Filtronic vähentää rajusti

Markkinoiden kasvu pysähtynyt, automaatiokin vie työpaikkoja

Pasi Klemettilä

KEMPELE Matkapuhelinten suodattimia ja antenneja valmistava Filtronic LK Oy irtisanoo 150 työntekijää. Asiaa koskeneet yt-neuvottelut päättyivät maanantaina. Kahdeksan toimihenkilöä ja 142 työntekijää menettävät työpaikkansa.

Valtaosa irtisanottavista työntekijöistä on keraamisten suodattimien tuotannosta ja loput eri toiminta-alueilta. Yt-neuvotteluissa on tarkistettu organisointia läpi koko talon.

Joulukuussa Filtronicilla päättyivät osittain samaan aikaan käydyt toiset yt-neuvottelut, joissa keskusteltiin 35-40 työntekijän lomauttamisesta, irtisanomisesta tai uusien tehtävien löytämisestä. Kaikkien näiden työntekijöiden kohtalo ei ole vielä selvillä.

Toimitusjohtaja Veli Torvisen mukaan yhtiöllä on liikaa resursseja. Markkinatilanne on aika tasainen eikä ainakaan kasva.

Noin puolet irtisanottavista työntekijöistä on ollut pakkolomalla viime keväästä lähtien. Lomautettuja on tällä hetkellä 60-70 henkeä.

”Ei ole nähtävissä pitkälläkään aikajänteellä, että heille pystyttäisiin tarjoamaan työtä. Kasvua ei ole niin paljon, kuin syksyllä oletettiin olevan. Eniten tähän vaikuttaa keraamisten suodattimien markkinatilanne. Tukiasematuotteisssa ja antenneissa meillä on tosi hyvä tilanne”, Torvinen sanoo.

Keraamiset suodattimet USA:n markkinoille

Keraamiset suodattimet menevät lähinnä USA:n matkapuhelinjärjestelmiin.

USA:n ulkopuolella suositussa gsm:ssä ei tarvita keraamisia suodattimia.

Kolmannen sukupolven matkapuhelinjärjestelmien lisääntyessä keraamisille suodattimille on taas Torvisen mukaan mahdollista saada lisäkauppoja.

Umts-järjestelmien tulo on töksähdellyt. Se ei kuitenkaan ole ainoa syypää irtisanomisiin. Olemassaolevissakaan järjestelmissä ei ole kasvua sillä tavoin näkyvissä kuin jokin aika sitten vielä nähtiin.

Matkapuhelimien myyntinumerot eivät ole viime aikoina suurentuneet samalla tavalla kuin takavuosina.

Torvisen näkökulmasta kasvu alkoi pysähtyä vuosi sitten. Markkinat eivät ole kokonaisuutena sen jälkeen kutistuneet mutta kasvuakaan ei ole ollut. ”Ei kasvua ole näkyvissä ihan lähitulevaisuudessakaan yhtä voimakkaasti kuin aikanaan luultiin.”

Kasvun aikana henkilöstöä ylimäärin

Torvinen ei osaa sanoa, onko markkinoiden ennustettavuus muuttunut aiempaa huonommaksi. ”Voimakkaan kasvunkin aikana oli hankala ennustaa, kuinka paljon markkina kasvaa. Nyt on suurin haaste siinä, milloin käänne kasvuun taas alkaa. Nyt ollaan jonkinnäköisessä tasanteessa.”

Yritykset pitävät voimakkaan kasvun aikana henkilöstömäärän sillä tasolla, mitä uskotaan tarvittavan 2-3 kuukauden päästä. ”Siinä on väkisinkin rakoa”, Torvinen sanoo.

Vähennysten jälkeen Filtronicilla työntekijöitä on vajaat 800. Enimmillään kolme vuotta sitten henkilökuntaa oli 1 200 ihmistä.

”Silloin vielä tehtiin käsityönä enemmän kuin nykyään. Kyllä meillä liikevaihtotaso on suurempi kuin aikaisemmin, mutta nyt me teemme enemmän automatisoiduilla prosesseilla. Työvoiman tarve on vähentynyt”, Torvinen toteaa.

Ei uusia yt-neuvotteluja

Torvisen mukaan muita yt-neuvotteluja ei ole Filtronicilla käynnissä eikä niiitä ole tarkoitus aloittaakaan. ”Kyllä meillä on vakaa usko, että tällä nyt pärjätään.”

Pääluottamusmies Ilpo Viitanen toteaa, että nyt työntekijät odottelevat, keitä irtisanomiset koskevat.

Työntekijöiden mielenosoituksia ei ollut tiistaina tiedossa. Työnantajan tilanne tiedettiin. ”Tilanne on ollut viime vuonna varsin hankala. Toivottavasti nämä loppuivat tähän ainakin vähäksi aikaa”, Viitanen sanoo.

Jukka leinonen

Markkinat tasaiseksi. Filtronic LK vähentää työntekijöitään, koska etenkään keraamisten suodattimien markkinat eivät kasva aiempien odotusten mukaisesti.

arkisto

Markkinat tasaiseksi. Toimitusjohtaja Veli Torvisen mukaan Filtronicin markkinatilanne on hyytynyt tasaiseksi, ja työntekijöitä on siihen nähden liikaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva