Teknologia opitaan Ruukissa

Kunta sai yli 7 500 euron apurahan opetuksensa järjestämiseen

Teija Niskala

RUUKKI Ruukin kunta on mitä luultavimmin ainoa kunta Suomessa, jonka kouluissa annetaan teknologiaopetusta niin laajassa mittakaavassa, että se näkyy opetussuunnitelmassa. Vuoden 1999 syksystä lähtien jokaisen perusopetuksen 1-6-vuosiluokkien kanssa on käytetty kuntaan hankittuja teknologiakasvatuksen opetusvälineitä useimpien oppiaineiden yhteydessä.

Yläasteella ja lukiossa teknologian opetus kuuluu lähinnä teknisen työn ja matemaattisten oppiaineiden yhteyteen. Vuotta aiemmin kunnassa oli tehty päätös teknologian opetuksen aloittamisesta ja sitä varten budjetoitiin runsaat 25 000 euroa (150 000 markkaa).

”Rahalla saatiin hankittua opetusvälineitä, ja kunnassa voitiin käynnistää teknologian opetuksen peruskurssi kaikille peruskoulun kuudesluokkalaisille. Opetussisältö on ollut lähinnä tekniseen työhön integroituvaa opetusta”, opetuksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaava teknisen työn lehtori Tapani Laurila kertoo.

Vuoden 2 001 keväällä Ruukki pääsi mukaan Oulun yliopiston järjestämään ”Teknologiakasvatus nyt” -projektiin yläastepilottina. Tavoitteena on saada aikaan fyysisesti toimiva teknologiapuisto kouluikäisille nuorille vuoteen 2003 mennessä.

”Ruukin peruskoulun tehtävänä on olla opetusvälineiden testaaja ja raportoida opetuksen tuloksista ja tuotoksista eteenpäin”, sanoo Laurila.

Apuraha tuli kouluille tarpeeseen

Oulun yliopiston projekti kestää vuoden 2 002 loppuun. Lainassa olleet opetusvälineet eivät ole tämän jälkeen enää käytössä Ruukissa.

”Sen jälkeen olemme siinä tilanteessa, että teknologian opetuksesta on jo tietoa ja kokemusta sekä opettajilla asiaankuuluvaa koulutusta, joten voidaksemme taata teknologian opetuksen tulevaisuudessa, olisi kuntaan hankittava lisää opetusvälineitä ja työkaluja.”

Valoa jatkosta on jo näkyvissä. Yläasteen rehtori Raili Lampela sai joulun alla tiedon, että Ruukissa aikoinaan toimineelle ADC Solitralle tehty apurahahakemus oli hyväksytty ja rahaa oli luvassa.

”Tieto mahdollisuudesta hakea apurahaa tuli silloisen yhtiön ruukkilaiselta johtajalta. Sieltä otettiin meihin yhteyttä”, Lampela kertoo. Laurila teki ehdotuksen mukaisen tarkan hakemuksen, joka nyt tuotti hedelmän.

Kunta sai teknologiakasvatusta varten 8 477 dollarin (päivän kurssin mukaan noin 7 567 euroa) apurahan. Laurilan mukaan raha käytetään siten, että se palvelee mahdollisimman montaa ruukkilaista lasta ja nuorta.

Laurila sanoo, että yhtiön motiivina apurahan myöntämiselle oli ”palvelus palveluksesta”.

”Rahan avulla tehtävä opetus on samalla asennemuokkausta teknologia-aihetta kohtaan.”

teija niskala

Alalle hurahtanut. Teknisen työn lehtori Tapani Laurila esittelee teknologiakasvatuksessa käytettäviä opetusvälineitä Ruukin koululla.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva