Tulipalo tuhosi odotussalin

Ratahallintokeskus aikoo korjata Vihannin rautatieaseman ennalleen

Helge Murtovaara

VIHANTI Tulipalo tuhosi Vihannin rautatieaseman odotusalin käyttökelvottomaksi maanantaina puolenpäivän jälkeen. Asema on niin sanotusti miehittämätön, mutta odotussalia on pidetty avoimena henkilöliikenteen matkustajia varten.

Asemarakennuksen yläkerrassa vuokralla asunut henkilö havaitsi savua odotussalin palvelutiskin seudulla käytävällä ja teki hälytyksen Hätäkeskukseen Ylivieskaan hieman puolenpäivän jälkeen.

Vihannin palokunnan tullessa paikalle tulipalo oli leviämässä odotussalista välikattorakenteisiin, mutta onneksi palo saatiin rajattua odotus- ja toimistotiloihin. Palokunta joutui purkamaan palopesäkkeiden vuoksi myös välikattoa.

Palopäällikkö Eero Hiltusen mielestä on vaikea arvioida lopullisia vahinkoja, mutta odotustilat ovat käyttökelvottomat.

Laitevika tai tahallisesti sytytetty tulipalo

Tulipalon syttyessä rautatieasema oli lukittuna. Edellisen kerran ovet olivat avoinna kello 10.30 aikoihin.

Rikosylikonstaapeli Kari Leskinen Raahen kihlakunnan Ruukin palvelutoimistosta kertoo vaihtoehdoista tällä hetkellä päällimmäisenä olevan joko laitevika tai tulenkäsittely.

”Tulipalo on lähtenyt liikkeelle yleisötilan ja palvelutiskin lähistöltä. Laitevikakin on mahdollinen, mutta syttymispaikka on sellaisessa välissä, että siihen on ollut mahdollista työntää joku palava esine tai tupakantumppi.”

Tuotantopalvelupäällikkö Hannu Jalonen VR Henkilöliikenteen Pohjois-Suomen alueelta katsoo, ettei asemapalo vaikuta liikenteeseen. Hän harmittelee, että se vähäinenkin palvelu, mitä Vihannin asemalla on ollut, on nyt toistaiseksi poissa.

”Matkustajapalveluihin suhteen emme pysty toistaiseksi pitämään odotussalia ollenkaan auki. Lipunmyyntipalvelut tulevat tänään käytössä olevien tietojen mukaan säilymään nykyisessä paikassa Hilakiven Rautakaupassa nykyistä sopimusta pidempään.”

Odotussalin aukioloa tarkastellaan uudelleen

Rautatieaseman hallinnoinnista vastaavan Ratahallintokeskuksen Pohjois-Suomen alueen vastaava isännöitsijä Aimo Karjalainen kertoo, että sisätiloihin tulleet vauriot joka tapauksessa korjataan.

”Tuhoutuneen odotussalin me joudumme sulkemaan. Heti huomenna (tiistaina) menemme kartoittamaan vauriot, teemme korjaussuunnitelmat ja toteutamme korjaukset. Sen jälkeen harkitsemme erikseen tätä aukioloa.”

Karjalaisen mukaan rakennus ei kuulu suojelusopimuksen piirissä oleviin asemarakennuksiin, mutta se on kuitenkin kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus Vihannissa.

Helge Murtovaara

Jälkitöitä savussa. Tulipalo tuhosi Vihannin rautatieaseman odotussalin käyttökelvottomaksi maanantaina.

Helge Murtovaara

Tulipalon jälkeä. Ratahallintokeskus aikoo korjata Vihannin rautatieaseman ennalleen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva