Ikkunoita maisemaan

Taidenäyttely

Hannu Kaakon maalauksia Oskari Jauhiaisen taidemuseossa Kiimingissä 28.2. saakka.

Kiiminkiläiselle kuvanveistäjälle Oskari Jauhiaiselle (1913-1990) omistettu taidemuseo Kiimingissä sisältää pienen, ja ripustuksellisesti linjakkaan vaihtuvien näyttelyjen tilan. Näyttelyjen soisi enemmänkin olevan myös viereisen koulun opettajien ja oppilaiden käytössä.

Nyt näyttelytilassa on esillä oululaisen Hannu Kaakon (s.1951) maalauksia. Luokanopettajasta taiteen maisteriksi kouluttautunut Kaakko on kaiken aikaa ollut myös aktiivinen taiteentekijä. Hänen uusimmat teoksensa ovat maalauksia, joiden pinnat jakaantuvat säännönmukaisesti värikenttiin ja itse aihekuvaan. Värikentät ovat kuin ikkunanpuitteita kuvaan, maisemaan.

Maalauksessa Julian (2000) on kaksi maisemaa ikkunassa. Kentät yltävät pystysuorassa läpi maalauksen. Ne avaavat näkymän järvimaisemaan sekä siitä hyvin pitkälle pelkistettyyn kuvioon. Kilkieranissa (2002) puolestaan vaakasuorat siniset kentät rajaavat liki sinivalkoisen maisemien ketjun. Teos on rakenteeltaan näyttelyn harmonisimpia.

Useimmiten väri rajaa maiseman kolmelta sivulta. Ikkunoista aukeaa eksoottisen kaukaisia vuoristomaisemia, pohjoisia tunturimaisemia, kotimainen lumipyryinen Kevo ja monelle aikaisemmallekin oululaistaiteilijalle läheinen Mustasalmi. Maisema on enemmän tai vähemmän pelkistynyt, joskus se saa symbolisia inhimillisiäkin muotoja.

Kaakko tutkii teostensa värikentissä harmonian matemaattisia mittasuhteita ja maisema-aiheissa pelkistymisen mahdollisuuksia. Teoksia tutkailla myös väriopillisesti: miten kuvan värit muuntavat ympäröivää monokromista kenttää.

RIITTA MÄKELÄ

Kaksi ovea maisemaan. Hannu Kaakon maalaus Julian, akryyli ja enkaustiikka kankaalle, 2000.

Jatuli pelistä

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva