Tecnotoys löysi bisnesenkelit

Sitra ja Tekes rohkaisevat yksityissijoittajia uusiin teknologiayrityksiin

Heino Ylisipola

HELSINKI Oululainen ohjelmistoyritys Tecnotoys Oy on onnekas yritys: se on läpäissyt Sitran ja Tekesin kaksivaiheisen rahoituspalveluseulan Preseedin ja saanut ensimmäiset yksityissijoittajat kiinnostumaan itsestään.

Sitra eli Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahasto ja Tekes, Teknologian kehittämiskeskus, haluavat Preseed-rahoituspalvelulla synnyttää Suomeen uusia teknologiayrityksiä ja uusia työpaikkoja. Sitra ja Tekes tarjoavat yritysten ensimmäisinä elinkuukausina rohkaisua, rahoitusta ja riittävästi tukea alkukarikoiden yli.

Ensimmäinen askel on niin sanottu Liksa-palvelu, johon päässeelle yritykselle annetaan enintään 33 600 euroa eli vajaat 200 000 markkaa.

Yrityksen pitää tehdä summalla varsin kattava liiketoimintasuunnitelma: miten yritys pääsisi markkinoille Suomessa ja ulkomailla ja mitkä ovat menestymisen eväät kansainvälisessä kilpailussa.

”Ensimmäisellä pysäkillä aloittava yritys viipyy tavallisesti 2-4 kuukautta. Me tiedämme, että nuorissa teknologiayrityksissä markkinoiden tuntemus on paljon vaatimattomampaa kuin teknologian tuntemus. Se on aivan normaalia, siksi Sitra ja Tekes auttavat bisnes-tiedon analysoinnissa sekä johtopäätösten teossa”, painotti Sitran toimialajohtaja Risto Kalske esitellessään maanantaina rahoituspalvelua.

Liksa-palvelu perustuu Kalskeen mukaan enemmän vipuvaikutukseen kuin perinteiseen yritystukeen. ”Liksa on lupaavan yrityksen tehohoitoa, jonka Sitra ja Tekes maksavat puoliksi. Yritykset ovat meidän hoidossamme ja seurannassamme lähes puoli vuotta ja sitten alkaa vieroitus.”

Viime vuonna käynnistettyä Preseed-rahoituspalvelua tavoitteli 160 yritystä, joista 37 hyväksyttiin.

Bisnes-enkelit tulevat Introssa

Kun aloittavan yrityksen liiketoimintasuunnitelma on kunnossa, Sitra ohjaa yrityksen niin sanottuun Intro-palveluun. Siinä yritys pääsee kohtaamaan yksityissijoittajat eli bisnesenkelit.

”Intron keskeinen sisältö ja vahvuus ovat yksityissijoittajat, bisnesenkelit, jotka omien pääomiensa lisäksi tuovat yritykseen teollisuuden kokemusta ja kansainvälistä osaamista. Jotta bisnesenkelit uskaltaisivat sijoittaa varhaisen kehitysvaiheen yrityksiin, Sitra lähtee myös kohtuullisella sijoituksella mukaan”, selvittää Kalske.

Hän valittelee, että valtakunnallinen kiinnostus ei kuulu suomalaisten bisnesenkeleiden vahvuuksiin. ”Tähän saakka he ovat kalastelleet yksittäisiä kaloja alueellisesti.”

Sitra aikoo koota bisnesenkeleitä parviksi, jotta sijoituksista muodostuisi riittävän suuria.

”Intro on tavallaan esittelykanava yrityksen ja sijoittajien välillä. Ensin tulevat yksityissijoittajat ja myöhemmässä vaiheessa varsinaiset pääomasijoittajat. Sitra toimii prosessissa tavallaan laadunvarmistajana”, Kalske selvittää.

Tekesin kehityspäällikkö Henri Grundstén muistuttaa, että uusien teknologiayritysten perustaminen ja kokonaismäärä on kääntynyt laskuun 1990-luvun lopulla.

”Suomessa tarvitaan erilaisia keinoja vauhdittaa teknologiayritysten perustamista. Preseed on yksi keino. Tekes harjoittaa myös suoraa tutkimus- ja tuotekehitysrahoitusta.”

Grundstén kertoo, että Tekes rahoitti viime vuonna 2 261 projektia yhteensä 387 miljoonalla eurolla (2,3 miljardilla markalla).

Oululainen Omplus taustalla

Tecnotoys on vuonna 2000 perustettu ohjelmistoyritys, joka kehittää kolmiulotteista mallinnusteknologiaa suunnitteluohjelmistoihin.

Yritys työllistää kuusi henkilöä. Toimitusjohtaja Jukka Hietanen esitteli Sitran tilaisuudessa Tecnotoys-yhtiötä kahden lähimmän kollegansa voimin. Kolmikon yhteenlaskettu ikä on 65 vuotta!

Hietanen kertoo, että Tecnotoys muuttaa helmikuun alussa Teknologiakylään.

”Vuoden 2002 aikana tarkoituksemme on saada ensimmäiset kansainväliset asiakkaat. Päämarkkinat ovat Pohjois-Amerikka, Eurooppa ja Japani. Suomessa olemme jo tehneet muutamia toimitussopimuksia GSL-ohjelmistostamme (Generic Simplification Library).”

Hietanen selvittää, että GSL liitetään osaksi käytettävää ohjelmistoa, jolloin se poistaa kuvasta kaiken sellaisen tarpeettoman tiedon, jota ihmisen silmä ei erota.

”Tecnotoys'issa on hyvää teknologiaa ja nuoruuden intoa, mutta jotakin sieltä puuttui: teollisuuden kokemusta ja tietoa markkinoista. Nyt sekin on ratkaistu”, kehuu Sitran Kalske.

Yksityissijoittaja, Omplus Oy:n toimitusjohtaja Raimo Kuismin Oulusta on Sitran avulla löytänyt Tecnotoys Oy:n, johon hän sijoittaa.

”Sitra on toiminut aktiivisena välittäjänä yrityksen ja sijoittajan välillä. Verkoston kautta on vaivattomasti löytynyt sopivia sijoituskohteita”, kiittelee Kuismin.

Aloittelevista teknologiayrityksistä kiinnostuneet sijoittajat voivat rekisteröityä Sitran Intro-palveluun. Palvelun keskeisiä osia ovat internetin kautta selattava sijoituskohdekanta, yritysesittelytilaisuudet ja yksityissijoittajien sijoitusten koordinointi.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva