Paavi sai Oulu-tietoutta piispalta

Antti Ervasti

OULU Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi tapasi seurueensa kanssa eilen lauantaina paavi Johannes Paavali II:n Vatikaanissa. Puheessaan paaville Salmi kertoi omasta hiippakunnastaan ja siitä, että Oulun hiippakunnallakin on historiassaan marttyyripiispa, partisaanien uhrina kuollut piispa Yrjö Wallinmaa.

”Paavi tuntui kuuntelevan tarkasti ja tekevän huomioita sekä kysymyksiä, mikä antoi vaikutelman, että hän oli todella kiinnostunut. Tapaamisemme lopuksi paavi toivoi - olipa se kohteliaisuutta tai ei -- että saisimme tavata tulevaisuudessa vielä kerran”, kertoo paavin nyt toistamiseen tavannut Salmi.

Paaviin tuntui tekevän vaikutuksen Salmen tarina Lapin joutsenesta, joka ruokkii poikasiaan omalla verellään silloin, jos on niin jäistä, että ruokaa ei saa. Tarinalla Salmi halusi rinnastaa katolisen ja luterilaisen kirkkojen välisten kylmien kausien kääntymistä lämpimämmiksi sekä Kristuksen läsnäoloa.

Paavin tavanneeseen seurueeseen kuuluivat lisäksi piispan puoliso Hannele Salmi, Suomen katolisen kirkon uusi piispa Jósef Wróbel, hänen sihteerinsä pastori Tuomo Vimpari, kirkon ulkoasiainosaston apulaissihteeri Ilkka Mäkelä ja oululainen kanttori Maija Tynkkynen.

Samuel Salmi sanoo, että paavi on verrattain iäkäs, kärsii Parkinsonin taudista sekä murhayrityksestä saamistaan haavoista ilmeisesti pahemmin kuin uskotaankaan.

”Hänen olemuksensa on ulkoisesti hauras, mutta sisällä asuu vahva, määrätietoinen sielu. Tapa, jolla hän asioita kommentoi, kertoi että hän on sataprosenttisesti läsnä”, piispa luonnehtii.

Oulun piispan vierailu Vatikaanissa hoidettiin tarkan hierarkian mukaan. Paavin tapaamista edelsi Salmen ja luterilaisen kirkon edustajien keskustelu Katolisen kirkon kristittyjen ykseyden edistämisen neuvoston kanssa.

Tuossa tapaamisessa päädyttiin katolisen ja luterilaisten kirkkojen yhteistyön lisäämiseen ruohonjuuritasolla. Tavoitteena on eräänlainen kristitty kirkkoperhe, jossa on erilaisia perheitä ja jäseniä. Erityisesti nuoriin asetettiin toiveet kansainvälisen yhteistyön lisäämisessä.

Paavi sanoi arvostavansa pyrkimyksiä ykseyteen roomalaiskatolisten ja luterilaisten välillä. Suomesta paavilla tuntui olevan erityisen myönteinen kuva. Hän on vieraillut Turun tuomiokirkossa vuonna 1989.

Piispa Salmen mukana eri tapahtumissa on kiertänyt Oulun tuomiokirkkoseurakunnan Sofia Magdalena -kuoro.

Arkisto

Paavi kiinnostui. Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi kertoi paaville tarinan Lapin joutsenesta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva