” Kettula ei halua nostaa mitään yksittäistä johtamisasiaa esille. Näkemysten eroaminen on tullut esille vähitellen. ”Se on monen asian summa tietenkin.”

Tietystä sitoutumisesta ja yhteisymmärryksestä kertoo se, että Fabritius jatkaa edelleen Jotin neuvonantajana aloittamissaan strategisissa hankkeissa. Toisin sanoen hän pysyy vielä yrityksen palkkalistoilla. ”Hallituksen työrukkasena”, Kettula kuvaa. Fabritius vetää jatkossa erilaisia vireillä olevia yhteistyö- sekä muita hankkeita: ”Hallituksen alaisuudessa.”

Myös Fabritius vakuuttaa jatkavansa päätyönään Jotin tehtävissä: ”Minulla on tuossa ihan täysi työ”, hän toteaa lyhyesti ja lupaa jatkossakin toimia kotimaassa.

Fabritiuksella on pitkä tausta teollisuusautomatisaatiossa myyntiverkostojen rakentajana. Aikaisemmat työrupeamat ovat olleet Keski-Euroopassa, Italiassa ja Hollannissa.

Väliaikaisesti Jotin toimitusjohtajan tehtäviä hoitaa talousjohtaja Pertti Tarvainen oman työnsä ohella.

Mutta myös hallituksen puheenjohtaja Mika Kettula tulee mukaan operatiiviseen työhön. ”Minun roolini tarkoittaa, että olen kokopäiväpuheenjohtaja tästä päivästä lähtien.”

Kettula kaavaileekin asemapaikakseen jatkossa Brittein saarien sijaan pääasiassa Suomea. Hän aikoo tätä varten lähiaikoina hankkia jonkunlaisen majapaikan kotimaasta. ”Helsinkikin voi olla hyvä vaihtoehto. Lentokoneessa sitä usein istutaan kuitenkin.”

Haku päälle

Vaihtopäätös on ollut joka tapauksessa ollut äkkinäinen, sillä uutta johtajaa ei vielä ole tarjolla. Kun toimitusjohtaja Jorma Terentjeff aikoinaan luopui toimitusjohtajan paikasta, tehtävään oli sentään jo tarjolla Fabritius. Hän tuli tuolloin varatoimitusjohtajan paikalta.

Jot alkaa nyt samantien katsastaa uutta toimitusjohtajaa, Kettula vakuuttaa. Mutta hän ei itse ainakaan suoralta kädeltä ilmoittaudu ehdokkaaksi. ”Sitä en voi kommentoida, varmasti laitetaan haku päälle, jossa huomioidaan mahdolliset sisäiset ja ulkoiset kandidaatit.”

Kettula on ehtinyt asua ulkomailla yli 30 vuotta. Jotilla hän on toiminut kansainvälisissä tehtävissä 11 vuotta. Viisi vuotta hän ohjasi Jotin USA:n toimintoja Texasista käsin. Vuoden 2000 kesällä hän kuitenkin siirtyi perhesyistä takaisin Eurooppaan.

Siitä lähtien Kettula on asunut Iso-Britanniassa, mistä käsin hän on hoitanut Jotin hallitustyöskentelyn ohella ”omia pieniä hankkeita”. ”Ne ajetaan nyt alas täksi aikaa, kun olen tässä. Kokopäiväpuheenjohtaja ei harrasta mitään muita asioita varmastikaan.”

Lähiaikoina täydennetään lisää myös johtoryhmän kokoonpanoa.

Töitä luvassa

Fabritius ehti toimia Jotin johdossa vain runsaan vuoden, joulukuulta 2000 lähtien. Hänen kaudellaan on jouduttu tekemään raskaita päätöksiä. Jot joutui markkinoiden romahtaessa viime keväänä vähentämään noin 250 työntekijää ja suuntaamaan toiminnan uudestaan.

Teollisuuden tuotantoautomaatioon keskittyvää toimintaa on vuoden mittaan pyritty hajauttamaan kännyköiden kokoonpanosta myös muille komponentteja kokoaville teollisuusaloille, etenkin muoviteollisuuteen. Lisäksi on suuntauduttu Kiinaan.

Samalla on pyritty löytämään uusia tukijalkoja. Selvityksiä on tehty etenkin fotoniikan alalla.

Jot on jo aikaisemmin ennakoinut viime vuoden liikevaihdon jäävän selvästi edellisvuodesta, alle 80 miljoonan euron. Vuonna 2000 liikevaihto oli vielä noin 140 miljoonaa euroa. Myös tulos on romahtanut saneeraustoimista huolimatta rajusti miinukselle. Tappiot olivat jo tammi-syyskuulta yli 12 miljoonaa euroa, lähes saman verran kuin edellisvuonna tehtiin voittoa.

Ongelmista huolimatta Jotin osakkeen kurssi nousi rajusti vuodenvaihteessa. Syytä Kettulakaan ei kuulemma arvaa. Ettei asia haiskahtaisi jo taustavoimien tyytyväisyydestä jonkinlaiseen erokompromissiin?

Sittemmin osake on hieman antanut periksi, mutta pysytellyt lähes sujuvasti 0,50 euron yläpuolella.

Tilinpäätöstä Jotilta odotellaan helmikuun puolessavälissä.

Tapio Maikkola

Neuvonantajaksi. Teijo Fabritius jättää toimitusjohtajan tuolin Jot Automationilla ja jatkaa asiantuntijan roolissa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva