Jaanan Raivion debyyttialbumi soi kantrin hengessä

n Suomessa ei liikaa kantria lauleskella, vaikka Yhdysvalloissa kantriartistit ovat verrattomia listamoukareita. Jaana Raivion debyyttialbumi Enkelin unta sekoittaa poppia ja iskelmää, mutta päällimmäisenä soi kantri.

Kahdeksan vuotta sitten Jaana muutti Oulusta Helsinkiin, ja uhkaa valmistua musiikinopettajaksi vielä tänä vuonna.

Raivio kertoo innostuneensa kantrista jo vuosia sitten. Kantrin muuttumista hän sanoo seuranneensa tarkasti, joten viime aikoina laulajan cd-soittimessa ovat viihtyneet muun muassa sellaisten kantritähtien kuin Trisha Yearwoodin ja Faith Hillin albumit.

Pikkutyttönä Jaana oli sangen kiinnostunut hevosista. Kantri-innostus lienee alkanut siitä laulajan itsensä sitä edes huomaamatta?

”Niin, voihan se olla noinkin”, Jaana Raivio naureskelee.

Jaana ei tunne vanhaa tarinaa siitä, mitä tapahtuu, jos kantrilevyä soittaa väärinpäin.

”En, mitä sitten tapahtuu?”, hän kysyy.

No, vaimo muuttaa takaisin kotiin, hevonen herää kuolleista ja sortunut heinäpaali muuttuu ehjäksi omia aikojaan.

”No niinpä tietysti, totta kai”, Raivio nauraa.

Debyyttilevyn, jonka paikallisradiotoimittajat valitsivat äänestyksessään kuukauden toiseksi parhaaksi, tärkeisiin hahmoihin lukeutuu Kustaa Kantelinen. Hän sävelsi yli puolet levyn kappaleista ja on yksi albumin tuottajista.

”Minun ja Kustaan yhteistyö alkoi kolme vuotta sitten yhteisistä keikkakuvioista. Myöhemmin huomasimme, että Kustaa, mieheni Markus Raivio ja minä pidämme kaikki kantrista. Siinä vaiheessa aloimme kehitellä sellaista levyä, jonka nyt olemme tehneet”, Jaana Raivio kertoo.

Levylle antoi panoksensa myös vanha Beatles-kettu Jiri Nikkinen.

”Jiriin törmäsimme sattumalta, ja olimme kiinnostuneita saamaan häneltä pari sävellystä ja sanoitusapua.”

Levyn muusikkokatraassa vilahtelee tuttuja nimiä, muun muassa monessa liemessä marinoidut basisti Harri Rantanen ja rumpali Anssi Nykänen.

”Vanhoja tekijöitä, erinomaisia soittajia”, Jaana Raivio kiteyttää.

Erittäin vanha tekijä löytyy myös kappaleiden säveltäjien joukosta. Runsaasta radiosoitosta nauttinut Taas aurinko nousee on versio John Denverin klassikosta Annie's Song.

”Kappale oli viisi vuotta sitten minun ja Markuksen häävalssina. Sitä kautta se ui mukaan debyyttilevyllenikin, Jaana Raivio kertoo.

Lehtikuva

Debyytti Oulussa. Jaana Raivio on kotoisin Oulusta, jossa hän debytoi levylaulajana seitsemänvuotiaana hoilattuaan lastenlevylle kolme laulua.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva