Järjestöjen talo toimii eläväisesti

Anne Hentilä

KUUSAMO Viime syksynä järjestöjen ja yhteisöjen käyttöön otettu Kuutamo-talo on eläväisessä käytössä. Entisen lukion tilat ovat melkeinpä täynnä yhtä luokkaa lukuunottamatta. Ahkera käyttö on osoittanut, että tällaiselle yhteisöjen omalle tilalle oli tarvetta.

”Yhtä luokkaa pystyisimme tällä hetkellä vuokraamaan. Tilanne vaihtelee koko ajan. Osa on vuokralla vain lyhyen aikaa, osa pitempään”, kertoi Kumppanuustalo ry:n puheenjohtaja Kirsi Niikkonen.

Parhaillaan talon yläkertaan tekee muuttoa nuorten työpaja. Kohtapuoliin yhteen luokkahuoneeseen sijoittuu Mosku-elokuvaa tekevän yhtiön puvustamo. Kansalaisopistojen piirejä kokoontuu talossa, kyläkonttori ja osuuskunta Koillisen Osaajat ovat vakituisina vuokralaisina. Erilaisten järjestöjen myötä talossa liikkuu niin polvenkorkuisia kuin vaareja ja mummojakin.

Myös muutama yritys on vuokrannut tilat. Palveluja tarjoavat esimerkiksi homeopaatti ja ohjelmapalveluyritys. ”Pääosa tiloista on kuitenkin harrastuskäytössä”, Niikkonen kertoi.

Liikuntasali on melko lailla varattuna, varsinkin iltaisin. Päivisin vapaata aikaa kuitenkin löytyy.

Talossa työskentelee viisi harjoittelu- tai yhdistelmätuella työllistettyä ihmistä. ”Työvoimatoimisto on erittäin aktiivisesti hakenut meille työntekijöitä. He tekevät erilaisia kiinteistö- ja toimistotöitä tai ohjausta. Valitettavaa vain on, että kyse on aina lyhytaikaisista pätkistä, 3-6 kuukauden pituisista.”

Niikkosen mukaan talossa olisi tarve vakituiselle, kokopäiväiselle työntekijälle, joka pystyisi myös kehittämään toimintaa eteenpäin.

”Meillä ei ole nyt varaa palkita sellaista. Olemme hakemassa rahoitusta eri lähteistä, jotta saisimme työntekijän ainakin muutamaksi vuodeksi.”

Yhdistyksen hallitus koostuu vapaaehtoisista ihmisistä, jotka oman ansiotyönsä ohella ovat hankkeessa mukana. ”Porukka on hyvin innostunutta, mutta välillä saa tehdä paljonkin töitä ja siksi mieluusti palkkaisimme työntekijän.”

Kumppanuustalo ry on vuokrannut tilat kaupungilta kahden vuoden koeajalla. Vuokraa maksetaan 1694 euroa (10 000 mk) kuussa. ”Vuokrarahat on tähän asti saatu melko lailla kohtuullisesti kasaan. Jos jotain ylimääräistä on jäänyt, olemme käyttäneet sen tilojen pintaremonttiin. Kädestä suuhun tässä kuitenkin eletään”, Niikkonen kertoo.

Kirsi Niikkosen mielestä talo on paikkansa haukkunut. ”Välillä tuntuu, että talo käy pieneksikin. Ensi kuukausien kokemusten perusteella toivon, että kaupunki aikanaan jatkaa vuokrasuhdetta eikä pane paikkaa maan tasalle, kuten joskus vähän suunniteltiin.”

Alkuvaiheessa kaupungin asenne vanhan lukion käyttöönottoon ei ollut Niikkosen mukaan kovin myönteinen, mutta tilanne on muuttunut. ”Nyt siellä suhtaudutaan hyvin myönteisesti. Olemme saaneet lainaksi tavaraa ja apua aina pyydettäessä.”

Syksyllä tiloissa avattiin kirpputori Kuutamokeikka, josta voi vuokrata pöydän viikoksi tai kahdeksi korkeintaan. Kauppa siellä on käynyt yllättävän hyvin.

”Tavaraa vaihtuu täällä melko paljon. Pääasiassa myynnissä on vaatteita. Pöytiä on varattu nyt 16. Pöytävarauksia on tehty jo maaliskuulle asti”, kertoi kirpputorilla työskentelevä Jaana Ronkainen.

Hänen mukaansa kuusamolaisten lisäksi myös turistit ovat käyneet kirpputorilla yllättävän paljon.

anne hentilä

Vaatetta tarjolla. Jaana Ronkaisen mukaan kirpputori on ollut suosittu ja tavara menee kaupaksi kohtuullisen hyvin.

anne hentilä

Kahviakin saa. Toiminnanohjaaja Tarja Revonmäeltä Kuutamo-talossa kävijä voi ostaa kahvit osuuskunnan kahviosta.

anne hentilä

Pintaa remontoitu. Vanhassa lukiossa on tehty pientä pintaremonttia. Suurempiin korjaustöihin on tarkoitus alkaa mikäli vuokrasuhde jatkuu koeajan jälkeen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva