Biokemian laitoksen ahtaus haittaa työtä

Heidi Hietala

OULU Oulun yliopiston biokemian laitoksella kärsitään tilanpuutteesta. Alkujaan 20 työntekijälle mitoitetuissa tiloissa työskentelee 115 henkilöä, laitoksen vilskettä lisää parisataa perusopiskelijaa.

Pienenä pelastuksena ovat alkuperäisten piirustusten mukaiset, muunneltavat seinät. Tiloja on voitu mukauttaa jonkin verran, mutta siinäkin on rajansa.

Valoa on näkyvissä mahdollisesti neljän vuoden kuluttua, kun Linnanmaan rakennushankkeet etenevät. Väliaikaisratkaisuja haetaan aktiivisesti.

Biokemian laitoksen johtavan professorin, Kalervo Hiltusen, mukaan myös lääketieteellisen tiedekunnan biokemistit ovat ahtaalla. Molemmilla ryhmillä tunnusluku, jossa kaikki laitoksen tilat jaetaan henkilöstömäärällä, menee reippaasti alle kolmenkymmenen. Kokonaisneliömäärään sisältyvät varastot, käytävät, hallit, kokoustilat, laboratoriot ja työhuoneet.

Tehokasta tilankäyttöä

Biokemian laitoksen työhuoneet ovat kooltaan vakioita. 18 neliön huoneissa pyörii neljä henkilöä, tilaa löytyy viidelle, jos neliömäärä nousee yli kahdenkymmenen.

Reilun parinkymmenen neliön laboratoriotiloissa työskentelee henkilökuntaa viidestä kahdeksaan.

Tilat on otettu nurkkia myöten käyttöön tehokkaasti, varastohyllyjä on rakennettu ovienkin päälle. Tilaa vievät jääkaapit ja sekoittimet on nostettu sivuun.

”Kyllä me toimeen tulemme, mutta suomalaisen mittapuun mukaan olemme todella ahtaalla. Jos tilaa olisi enemmän, työ olisi tuloksekkaampaa. Niukkuus on este keskittymisen lisäksi myös henkilöstökehittämiselle”, Hiltunen pohtii.

Kaikille laitoksen senioreille ei ole riittänyt omaa huonetta. Professorit saavat olla omissa oloissaan, mutta monet dosentit jakavat tilansa.

Tilan lisäksi laitokselta puuttuu myös ilmastointi. Kesällä sisälämpötila nousee kolmeenkymmeneen, eikä ikkunan avaaminen auta.

Ei pahaa ettei jotain hyvääkin. Työntekijöiden välinen kommunikointi on helpompaa kun vierustoverinkin työtehtävät ovat tiedossa.

Biologeillakin tiukkaa

Ahdasta on biologian laitoksellakin. Laboratoriotiloissa työskentelee pahimmillaan viisi tutkijaa, työhuoneissa on paikkoja yhtä monelle. Laboratoriotiloja on muunneltu tarpeen mukaan, mutta neliöt eivät siitä lisäänny.

Biologian laitoksella tutkijana työskentelevä, Oulun yliopiston assistenttiyhdistyksen puheenjohtaja Veli-Pekka Pelkonen muistuttaa, että erityisesti luonnontieteellisten alojen käytännön työssä korostuu laboratoriotilojen merkitys. Aloilla, joissa laboratoriotilat ymmärretään esimerkiksi kielistudiona, ei tilalla ole juuri merkitystä.

Laitoksella on tehty remonttia, jolloin tila on saatu entistä tehokkaampaan käyttöön. Perinnöllisyystieteen professorin, Pekka Pamilon, mukaan tutkimustyön perusedellytykset ovat kohentuneet laitehankintojen myötä.

Pekka Peura

Näytteitä jonossa. Perinnöllisyystieteen puolelle asetettuun biologian laitoksen dna-sekvenaattoriin on näytteitä jonossa jatkuvasti. Laboratoriomestari Hannele Parkkinen hoitaa yliopiston miljoonainvestointia.

Pekka Peura

Tilantarve suhteellista. Professori Pekka Pamilo muistuttaa, että yliopisto on tiloissa vain vuokralla. Mitä enemmän tilaa on käytössä, sitä korkeammaksi nousee vuokra.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva