Muuntokoulutusta supistetaan tuntuvasti

Asta Lapinoja

OULU Opetusministeriön erillisrahoituksella järjestettävä tietoteollisuusalan muuntokoulutus on nykylaajuudessa tullut tiensä päähän. Oulussa tänä vuonna aloittava 85 opiskelijan muuntokoulutus on ainakin toistaiseksi maan viimeinen. Myöskään alan perusopetuksen aloituspaikkoja ei aiota lisätä.

Projektipäällikkö Jari Jokinen opetusministeriöstä korostaa, ettei muuntokoulutuksen merkittävä supistaminen johdu sen paremmin koulutusmuodon heikkoudesta kuin alan työtilanteen heikkenemisestäkään. Päin vastoin - koulutus on ainakin pääosin täyttänyt tavoitteet, joita ministeriö sille vuonna 1998 asetti, ja esimerkiksi Oulun yliopiston tietotekniikka-alan muuntokoulutusohjelman opiskelijat ovat työllistyneet jopa 99-prosenttisesti.

Muuntokoulutukseen turvauduttiin viime vuosikymmenen lopulla tietoteollisuusalan hurjimpina kasvuvuosina. Samaan aikaan ministeriö päätti nostaa alan perusopetuksen aloituspaikkojen määrää vuosina 1998, 1999 ja 2000. ”Muuntokoulutus oli alunperinkin tarkoitettu määräaikaiseksi”, Jokinen toteaa.

Kaikkiaan muuntokoulutukseen yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa on osallistunut tai osallistuu noin 8 000 opiskelijaa.

Muuntokoulutuksella ministeriö, yliopistot ja ammattikorkeakoulut tavoittelivat hiukan peruskoulutusta nopeampaa väylää. Aivan täysin kaavailut eivät tosin onnistuneet. Ministeriö uskoi opiskelijoiden valmistuvan 2-2,5 vuodessa, mutta käytännössä valmistumiseen menee yli kolme vuotta.

Tosin suurin osa opiskelijoista on aloittanut opinnot vasta viime ja toissa vuonna, joten he eivät ole vielä ehtineetkään valmistua. Myös keskeyttäneitä on hiukan enemmän kuin opetuksen suunnittelijat kaavailivat.

Toinen syy koulutuksen supistamiseen on halukkaiden ja sopivien koulutettavien väheneminen. ”Potentiaalisten muuntokoulutettavien määrä näyttää vähentyneen merkittävästi”, Jokinen arvioi. Tähän saakka kaikki muuntokoulutuspaikat on kuitenkin saatu täytettyä.

”Missään tapauksessa emme kuitenkaan ole lopettamassa muuntokoulutusta kokonaan. Esimerkiksi Euroopan sosiaalirahaston rahoittama muuntokoulutus jatkuu”, Jokinen korostaa.

Jari Jokisen mukaan määrän kasvattamisen sijaan alan koulutuksessa painotetaan tulevaisuudessa laatua, mihin tähtää muun muassa tutkijakoulutuspaikkojen lisääminen.

Jari Jokisen mukaan määrän kasvattamisen sijaan alan koulutuksessa painotetaan tulevaisuudessa laatua, mihin tähtää muun muassa tutkijakoulutuspaikkojen lisääminen.

Hakuaika käsillä

Hakuaika Oulun yliopiston järjestämään tietojenkäsittelytieteiden muuntokoulutukseen on 21.1.-8.2. Opiskelijat voivat suuntautua digitaalisen median, ohjelmistotuotannon, ohjelmistoliiketoiminnan tai tietojärjestelmien opiskeluun.

Muuntokoulutettavilla on oltava ennestään opistoasteen, ammatillisen korkea-asteen, ammattikorkeakoulun tai korkeakoulun tutkinto. Koulutukseen voi päästä myös, jos on suorittanut 80 opintoviikkoa korkeakoulussa tai 35 tietojenkäsittelytieteen opintoviikkoa korkeakoulussa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva