Microcell vahvisti huhut

Oululaisyhtiö tuli julkisuuteen ja myönsi Sony Ericsson -kytkennän

Pasi Kalliokoski Vesa Kärki

OULU Monista huhuista huolimatta rikkumatonta hiljaiseloa viettänyt oululainen Microcell Oy tuli torstaina julkisuuteen tiedotteella, jossa yritys kertoo aloittaneensa yhteistyön Sony Ericssonin kanssa.

Microcellin mukaan yritys toimii Sony Ericssonin sopimussuunnittelijana (Original Design Manufacturing, ODM), joka kehittää ja valmistaa matkapuhelimia Sony Ericsson -tuotemerkille.

"Yhteistyö on merkittävä askel Microcellin pyrkimyksissä vakiinnuttaa asemansa johtavana ODM yrityksenä tulevaisuuden 2,5G ja 3G langattomassa teknologia liiketoiminnassa", toteaa toimitusjohtaja Teijo Postila julkisuuteen lähetetyssä tiedotteessa.

Postilan mainitsema 2,5G on käytännössä pakettikytkentäinen nopea matkapuhelinten dataverkko, GPRS-verkko. 3G on tulevaisuuden paljon puhuttu laajakaistainen matkapuhelinverkko.

Postila eikä kukaan muukaan Microcelliltä halunnut torstaina tarkemmin selvittää Microcellin ja Sony Ericssonin yhteistyön luonnetta eikä sitä kuinka kauan pohjustustyötä yhteistyön mahdollistamiseksi on tehty. Microcelliltä ei saatu myöskään tietoa siitä, onko Sony Ericsson mahdollisesti muulla tavoin mukana Microcellin toiminnassa esimerkiksi rahoittajana.

Yhtiön tiedotteen mukaan Microcell tarjoaa muotoilu-, tuotekehitys- ja tuotantopalveluja Sony Ericssonin lisäksi myös muille langattoman tietoliikenteen valmistajille, kuten kämmenmikro-, moduuli- ja sopimusvalmistajille sekä ohjelmistotaloille.

Pääjohtaja löytyi Ericssonilta

Samalla kun Microcell julkisti jo pitkään huhutun Ericsson-kytkennän, kertoi se myös yhtiön uusista johtajakuvioista.

Microcell Oy:n pääjohtajana on aloittanut joulukuun alussa Anders Torstensson, joka on toiminut aiemmin Ericsson Mobile Communicationsin toimitusjohtajana. Lisäksi hän on toiminut varatoimitusjohtajana Ericssonin gsm- ja umts-matkapuhelinten teknologiayksikössä.

Torstensson on ollut Ericssonin palveluksessa vuodesta 1980 lukuun ottamatta vuosia 1998-1999, jolloin hän toimi Brightpoint Europen toimitusjohtajana.

"Torstensson on ottanut vastaan pääjohtajan toimen ja tuo mukanaan erittäin vankan tietotaidon ja kokemuksen Microcellin laajentumisvaiheeseen", toteaa hallituksen puheenjohtaja Jyrki Hallikainen Microcellin tiedotteessa.

Toimitusjohtajana työskennellyt Teijo Postila jatkaa tehtävässään vastuualueenaan päivittäisen liiketoiminnan johtaminen.

"Torstensson ja Postila muodostavat vankan tiimin, jonka tietotaito ja laaja kokemus antavat erinomaiset mahdollisuudet jatkaa yhtiön edelleen kehittämistä ja kannattavaa kasvua", jatkaa Hallikainen.

Microcellin pääkonttori on Oulussa, ja sillä on sivutoimipisteet Kuopiossa, Turussa, Raahessa ja Espoossa. Työntekijöitä yrityksellä on 300.

Microcell ollut suuri arvoitus

Pasi Klemettilä

OULU Microcell on ollut runsaan vuoden ajan suuri arvoitus oululaisissa it-alan piireissä.

Poikkeuksellista on ollut se, että yritys itse on pysytellyt tiukasti vaiti tekemisistään. Microcell ei ole tiedottanut asioistaan. Yrityksestä on kuitenkin samalla puhuttu paljon.

Sen on huhuttu kasvavan nopeasti ja hankkivan tietoliikennealan työntekijöitä hyvin tehokkailla houkuttimilla.

Microcellin taustavoimaksi on epäilty milloin mitäkin tahoa, ulkomaisista jättiyrityksistä lähtien.

Kaupparekisterin mukaan Microcell on oululainen yritys ja se on rekisteröity 20.11.1997. Sen toimialaan ilmoitettiin silloin kuuluvan muun muassa kaikkien tietoliiken­­ne-, hyöty- sekä viihde-elek­tronisten tuotteiden ja laitteiden tutkimus, suunnittelu ja valmistus.

Microcelliin liittyy myös Oulussa toimiva Myorigo Oy, jonka toimitusjohtajana on Sonera SmartTrustin entinen toimitusjohtaja Harri Vatanen.

Julkisuudessa yritys on ollut vuoden 2000 syksystä lähtien. Ensimmäiset puheet aiheutuivat siitä, että muut yritykset kokivat menettäneensä työntekijöitään, Microcellin huhuttiin keränneen asiantuntijoita riveihinsä isolla rahalla.

Salaperäisyyttä on omalta osaltaan lisännyt se, että yrityksen työntekijät eivät ole missään tilanteissa suostuneet kertomaan firmastaan yhtään mitään.

Jokin aika sitten Ruotsista ja Ericssonin suunnasta kantautui tieto, että Microcell oli suunnitellut Ericssonin uuden T66-kännykän alustan.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva