Scanfil ja Wecan yhdistymässä

Tavoitteena yksi vahvempi pörssiyhtiö, nimeksi kaavaillaan Scanfil Oyj:tä

Seppo Kangas

YLIVIESKA Oulun läänin eteläosan naapurikunnissa Sievissä ja Ylivieskassa kotipaikkaansa pitävät elektroniikkateollisuuden järjestelmätoimittajat Scanfil Oy ja Wecan Electronics Oyj ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen yhdistymisneuvottelujen aloittamisesta. Tavoitteena on kansainvälisesti entistä merkittävämpi tietoliikennealan ja teollisuuselektroniikan pörssiyhtiö.

Molemmat yhtiöt ovat toimineet alalla jo kymmeniä vuosia. Wecanin historia ulottuu yli 30 vuoden taakse, ja Scanfil on 25 -vuotias. Molemmat toimivat tietoliikennealalla.

”Täydennämme hyvin toisiamme. Scanfil on aiemminkin ostanut meiltä esimerkiksi matkapuhelinverkkojen tukiasemajärjestelmiin osia. Yhdessä olisimme isompi ja vakuuttavampi”, Wecanin toimitusjohtaja Pauli Aakula toteaa.

Scanfil on yhtiöistä selvästi suurempi. Sen arvioitu liikevaihto viime vuodelta on noin 220 miljoonaa euroa (1,3 miljardia markkaa), kun Wecanilla se on noin 46 miljoonaa euroa (273 miljoonaa markkaa). Yhtiöiden kannattavuus on pörssitiedotteen mukaan hyvällä tasolla.

Tehtaita yhteensä neljässä maassa

Scanfililla on Sievin lisäksi toimipaikat Oulussa, Vantaalla, Kaustisella, Paimiossa ja Äänekoskella sekä Budapestissa Unkarissa. Wecanin tuotantoa on Ylivieskassa, Kiinan Suzhoussa ja Viron Pärnussa. Työntekijöitä Scanfililla on noin 1 200 ja Wecanilla runsaat 450.

”Yksi yhdistymisen tavoitteista on kansainvälisesti laajempi palvelukyky ja tuotevalikoima. Pystymme tarjoamaan niin entisille kuin uusillekin asiakkaille suurempia ja täydellisempiä tuote- ja palvelukokonaisuuksia”, Pauli Aakula sanoo.

Molemmat yritykset ovat vahvoja tietoliikennealan sopimusvalmistajia. Mahdollisella yhdistymisellä tavoitellaan myös kustannustehokkuutta.

Pörssiyhtiö ja perheyritys

Yhdistymisaikeen mielenkiintoa lisää se, että osapuolista suurempi Scanfil on vahvasti toimitusjohtajansa Jorma. J. Takasen perheyritys, joskin yhtiössä on muitakin merkittäviä osakkaita. Wecan puolestaan on listautunut pörssiin.

Wecan Electronicsista 60 prosenttia on myös yhden perheen omistuksessa. Toimitusjohtaja Pauli Aakulan lisäksi pääosakkaita ovat hänen kaksi veljään ja isä.

Yhdistymisen jälkeiseksi yhtiön nimeksi on kaavailtu Scanfil Oyj:tä. Pauli Aakula toteaa, että tarkoitus on jatkaa yhtenä yhtiönä, joka noteerataan pörssissä.

”Teknisiä yhdistymisvaihtoehtoja on useita. Yksi niistä on fuusio, jolloin se tarkoittaisi Scanfilin fuusioitumista meihin. Näistä asioista päättää yhtiökokous, jossa päätös vaatii kahden kolmasosan tuen taakseen”, Aakula kertoo.

Pörssiyhtiö Wecan tiedottaa neuvottelujen edistymisestä lisää viimeistään viime vuoden tilinpäätöstiedotteen julkistamisen yhteydessä 26. helmikuuta. Lopullisia päätöksiä on odotettavissa lähikuukausina.

Markkinat reagoivat myönteisesti Wecan Electronicsin antamaan pörssitiedotteeseen yhdistymisaikeista. Yhtiön osakkeen kurssi kipusi nopeasti lähes 20 prosenttia ylöspäin, mutta tasaantui päivän mittaan noin kymenneen prosenttiin.

Seppo Kangas

Sopimusvalmistusta. Wecan Electronics on sopimusvalmistajana vahvasti mukana kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkojen rakentamisessa. Riitta Räsänen liittimiä komponenttilevyihin.

Toisessa polvessa. Pauli Aakula on Wecan Elektronicsin johtaja ja omistaja jo toisessa sukupolvessa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva