Vallivaara valittiin odotetusti

Haukiputaan kunnanvaltuusto hoiti homman puheitta nuijankopauksella

Liisa Laine

HAUKIPUDAS Uuden kunnanjohtajan valintakokous Haukiputaan kunnanvaltuustossa ei sujunut aivan parissakymmenessä minuutissa, kuten valtuuston puheenjohtaja Irma Pellinen (vas) etukäteen epäili.

Itse valinta ei tosin kirvoittanut yhtä ainutta puheenvuoroa. Kaupunginjohtaja Pasi Vallivaarasta tuli Haukiputaan uusi kunnanjohtaja puolessa minuutissa. Nopea toiminta herätti valtuutetuissa jopa jonkin verran hilpeyttä.

Kokousta venytti ennen kunnanjohtajanvaalia käyty keskustelu vuosien 2002-2004 kuntasuunnitelmasta, jota poikkeuksellisesti käsiteltiin vasta nyt. Suunnitelmaan tehtiin lukemattomia muutosesityksiä, joissa lähinnä hinattiin tavoitteita alemmas vastaamaan kunnan todellista taloudellista tilaa.

Kun kuntasuunnitelmasta oli päästy, nuijittiin Vallivaaran valinta pöytään melkein yhdellä ja samalla hengenvedolla.

Vallivaara aloittaa uuden pestinsä vasta syksyllä, kun nykyinen kunnanjohtaja Heikki Seppälä jää eläkkeelle. Aiemmin epäiltiin miehen tarttuvan toimeen jo kesällä, koska Seppälällä on pitämättömiä lomia rästissä. Kunnassa ei kuitenkaan voi olla yhtäaikaa kahta kunnanjohtajaa.

Vallivaara sanoo ottavansa tehtävän nöyränä vastaan. ”Perehdyn rauhassa asioihin. Koen tehtävän haasteellisena, mutta en aio ryhtyä mestaroimaan ja pistää kerralla tuulemaan. Lähden siitä, että kunnan asioiden parhaita asiantuntijoita ovat kuntalaiset itse, valtuusto heidän edustajanaan.”

Koulutukseltaan Vallivaara on hallintotieteiden maisteri, mutta hänellä on myös luokanopettajan pätevyys. Vajaan 7000 asukkaan Pyhäjärven kunnan- ja kaupunginjohtajana Vallivaara on toiminut reilut kymmenen vuotta. Kokemusta on myös koulutoimen alalta.

Kotimaan opintojen lisäksi Vallivaara on opiskellut Saksassa. Lisää kielitaitoa kertyi opiskeluajan kesätöissä matkaoppaana Unkarissa, Tsekkoslovakiassa, Italiassa ja Jugoslaviassa.

Omiin hyviin puoliinsa Vallivaara laskee kielitaidon lisäksi monipuolisen koulutuksen ja laajan yhteistyöverkoston. ”Ja ainahan on etu, jos on nähnyt useampia toimintamalleja.”

Vallivaara kertoo vielä tuntevansa Haukipudasta sen verran vähän, ettei suoralta kädeltä voi sanoa, mihin asioihin ensimmäisenä tarttuu.

Yhtenä tavoitteena on kuitenkin nostaa Haukiputaan imagoa Oulun seutukunnassa. ”Sehän on monen muunkin Oulun ympäryskunnan ongelma; ettei oikein erotuta.”

Asumisen ja yrittämisen kilpailukykyä on nostettava todellisilla valmiuksilla ja osaamisella. Keinotekoiset viritykset eivät kestä, korostaa Vallivaara. ”Ja kasvukunnan paineisiin on pystyttävä vastaamaan.”

Käytyä kunnanjohtajakisaa Vallivaara pitää asiallisena. Toisin kuin paperinsa poisvetänyt Toholammin kunnanjohtaja Pekka Rajala Vallivaara sanoo kokeneensa valtuuston haastattelutilanteen erittäin myönteisesti.

Poliittiselta kannaltaan Vallivaara on mielletty lähinnä keskustalaiseksi.

Perheeseen kuuluvat Tuija-vaimon lisäksi lapset Visa, Pinja ja Jasmiini. (LL)

Jarmo Kontiainen

Sillä selvä. Haukiputaan kunnanvaltuusto ei enää tuhlannut energiaa valitessaan Pasi Vallivaaran Haukiputaan kunnanjohtajaksi. Päätös tehtiin ilman ainuttakaan puheenvuoroa. Ripeä toiminta hieman nauratti keskustan Arvo Rompasaarta, Jorma Mannista ja Pentti Jämsää.

Eljas Sallmén

Muutto edessä. Vajaan 7000 asukkaan Pyhäjärven kaupunginjohtajasta Pasi Vallivaarasta tulee syksyllä tuplasti suuremman Haukiputaan kunnanjohtaja.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva