Elinvoimaa kolutaan nyt kylistä

Asukas on paras asiantuntija

Asu kylässä! -projekti tukee kylien kehittämistä ja lisää viihtyisyyttä

Toistakymmentä pohjoispohjalaista kylää pääsee kolmivuotiseen projektiin

Anna Mikkonen

OULU Lähes jokaisessa reilussa neljässä sadassa Pohjois-Pohjanmaan kylässä mietitään kuumeisesti, miten pitää maat ja mannut asuttuina. Siksi esimerkiksi kyläsuunnittelu on yhä useammin otettu myös osaksi koko kunnan elinkeinojen suunnittelua.

Yhtenä keskeisimpänä työkaluna nähdään erilaiset maankäytön ja ympäristönsuunnittelun menetelmät, joihin uskotaan myös vuoden alussa alkaneessa Asu kylässä! -projektissa.

Projekti on yksi Pohjois-Pohjanmaan kylien kärkihankkeista. Sen tarkoituksena on tarjota asiantuntemusta niihin kyliin, joilla on tarpeita kehittää elinkeinojaan ja rakennettua ympäristöään. Tarpeet voivat liittyä esimerkiksi asumisen, maa- ja metsätalouden, matkailun ja maisemallisten näkökulmien yhteensovittamiseen. Tavoitteena on lisätä kylien viihtyisyyttä ja elinvoimaisuutta sekä luoda edellytyksiä uusille investoinneille ja työpaikoille.

Oulun Maaseutukeskus ja Oulun yliopisto hakevat parhaillaan kyliä tähän kolmivuotiseen hankkeeseen. Mukaan pääsee 14 kylää Oulun, Raahen, Ylivieskan, Iin, Nivala-Haapajärven, Siikalatvan ja Koillismaan seutukunnista, kaksi kustakin.

”Tavoitteena on löytää elinkeinorakenteeltaan, elinvoimaisuudeltaan, kooltaan, väestönkehitykseltään ja taajamakuvaltaan erityyppisiä kyliä”, luettelee projektipäällikkö Pirjo Onkalo Oulun Maaseutukeskuksesta.

Pallo heitetään nyt kylille itselleen, ketään ei pyytämällä pyydetä mukaan. Hakuaikaa on tammikuun loppuun.

”Onnistumisen kannalta kylien asukkaiden ja elinkeinonharjoittajien aktiivisuus on tärkeää, sillä he ovat ympäristönsä parhaita asiantuntijoita”, perustelee Pirjo Onkalo kylien valintatapaa.

Maaseutukeskuksen ja yliopiston ohella projektin toimijoita ovat Pohjois-Pohjanmaan liitto, Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus ja Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus. Noin 670 000 euron eli lähes neljän miljoonan markan hankkeen päärahoittajia ovat Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus ja seutukunnat.

Edunsaajina kylät

Oulun yliopisto laatii Asu kylässä! -projektin aikana kylille tutkimustöitä ja suunnitelmia, listalla on muun muassa opinnäytteitä ja useita graduja. Kylät pääsevät osalliseksi myös seminaareista, yhteistyökokouksista ja koulutustilaisuuksista.

Projektin monitieteellinen lähestymistapa on yliopistollekin harvinainen. Maantieteen laitoksella hanketta katsotaan muun muassa metsätalouden ja kyläkoulujen kantilta. Suunnittelumaantieteen professori Toivo Muilu toivoo, että hankkeella voitaisiin esimerkiksi lieventää kyläkoulujen lakkauttamisten aiheuttamia jännitteitä jo ennakolta.

Raine Mäntysalo arkkitehtuurin osastolta perää kokonaisvaltaista kehittämistä todeten, etteivät kaavoitus ja maaseudun ihmisten tarpeet aina kohtaa, sillä kaavoitusjärjestelmä on laadittu lähinnä kasvavien kaupunkien tarpeisiin. Myös kasvatustieteiden tiedekunta on hankkeessa mukana.

Osallisuus korostuu

Asu Kylässä! -projektin tavoin myös pari vuotta voimassa ollut uusi maankäyttö- ja rakennuslaki korostaa kansalaisten osallistumista. Ympäristöministeriössä on valmistumassa kansalaisjärjestöille tehty kysely, jonka mukaan järjestöt arvioivat maankäytön suunnittelun muuttuneen nyt aikaisempaa avoimemmaksi, samoin osallistumisen ja päättämismahdollisuuksien koetaan parantuneen.

”Eli kun katsotaan yhden, hyvinkin kriittisen osapuolen näkemyksiä, on selvästikin tapahtunut muutos, tai ainakin muutos on käynnistynyt”, uskoo yliarkkitehti Katri Tulkki ympäristöministeriöstä. Etenkin aktiivisimmat tahot ovat osanneet käyttää lainsäädännön suomia mahdollisuuksia hyväkseen.

Tapio Maikkola

Nuorta väkeä riittää. Jakun koululla Yli-Iissä 3-4 luokkalaisia opettava Elma Tumelius kiittelee, että kun koulua 1990-luvun alussa laajennettiin, otettiin suunnittelussa myös käyttäjien toiveet huomioon.

Tapio Maikkola

Kelpaa asua. Martti Niskala pyörittää vaimonsa Elinan kanssa Yli-Iin Jakkukylällä kotileipomoa. Ikänsä kylällä viihtynyt mies kehuu kylätoimikunnan saaneen aikaiseksi katuvalot, myös kaava-asiat ovat kunnossa.

Tapio Maikkola

Pidetään asuttuna. Asu kylässä! -projekti tarjoaa pohjoispohjalaisille kylille asiantuntemusta muun muassa maankäytön suunnitteluun.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva