SCI irtisanoo vielä 70 henkilöä

Aikaisemmin irtisanotuissa 206:sta eniten oululaisia

Rauni Peltonen

OULU Kun Nokia viime keväänä myi Haukiputaan tehtaansa amerikkalaisille ja Nokia Networksistä tuli SCI Systems Finland Oy, on yt-neuvottelijoilla riittänyt töitä.

Eilen perjantaina päättyivät joulun aluspäivinä aloitetut neuvottelut henkilöstön tiedotustilaisuuteen, jossa kerrottiin, että irtisanomiset jatkuvat.

Irtisanomisvaroituksen sai yhteensä 70 henkilöä, joista 40 on tuntipalkkaisia työntekijöitä ja 30 toimihenkilöitä. Irtisanomisaika astuu voimaan 19.1. Pisimillään työsuhde jatkuu muutamilla irtisanotuilla 6 kuukautta.

”Yt-neuvottelut tältä haavaa on saatu päätökseen”, vakuutti toimitusjohtaja Jukka Niemi henkilöstön tiedotustilaisuuden jälkeen.

Haukiputaalaiset ovat saaneet viime vuoden jälkipuolella oppia amerikkalaisen pörssiyhtiön nopeatempoiseen johtamismalliin. Henkilökuntaa on lisätty, lomautettu, irstisanottu ja yritys yhdistetty ensi Oulun yksikön kanssa ja sitten amerikkalaiseen elektroniikka-alan yritykseen.

Enimmillään Haukiputaan yksikössä on työskennellyt yli 1 000 henkilöä. Joulun alla irtisanottiin 206, joukossa lokakuun alussa lomautetut yli sata työntekijää. Samoihin aikoihin arvioitiin, että lopullinen henkilöstömäärä asettuisi noin 700:aan.

Aiemmin irtisanotuista 85 oululaisia

Irtisanomisten kielteiset vaikutukset eivät kohdistu vain Haukiputaaseen, vaan tasaisesti Oulun seutuun. Tähän mennessä irtisanotuissa suurin on oululaisia. Kunnanjohtaja Heikki Seppälä muistuttaakin, että henkilökunta lisääntyi 400:lla viime kesänä Oulun yksikön lakkauttamisen myötä.

Joulun alla irtisanotuista 206 henkilöstä 67 on haukiputaalaisia. Oululaisia irtisanotuista on 85 kappaletta. Lisäksi joukossa on muun muassa iiläisiä 20, kiiminkiläisiä 17 sekä muutamia yli-iiläisiä, tyrnäväläisiä, simolaisia, kuivaniemeläisiä, pudasjärveläisiä, kemiläisiä, oulunsalolaisia ja kempeleläisiä.

SCI lomautti yli 100 henkilöä lokakuun alusta lähtien. Ennen joulua nämä henkilöt on irtisanottu niin , että viimeisimmän työsuhde päättyy heinäkuussa.

Tälla hetkellä SCI:n irtisanomiset eivät näy vielä millään tavalla Haukiputaan työvoimatilastossa, sillä irtisanotut eivät vielä ole ilmottautuneet työvoimatoimistoon työnhakijoiksi.

Marraskuun lopussa Haukiputaalla oli työttömiä 1058, joka merkitsee 14.4. prosentin työttömyysastetta. Luku on hieman korkeampi kuin työttömyysprosentti keskimäärin Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen alueella, jossa työttömänä on keskimäärin 13,3 prosenttia.

Jos Haukiputaan marraskuun työttömien määrään lisätään aiemmin irtisanottujen haukiputaalaisten määrä, työttömyysaste nousisi 0,9 prosenttiyksiköllä eli yli 15,2 prosenttiin. Näihin lukuihin päädytään kun kunnan työllisien määrä on 7360.

Vaikutukset pienet Haukiputaalla

Kun läheskään kaikki eivät ole haukiputaalaisia, eivät irtisanomisista tulevat haitat tule vain Haukiputaan kunnan harteille. Näin pudotus verotuloissakin jakautuu useampien kuntien kesken.

Alkutalven aikana muistakin it-alan yrityksistä on lähinnä Oulun ja Kempeleen suunnalta tullut it-alan työnhakijoita. ”Alalla on ollut yleismaailmallinen taantuma, mutta toisaalta viime päivinä on uutisoitu jo päinvastaistakin eli taantuma alkaisi olla ohi. Ainakin me täällä työvoimatoimistossa ollaan optimistisia tällä hetkellä”, sanoo yritysneuvoja Kimmo Kärkkäinen Haukiputaan työvoimatoimistosta. Hän vertaa tilannetta marraskuun tilannetta vuoden takaiseen. Tuolloin työttömyysprosentti oli noin 13 eikä se oleellisesti poikkea nykytilanteesta.

”Kausivaihteluahan tapahtuu aina. Vuoden 2000 marraskuussa työttömyys on ollut 13 prosentin paikkeilla, eikä se paljon korkeampi ole tänäkään päivänä. Perinteisesti Haukiputaalla on selvitty takaiskuista.”

Hyvonia ja Martinniemen sahaa lopetettaessa työpaikkojen menetykset olivat huomattavasti suuremmat. ”Haukipudas on nyt sellainen kunta, että yritykset ovat kiinnostuneita siitä. Kunnalla on aina ollut tarjota uusille yrityksille tiloja, täällä on työvoimaa ja tämä on lähellä Oulua eli tässä on postiivisia tekijöitä hyvin paljon”, Kärkkäinen selittää optimismin taustoja.

Kunta pysyy budjetissa

Optimisteja on kunnassakin. Kunnanjohtaja Seppälä pitää tilannetta ymmärrettävänä juuri viime kesäisen lisäyksen vuoksi, mutta ikävältä tilanne hänestä tuntuu. Toisaalta kunnassa oli tiedossa, että toimiehnkilöistä olivat neuvottelut vielä käymättä. Hän on kuitenkin saanut yritykseltä koskevista keskusteluista sen käsityksen, että yrityksessä uskotaan puolen vuoden, vuoden sisällä tilanne helpottuvan. ”Meitä kiinnostaa se, että toiminta jatkuu ja vuokrat tulevat täsmälleen. Ja nehän tulevat.”

Kunnan budjettia ei tarvitse repiä nyt tiedossa olevien verotulojen menetysten vuoksi. Ne jäisivät alle puolentoista miljoonan markan vuodessa eli alle 250 000 euron vuodessa, jos maksajien määrä väheneisi 120:llä.

”Jos se on ainoa takapakki joka tulee, ei sillä ole kovin suurta merkitystä noin 400 miljoonan markan budjetissa”, kunnankamreemi Timo Autio miettii, mutta viittaa sielä suuriin investointeihin, yhteisöverojen takaisinmaksuun ja muihin miljoonamenoihin. ”Kun taustalla on monia suuria asioita, kyllä jokainen miljoona meille vaikeuksia tietää.”

Verotulojen menetyksen lisäksi voivat esimerkiksi sosiaalimenot kasvaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva