Kloorifenolia vain yhdessä näytteessä Myllytullissa

Liisa Laine

OULU Koko Myllytullin aluetta koskevan maaperätutkimuksen ensimmäiset tulokset osoittavat, että kloorifenolia on yli ohjearvon vain kastelualtaan kohdalta otetussa näytteessä. Sielläkin pitoisuus jää alle raja-arvon.

Tämän perusteella ympäristövirasto ei vielä voi päätellä, joudutaanko alueella puhdistustöihin. Päätöksiin päästään vasta, kun muidenkin ympäristömyrkkyjen tulokset ovat selvillä.

Näyte otettiin Puusepänkujalta kahden rakennuksen välistä paikalta, missä noin 50 vuotta sitten oli Oulu-yhtiön lankkujen kasteluallas. Altaassa käsiteltiin puutavaraa kloorifenolia sisältävillä sinistyksen estoaineilla.

Näyte, jossa pitoisuus oli koholla, oli otettu noin metrin syvyydestä. Pintamaat, jotka on tuotu muualta, olivat puhtaita.

Ympäristövirastoa tulos ei varsinaisesti yllätä. ”Jos pitoisuudet jossakin ovat koholla, niin nimenomaan täällä”, huomauttaa ympäristönsuojelutarkastaja Matti Tynjälä.

Kyseessä on Tynjälän mukaan todella pieni pitoisuus, eikä se anna aihetta minkäänlaiseen huoleen.

”Näytteitä on otettu sekä maaperästä että pohjavedestä. Myös valituksen alaisen talon kohtaa on tutkittu uudestaan, eikä sieltäkään ole löytynyt mitään edes niistä kohdista, mistä koira on ilmaissut.”

Myllytullinkatu 4:n entinen asukas jätti viime kesänä ympäristöministeriölle tutkintapyynnön, jossa pyydettiin selvittämään alueen kloorifenoli-, arseeni-, kromi- ja kuparipitoisuudet.

Selvityspyynnön mukaan talossa asuneella perheellä oli ollut muun muassa homealtistumista ja lasten virtsasta oli löytynyt arseenia. Paikalla oli käytetty myös ympäristökoiraa, joka on koulittu tunnistamaan kloorifenolia ja se oli reagoinut selvästi.

Vaikka Myllytullinkatu 4:ssä tehdyissä paikallisissa tutkimuksissa ei paljastunut mitään hälyttävää, päätettiin joulukuussa tehdä perusteellinen jatkotutkimus koko Myllytullin alueella. Näytteitä otettiin yli 20 paikasta kaiken kaikkiaan 84.

Näitten tutkimusten ensimmäisistä tuloksista on nyt kysymys. Ensi viikolla valmistuvat laajemmat tulokset metalleista ja helmikuussa dioksiinista.

Kloorifenolin ohjearvo on 0,4 milligrammaa kilossa ja raja-arvo 4 milligrammaa kilossa. Kastelualtaan kohdalta metrin syvyydestä otetussa näytteessa tetrakloorifenolia oli 3,2 milligrammaa ja pentakloorifenolia 2,4 milligrammaa kilossa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva