Arina tutkii mahdollisuuksia

Raahen Prismaa yritetään toistamiseen laajentaa Palokunnankadun päälle

Timo Myllykoski

RAAHE Osuuskauppa Arinan suunnitelmat Raahen Prisman laajentamiseksi etenevät. Arinan toiveena on edelleen päästä laajentamaan tavarataloaan Palokunnankadun ja osin nykyisen pysäköintialueen päälle.

Arina on tehnyt kaupungille kaavoitusaloitteen ja se esittää maankäyttösopimusta kaavoituksesta ja mahdollisista tonttijärjestelyistä, jotta nykyisen liiketalon laajentaminen noin 3 200 kerrosalaneliöllä tulisi mahdolliseksi. Kaavoitusaloitteella Arina kartoittaa, onko maaperä Raahessa nyt otollisempi yhtiön halun mukaiselle laajentamissuunnalle kuin 1990-luvulla, jolloin kaupunki ei luovuttanut Palokunnankatua rakennusmaaksi.

Prisman laajentaminen on Arinalle akuutti asia. Toimitusjohtaja Veli-Matti Puutio totesi jo viime syksynä (Kaleva 5.10.2001), että parhaassa tapauksessa rakentamaan voitaisiin päästä vuoden 2002 aikana.

Toteuttamiskelpoinen ratkaisu tavoitteena

Raahen Prisman laajennusta alustavasti ideoinut arkkitehti Sampo Valjus Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy:stä korostaa, että nyt vasta tutkitaan onko laajentaminen ylipäätään mahdollista. Suunnittelusta ei hänen mielestään kannata vielä puhua.

”Periaatteellisia ratkaisujahan voi olla vaikka kuinka paljon, mutta Arina tutkii nyt sellaisia ratkaisuja, jotka ovat heidän kannaltaan aidosti mahdollisia. Nyt halutaan tietää kumpi on raahelaisten enemmistön mielestä tärkeämpää, se, että keskustassa on kauppaa ja palveluita vai se, että katu säilyy.”

Valjus myöntää, että pikaisesti katsottuna kadun päälle rakentaminen tuntuu hullulta ajatukselta, mutta kun asiaa tarkemmin tutkii, se ei välttämättä niin mahdoton ajatus olekaan. Hän ymmärtää ja toivookin, että asiasta syntyy keskustelua ja erilaisia mielipiteitä.

”Onhan Prismankin etu, että se on positiivinen lisä kaupunkikuvan kannalta, eikä malka kenenkään silmässä”, arkkitehti huomauttaa.

Ruutukaava ja elin-voimaisuus ristiriidassa

Kun Arina edellisen kerran puuhasi Raahen Prisman laajentamista, Palokunnankadun päälle rakentaminen tyrmättiin, koska se rikkoisi kaupungin historiallisen ruutukaavan. Sampo Valjuksen mielestä asiaan on olemassa kaksi lähestymiskulmaa; toisaalta varsinkin vanhan puu-Raahen alueella ensiarvoisen tärkeä ja säilytettävä ruutukaava, toisaalta liikekeskustan kävelykatualueen elinvoimaisuus.

”Ne ovat pikkasen ristiriidassa keskenään”, hän pohtii ja toteaa, että samalla alueella on kaduille tehty päätteitä aikaisemminkin.

1990-luvulla Prisman laajentamiseksi oli esillä kaikkiaan neljä eri vaihtoehtoa, joilla kaikilla oli omat huonot puolensa. Nyt mahdollisia laajennussuuntia on arkkitehdin mukaan periaatteessa kaksi eli etelään Ratakadun suuntaan tai itään Palokunnankadun päälle.

”Ratakadun suuntaan rakentamistakin on tutkittu, mutta minulle on syntynyt se käsitys, että silloin jouduttaisiin rakentamaan reippaasti katuja uusiksi”, sanoo Valjus.

Raahen kaupunginvaltuusto pääsee keskustelemaan Arinan aloitteesta ja alustavista laajennusideoista 30. tammikuuta.

Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy

Kadun päälle. Osuuskauppa Arina haluaa rakentaa Raahen Prisman laajennuksen kadun päälle. Toteutuessaan se muuttaa Palokunnankadun näkymän tällaiseksi.

Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy

Uusi julkisivu. Prisman alue muodostaa erään päänäkymän Raahen keskusta-alueelle saavuttaessa. Lisärakentaminen mahdollistaa Arinan mielestä näkymän kehittämisen arvoaan vastaavalle tasolle.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva