Ar-mille val-koi-nen talo

Nuorelle arkkitehtikolmi-kolle voitto Armi-keskuksen suunnittelukil-pailussa

Jouko Kunnas

HELSINKI Arkkitehtuurin, rakentamisen ja muotoilun informaatiokeskus, tuttujen kesken Armi, on saanut hahmonsa. Arkkitehtikilpailussa voittajaksi valittiin Asmo Jaaksin, Samuli Miettisen ja Juha Mäki-Jyllilän ehdotus Lukko.

Toisen palkinnon sai ehdotuksellaan Cube oululainen arkkitehti Ari Järvinen avustajinaan arkkitehdit Aila Asikainen ja Jari Kuorelahti, arkkitehtiopiskelija Aki Korhonen ja DI Jouni Siika-Aho.

Kolmanneksi sijoittuivat arkkitehtiprofessori Pekka Salminen ja arkkitehti Tuomas Silvennoinen ehdotuksellaan Kuningaslohi.

Kilpailussa lunastettiin lisäksi Markku Erholzin, Hannu Huttusen ja Pentti Kareojan ehdotus sekä työryhmän Timo Jeskanen, Tuomo Repo, Jani Ristimäki, Raimo Teränne sekä Leena Yli-Lonttinen ehdotus.

Kunniamaininnat saivat Sarlotta Narjus ja Antti-Matti Siikala; Hannu Jaakkola, Tapani Kerttula ja Kai Rajakaltio, Jaro Lehtonen sekä Juha Leiviskä.

Kilpailuun saapui 153 ehdotusta. Palkittujen nimilista vahvistaa ennakkokäsitystä siitä, että sekä nimekkäät ja kokeneet että nuoretkin arkkitehdit ovat nähneet arkkitehtuuri- ja muotoilumuseon suunnittelutehtävän erityisesti tavoittelemisen arvoiseksi. Talo sijoittuu näköalapaikalle Katajanokan rantaan, kauppatorin tuntumaan ja Esplanadin päätteeksi.

Nuorten arkkitehtien menestys on tätäkin taustaa vasten huomattava. Uudet, joskaan eivät tuntemattomat, tekijät ovat kiilanneet listalle, joilta puuttuu moni arvostettu suunnittelija.

Tarvittiin toinen erä

Tuomaristo päätti kutsua viisi parasta ehdotusta jatkokilpailuun, koska ensimmäisen vaiheen perusteella mikään kärkiehdotuksista ei osoittautunut selvästi muita paremmaksi. Tekijöitä evästettiin arvosteluin ja he saivat kertaalleen konsultoida palkintolautakunnan kustannuslaskijaa.

Tuomaristo onnitteli itseään onnistuneesta ratkaisusta. Ehdotukset paranivat jatkovaiheessa huomattavasti.

Voittajaehdotus on hahmoltaan laatikkomainen. Tuomaristo piti sitä hyvin jäsenneltynä. "Pelkistetty, veistoksellinen ulkohahmo on sisäisesti rikas", totesi tuomaristoon kuulunut arkkitehti Kimmo Friman.

Kauppatorille avautuvaa lasijulkisivua pidettiin kutsuvana ja sen muunneltavaa rakennetta mielenkiintoisena. Ehdotuksen kantavaksi voimaksi tuomaristo havaitsi sisätilojen dramaattisen diagonaalisommitelman. Tilat liittyvät toisiinsa luontevasti. Toisaalta taloa pidettiin hieman museomaisena.

Varovaisuus oli valttia

"Varovainen, mutta hyvää suomalaista modernismia. Tuskin herättää voimakkaita tunteita", kommentoi voittajatyötä tuomaristossa Helsingin kaupunkia edustanut apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen. Ilmeisen rauhoittuneena, sillä Helsingissä viimeaikaiset suunnittelukilpailut - Kiasma, musiikkitalo ja eduskunnan lisärakennus - ovat nostattaneet kärkevää keskustelua.

Oululaisten kakkoseksi sijoittunutta ehdotusta tuomaristo piti kaupunkikuvallisesti lupaavana. Matala museorakennus sopeutuu hyvin ympäristöönsä. Mataluus on saavutettu sijoittamalla toimistotilat Enson pääkonttorin korkuiseen tornimaiseen osaan.

Ehdotuksen akilleenkantapääksi osoittautuivat sisätilojen järjestelyt, jotka eivät tuomariston mukaan kehittyneet toisessa vaiheessakaan "riittävän uskottavalle tasolle". Myös työn värikkyys arvelutti.

Kolmanneksi sijoittuneen Pekka Salmisen työryhmän ehdotusta tuomaristo piti suunnitelmana kaikkein viimeistellyimpänä. Kokeneen Salmisen työn jälkeä voi ihailla muun muassa Helsinki-Vantaan lentoaseman keskiterminaalissa. Kuningaslohi-ehdotuksen arkkitehtuuria tuomaristo piti kuitenkin tavanomaisena, tehdashalliin tai matkustajaterminaaliin viittaavana.

Armi-keskuksen tilaavievimmät käyttäjät ovat Suomen rakennustaiteen museo, Suomen taideteollisuusyhdistys, Rakennustietosäätiö sekä Helsingin kaupunki. Näiden ohella taloon tulee laaja vaihtuvien näyttelyiden tila. Taloon majoittuvat myös alan järjestöt Arkkitehtiliitto, Rakennusinsinööriliitto RIL, Ornamo ja Grafia ry.

Armi-keskuksen rakentamisaikataulu on valtion budjetin laatijoiden käsissä. Talon kustannuksiksi on arvioitu 29,1 miljoonaa euroa (173 miljoonaa markkaa). Ainakin arkkitehdit ovat kantaneet kortensa kekoon, sillä tuomaristo arvioi kilpailuehdotusten työstämiseen käytetyn työn arvoksi viitisen miljoonaa euroa.

Voittaja. Kilpailutyö Lukko on ulkomuodoltaan varovainen, mutta sisätiloiltaan dramaattinen.

Kakkonen. Oululaisarkkitehtien ehdotusta Cube tuomaristo piti kaupunkikuvallisesti onnistuneena.

Kolmonen. Ammattitaitoisen Kuningasloho-ehdotuksen arkkitehtuuria pidettiin hieman kuivakkaana.

Arkkiteh-tuuri juurrutti Ouluun

Jouko Kunnas

HELSINKI Kun tieto Armi-kisan toiselle kierrokselle pääsemisestä tuli, Ari Järvinen huomasi tarvitsevansa apua.

"Tavallisesti olen osallistunut kilpailuihin ryhmässä, nyt ajattelin tehdä sillä tavalla hurjan ehdotuksen että sitä olisi ollut vaikea työstää porukalla."

Ensimmäisessä vaiheessa Järvisen strategia keskittyä kaupunkikuvaan ja jättää tilaohjelman työstäminen toissijaiseksi kannatti. "Toisessa vaiheessa sisätilat muuttuivatkin huomattavasti, kun niin sanotusti laitettiin vessat paikoilleen."

Järvinen tuli Ouluun etelästä, kun saman rakennusarkkitehtitutkinnon suorittanut puoliso Aila Asikainen innostui jatkamaan opintojaan Oulussa. "Käymään tultiin, mutta viimeistään silloin kun vaimo sai viran kaupungin rakennusvalvonnasta, alkoi näyttää uhkaavasti siltä että Ouluun on jääty."

Järvinen on työskennellyt useissa yksityisissä toimistoissa. Ensimmäinen työpäivä arkkitehtitoimisto NVV:ssä jäi mieleen. Pöydillä paloivat kynttilät juuri menehtyneen toimiston keulahahmon, Reijo Niskasaaren muistolle.

Järvinen pitää Oulua mukavana ja vireänä työskentelykaupunkina. Kilpailutöitä on tehty Armi-kisan toisessa vaiheessa avustaneen tiimin kanssa jo vuosia. Oulun arkkitehtikoulun lisärakennuskisassa Järvinen ja Asikainen sijoittuivat kolmannelle sijalle, lunastuksia ja kunniamainintoja on herunut useita.

"Kilpailuissa oli pieni tauko oikeastaan vain silloin kun lapset olivat aivan pieniä. Jos ei ole kilpailua vetämässä on vähän kuin olisi unohtanut lotota."

Kahdeksankymmenluvun loppu on jäänyt Järviselle mieleen mukavana aikana. Arkkitehdeilla oli töitä, eikä tahti ollut niin kireä kuin nykyään. "Enää ei tahdo olla aikaa pohtia kaikkia vaihtoehtoja."

Järvinen ei usko elämän juurikaan muuttuvan kilpailumenestyksen vuoksi. "Ehdottomasti noteeraan tämän ykkössaavutukseksi, tyytyväinen voi olla." Kilpailumenestyksen Järvinen ei ole huomannut korreloivan työmahdollisuuksien kanssa. "Ehkä Helsingissä, mutta ei Oulussa."

Hopealle. Ari Järvinen on tyytyväinen saavutukseensa.

Nuorisoket-ju matkalla maineeseen

Jouko Kunnas

HELSINKI Armi-kilpailun voittajakolmikon yhteistyö juontaa jo opiskeluvuosiin Tampereella. Asmo Jaaksi, Samuli Miettinen ja Juha Mäki-Jyllilä aloittivat opiskelut vuonna 1986 ja valmistuivat 1990-luvun puolivälissä. Tuomiokirkonkadun arkkitehtikoulun viidennen kerroksen työhuoneissa paloivat valot myöhään yöhön.

Esikuvana häämötti tuolloinen 8-studio, samoissa tiloissa kypsynyt 1980-luvulla kilpailuvoittoja napsinut yhteisö. Studion Mikko Kaira, Ilmari Lahdelma ja Rainer Mahlamäki olivat 1990-luvun mittaan myös Jaaksin, Miettisen ja Mäki-Jyllilän työnantajina, kun nämä muuttivat työn perässä pääkaupunkiin.

Kolmikko vuokrasi yhteisen työhuoneen iltoja ja viikonloppuja varten. Omakotitalojen ja muiden pienten projektien ohella tehtiin kilpailuja. Turun pääkirjaston arkkitehtikilpailun voitto yhdessä Teemu Kurkelan kanssa johti oman toimiston perustamiseen vuonna 1998.

Äskettäin Kurkela voitti yhdessä Katariina Sewónin kanssa Oulun Pikisaaren Europan-kilpailun. Armi-kilpailun voittajatyössä JKMM-toimiston K eli Kurkela ei ollut mukana.

Toimiston viimeaikaisia kilpailumenestyksiä ovat olleet Meri-Matin koulu Espoossa sekä kutsukilpailuvoittoina Viikin palvelukeskus ja päiväkoti Leipuri Helsingissä sekä Joensuun yliopiston uudisrakennus. Viimeksimainittu valmistuu tänä keväänä, muut ovat vielä suunnitteluvaiheessa.

"Työvoitto", luonnehtii Armi-kilpailuvoittoa Juha Mäki-Jyllilä. Ryhmä on osallistunut Kiasman, eduskunnan lisärakennuksen ja musiikkitalon kilpailuihin pääsemättä palkinnoille. "Ei tämä mikään onnenkantamoinen ollut."

Työllä elää

Arkkitehtuurimaailman Tupu, Hupu ja Lupu ovat saaneet kaikki työnsä kilpailujen kautta. Tarjouspyyntöjä on tullut ja niihin on vastattu, mutta yhtä poikkeusta lukuun ottamatta toimisto on hävinnyt hintakilpailussa. Työllä elää, mutta menestyksestä huolimatta toimisto ei ole osakkailleen kultakaivos.

"40 tunnin työviikko ei tahdo riittää, mutta viikonloput olemme jo pystyneet melko hyvin rauhoittamaan", toteavat peräkkäisinä päivinä syntyneiden kolmivuotiaiden isät Mäki-Jyllilä ja Miettinen. "Aika tavallista elämää vietetään", kuittaa Jaaksi.

Voittanut kilpailutyö syntyi hyväksi havaitulla aivoriihimenetelmällä. "Pitkä yhteistyö on hionut särmät", sanoo Samuli Miettinen.

"Yllättävänkin ristiriidatonta, usein on kyllä niin kova kiire ettei ole aikaakaan riidellä", jatkaa Asmo Jaaksi. "Tekeehän tämä yksinäisestä työstä vähän sosiaalisempaa", täydentää Samuli Miettinen.

Talo kuin soitin

Voittajaehdotus on hahmoltaan laatikkomainen. Oululaisille pätevä vertailukohta on kaupunginteatteri. Jalustaosan keveys on yhteistä, samoin saapuminen juhlavasti korkean lasijulkisivun alta sisääntuloaulaan. Aulan yhteydessä ovat ravintolat merinäköaloineen.

Aulasta noustaan valoisan, laatikon kahteen osaan viiltävän porrashallin kautta kerroksiin. Eri kohdista avautuu harkitusti rajattuja näkymiä ympäristöön.

"Talo on arkkitehtoninen soitin, joka valon ja näkymien avulla soittaa paikkaa", kuvailee Miettinen.

Tekijät sanovat pyrkineensä huolellisesti säätämään arkkitehtonisen ilmaisun voimakkuutta. Talon tulee olla itsenäinen, toisaalta liittyä Esplanadin rakennusrivistöön ja alistua presidentinlinnalle sekä kirkoille. "Talon tulee kestää aikaa, siksi olemme yrittäneet välttää tämän ajan näkyvimpiä trendejä."

Talon ilme elää käytön mukana niin sisällä kuin ulkonakin. Kauppatorille näkyvien näyttelytilojen lasijulkisivun takana on pystysuorista suikaleista koostuva seinämä. Näyttely voi tilanteen mukaan avautua kaupunkimaisemaan tai sulkeutua kokonaan ulkomaailmalta, jolloin seinäsäleistä muodostuu ikään kuin näyteikkunan taustaseinä.

Vaativa tehtävä

Tekijät tunnustavat, että kilpailuvoitto on Turun kirjastokilpailun ohella heidän uransa kohokohtia.

Kokemusta on kertynyt kuitenkin pitämään jalat maassa. Tehtävä on vaativa, eivätkä käyttäjät, arkkitehtuurin ja muotoilun asiantuntijat, päästäne suunnittelijoita helpolla.

Mainosarvo toimistolle on kuitenkin huomattava. Toisaalta: "Jos tässä epäonnistuu, pitäisi varmaan muuttaa kallioluodolle majakkavahdiksi."

Voittajakolmikko. Juha Mäki-Jyllilä (vas.), Asmo Jaaksi ja Samuli Miettinen ovat tehneet yhteistyötä jo opiskeluajoista lähtien.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva