Maisema on tunnetta

Julkinen taideteos

Petri Yrjölän öljymaalaus Kevät. Julkistettu Oulunsalo-talon aulassa Oulunsalossa 15.1.

Ulkona on epätavallinen tammikuinen kevät, harmaata, loskaa, liian aikaisin kadonnutta lunta. Oulunsalo-talon aulassa kunnan uusimman julkisen taideteoksen peittänyt kangas valahtaa alas.

Taidemaalari Petri Yrjölän (s. 1972) maalaus Kevät antaa lupauksen oikean kevään valosta ja väreistä, vihreästä ja keltaisesta. Siitä hahmottuu myös kauas horisonttiin siintävä merenselkä.

Yrjölän maalauksessa on myös huikaisevaa valkoista ja mustaan saakka tummia sävyjä. Vastakohtaisuudet voi tulkita vaikka puhdistavan kevätsateen ja saastuneen luonnon kamppailuna. Ja vielä yleisemmin: valon ja pimeyden taisteluna.

Petri Yrjölä kertoo uusimpien maalaustensa kuvaavan valotapahtumia, valon ja varjon muodostamia tiloja. Pohjoiseen palattuaan hän työskentelee Oulussa Toppilan entisessä myllyssä. Maa, meri ja taivas ovat sieltä nähtynä yhtä vaakasuoraa maisemaa vuodenaikojen valaistuksissaan.

Yrjölä työstää maalauksiaan perusteellisesti. Töiden maisemalliset elementit prosessoituvat hitaasti kerros kerrokselta kohti symbolisempia merkityksiä, alitajunnallista maisemaa.

”Tunne on tärkeä, ei vain värialueet, viivat ja muodot,” Yrjölä sanoo maalauksistaan. ”Maalauksen tulee olla auki. Jokainen saa omista mielikuvistaan niihin oman maailman.”

Petri Yrjölän tie taidemaalariksi on kulkenut Oulunsalosta Limingan taidekoulun, Kokkolan Pohjoismaisen taidekoulun ja Kuvataideakatemian kautta.

Hän kiinnitti huomiota 1997 Oulun taidemuseossa näyttelyssä, jossa oli esillä Kuvataideakatemiassa Helsingissä tuolloin opiskelleiden Oulun seudulta kotoisin olevien nuorten teoksia. Kirsi Jokelaisen, Johannes Kankaan, Inka Niemisen, Janne Räisäsen ynnä muiden joukosta Yrjölä erottautui jo tuolloin hyvin symbolisten, tunteikkaiden ja mietteliäiden maisemien kuvaajana.

Oulunsalon kunnan taideostotoimikunta on toiminut 20 vuotta. Petri Yrjölän maalauksen hankinta on hieno alku juhlavuodelle, jonka kuluessa on luvassa lisää julkista taidetta muun muassa Lentokentäntien liittymiin sekä juhlakirja.

RIITTA MÄKELÄ

Taivas, maa ja meri. Petri Yrjölän öljymaalaus Kevät.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva