Politiikka syrjäytti teatterin

50-vuotias

Paula Taskila Pudasjärvellä.

Nuoren eteläpohjalaisen ylioppilaan Paula Taskilan tie kulki Alavudelta monen mutkan kautta kauas Pudasjärvelle. Vieras paikka tuntuikin tutulta.

”Kun tulimme tänne 80-luvun alussa, tuntui että nyt minä tulin kotiin.”

Sitä ennen Paula Taskila oli opiskellut opettajaksi Tampereella ja perustanut perheen. Alkujaan torniolainen aviomies Erkki Taskila on tällä hetkellä Kemijärven vs. kaupunginjohtajana.

Paljon Suomea nähneenä Taskilat arvostivat rauhallista ympäristöä, jossa perheen pojat Veli-Matti, Janne ja Juho pääsivät lisäksi laskettelemaan. Kymmenen vuotta Paula Taskila ohjasi teatteria Pudasjärven Näyttämöllä, kunnes joutui vaikean valinnan eteen.

”Meidän sukumme on aina pyrkinyt vaikuttamaan yhteiskunnallisesti. Itse olin ajatellut, että en ikinä lähde politiikkaan, mutta toisin kävi.”

Yli kymmenen vuotta sitten Taskila ymmärsi, että politiikka onkin arkisten asioiden hoitamista. Sen jälkeen hän on löytänyt tiensä keskustan listoilla kunnanvaltuustoon ja maakunnallisiin tehtäviin. Nyt Paula Taskila on kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Hän ei sulje pois myöskään kansanedustajaehdokkuutta. ”Jos pudasjärveläiset ovat sitä mieltä, olen käytettävissä.”

Pudasjärveläistä päätöksentekoa Paula Taskila kehuu hyväksi; yhteisrintama on löytynyt. Myös paljon huomiota saanut siirtyminen Koillismaan seutukunnasta Iin seutukuntaan sujui yhteisymmärryksessä.

Kuusamossa oli alettu puhua Koillis-Suomen aluekeskuksesta ja kuntien palveluiden yhdistämisestä, mikä tuntui Pudasjärvellä mahdottomalta yhtälöltä.

Kuusamo ja Taivalkoski myivät yllättäen Koillis-Pohjan Sähkön osakkeensa, mikä puolestaan vaikutti pudasjärveläisten mielipiteeseen. Kuntalaiset olivat valmiita vaihtamaan seutukuntaa.

”Me emme käyttäneet näitä syitä perusteluina, kun asiasta alettiin päättää. Silloin tilanne oli kuitenkin yllättävän kypsä”, Paula Taskila sanoo.

Yleensäkin pudasjärveläiset ovat olleet Taskilan mielestä koillismaalaisia lähinnä asenteeltaan. Taloudellinen side on vahvempi Ouluun kuin Kuusamoon, ja nykyään talous sanelee enemmän kuin asenne.

Nyt Koillis-Suomi on saanut aluekeskusasemansa, minkä ilon Paula Taskila suo heille mielellään. Pudasjärvi jäi tämän ulkopuolelle, mutta Iin seutukunnan voimakas strategiatyö antaa uskoa. ”Me voisimme olla oululaisten vapaa-ajanviettopaikka”, Paula Taskila suunnittelee.

”Syötteellä on uusi kaava. Sinne tulee satoja uusia mökkejä ja majoitustiloja, ja lentokentän rakentaminen etenee vahdilla. Kansallispuisto ja Metsähallituksen luontokeskus tuovat kesämatkailijoita”, Taskila uskoo.

Arkisen työnsä Paula Taskila tekee Kurenalan koululla luokanopettajana. ”Rakastan työtäni edelleen yhtä paljon kuin ennenkin.”

Opettajan työ ja luottamustoimet täydentävät toisiaan. ”Opettajana saa hyvän näppituntuman perheen normaaliin arkielämään.”

Teatterin väistyttyä Taskila ei ole jäänyt toimettomaksi vapaa-aikanakaan.

Kesällä hän nauttii puutarhanhoidosta ja liikunnasta. Talvella tärkein harrastus on hiihto, tämän talven tavoite on hiihtää tuhat kilometriä. Perheen yhteinen harrastus on huolehtia pienistä siivekkäistä talvipakkasilla.

AKU AHLHOLM

aku ahlholm

Koti löytyi. Paula Taskila uskoo perineensä eteläpohjalaisuudesta yrittämisen hengen. Pudasjärvellä hän tunsi kuitenkin heti tulleensa kotiin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva