Hirsitaloja ulkomaille vakaata tahtia

Aimo Kajava

PUDASJÄRVI Kotimainen hirsitalotuotanto on erikoisalana pysynyt hyvin viime vuosina tavoitteissaan, vaikka kansainvälinen talous on poukkoillut arveluttavasti.

Kontiotuote Oy:n toimitusjohtaja Jalo Poijula kertoo, että koko alan tuotanto laski viime vuonna noin kuusi prosenttia.

Pudasjärveläisen yhtiön toiminta on myötäillyt samaa kehitystä, mutta pienestä 2-3 miljoonan markan liikevaihdon laskusta huolimatta taloudellinen tulos on kuitenkin paranemassa edelliseen tilikauteen verrattuna.

Poijulan mukaan alkavasta vuodesta on tulossa tilauskannan perusteella viime vuoden kaltainen. Alan kehitys on kokonaisuudessaan vakaassa tilassa, muutamista konkursseista huolimatta.

”Viime vuosi oli volyymiltaan hirsitalomarkkinoiden toiseksi paras, vaikka laskua oli edellisvuoteen verrattuna kuusi prosenttia, joka oli paras kautta aikain”, Poijula sanoi.

Maailman talouden ennustetaan lähtevän jälleen nousuun kuluvan vuoden lopulla. Vahvasti kansainvälisillä markkinoilla toimivan Kontiotuotteen liikesuhteissa muutoksista ei ole Poijulan mukaan vielä merkkejä suuntaan eikä toiseen.

”Saksassa kasvava työttömyys huolestuttaa tällä hetkellä eniten”, Poijula kertoi.

Kontiotuotteen nykyaikaista tuotantoa esiteltiin viikonvaihteessa 30 ulkomaiselle ostajalle. Asiakastapaaminen jatkui Isolla-Syötteellä pidetyllä seminaarilla, jossa käytiin läpi eri maiden rakentamisen uusia tuulia. Yhtiö on tavannut ulkomaan myyjiään kolmen vuoden välein.

Kansainvälisessä tapaamisessa esiteltiin myös Kontiotuotteelle kehiteltyä täysin automaattista infrapuna-lämmistystekniikkaan perustuvaa lamellihirsilinjaa. Maailman uutuus tuo liimapalkkituotantoon rutkasti tehoa, sillä aiemmin 7-8 tuntia vaatinut liimausvaihe tapahtuu uudella tekniikalla neljässä ja puolessa minuutissa. Investointi maksoi noin 840 000 euroa (viisi miljoonaa markkaa).

Kontiotuote on maailman toiseksi suurin hirsirakennuksia valmistava yritys. Viime vuoden liikevaihto oli noin 28,6 miljoonaa euroa (170 miljoonaa markkaa). Yhtiö työllistää Pudasjärvellä 170 ja Oulun toimistossa 20 ihmistä. Yrityksen palkkalistoilla on viisi henkilöä Tampereella, Helsingissä ja Saksassa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva