Värtön korttelikoulu-päiväkoti kalliisti Oulunsuun puolelle

Kari Sankala

OULU Pitkään jatkunut jahkailu Värtön korttelikoulu-päiväkodin ympärillä sai ratkaisun, kun koululle ja päiväkodille löytyi sopiva paikka Oulunsuun sairaalan alueelta. Värttöläiset nousivat aikoinaan korttelikoulu- ja päiväkotisuunnitelmia vastaan, minkä takia kaupunginvaltuusto joutui palaamaan maaliskuussa 2000 hyväksyttyyn suunnitelmaan liki kaksi vuotta myöhemmin.

Oulunsuun sairaalan entisen terapia- ja talousrakennusten paikalle tulevan koulun ja päiväkodin kustannusarvio on noussut 2,9 miljoonaan euroon (17,2 miljoonaan markkaan), kun pari vuotta sitten valtuuston hyväksymä kustannusarvio oli 2,3 miljoonaa euroa (13,4 miljoonaa markkaa).

Parin vuoden paikkakiistelylle tuli hintaa 640 000 euroa (3,8 miljoonaa markkaa). Lisäksi on huomattava se, että kaupunki joutui sopimaan alueesta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa ja maksamaan sille korvauksia 450 000 euroa (2,7 miljoonaa markkaa). Kaiken lisäksi kaupunki joutuu ryhtymään sairaala-alueella purkutöihin, kun vanhat rakennukset poistetaan tieltä.

Oulunsuun sairaala-alueelle tulevan koulun ja päiväkodin hyötyala on 1 277 neliömetriä, josta koulun osuus on 689 neliömetriä ja päiväkodin 588 neliömetriä. Suunnitelmat toteutetaan tämän ja ensi vuoden aikana.

Oulunsuun sairaala-alueella sijaitsevat kaksi yksityistä päiväkotia, joissa on hoidettu noin 40 lasta, joutuvat lähtemään kunnallisen päiväkodin alta. Tosin uuden päiväkodin myötä alueen päivähoidon tarve tulee tyydytetyksi. Peltolan päiväkodin halutaan jatkavan Oulun yliopistolliselta sairaalalta vuokratuissa tiloissa.

Myös Peltolan asukastupa joutuu lähtemään, sillä E-talo puretaan. Tuija Pohjola (sd.) yritti ajaa läpi pontena esitystä, että asukastuvalle etsitään korvaavat tilat. Ponnen katsottiin laajentavan päätöstä, joten Pohjola joutui tyytymään valtuustoaloitteeseen.

Kontinkankaalle pysäköintilaitos

Kontinkankaan uuden sairaalan yhteyteen rakennetaan pysäköintilaitos. Pysäköintilaitokseen tulee noin 270 autopaikkaa. Kustannukset ovat 2 775 000 euroa (16,5 miljoonaa markkaa). Laitos rakennetaan tämän vuoden aikana niin, että se on käytössä jo syyskuussa, jolloin sairaalan ykkösvaihe otetaan käyttöön.

Kontinkankaan pysäköintilaitos kytketään Oulun Pysäköintitalo Oy:n Autosaaren järjestelmään, sillä se palvelee Kontinkankaan alueen työntekijöiden pysäköintiä.

Lyhytaikaisessa pysäköinnissä asiointi hoituu automaattien välityksellä eikä laitokseen tule henkilökuntaa. Ajo pysäköintilaitokseen hoituu Kiviharjuntieltä.

Toppila kakkonen Oulun omaksi

Kaupunginvaltuusto osti kaupungin omistukseen Oulun Energialle Toppilan 2 -voimalaitoksesta Fortum Oyj:n 35 megawatin sähköntuotanto-osuuden. Kaupunki osti jo vuonna 2000 Fortumilta 20 megawatin osuuden, joten nyt tehdyn kaupan jälkeen Oulun kaupunki omistaa molemmat Toppilan voimalaitokset kokonaisuudessaan.

Oulu maksaa Fortumille Toppilan lopuista 15 390 000 euroa (91,5 miljoonaa markkaa). Oulun Energia ottaa kauppasummaa vastaavan määrän lainaa. Lisäksi valtuusto muutti Oulun Energian tämän vuoden investointiohjelmaa niin, että kyseinen kauppa tulee huomioduksi. Oulun Energian investoinnit kohoavat yli 25 miljoonaan euroon (150 miljoonaan markkaan) tänä vuonna.

Valtuutettu Jouko Arranto (kok.) yritti saada kaupan palautetuksi, koska hän piti hintaa liian kovana tilanteessa, jossa ydinvoimakeskustelu on lähtenyt toden teolla käyntiin. Arrannon palautusesitys jäi ilmaan yksinäiseksi puheenvuoroksi, jota ei kannatettu eikä ehdotus edennyt edes äänestykseen.

Pekka Heikkilä (kesk.) huomautti, että ellei Oulu osta, niin joku muu ostaa ja Toppilaan voi tulla yllätyskumppani. Mikko Viitasen (vas.) mielestä kauppa on järkevä, sillä Suomessa on kohta pula sähköstä. Seppo Ahde (sd.) painotti kaupassa tulevan kaupungille sähkökapasiteettia edullisesti yhden Merikosken voimalan verran.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva