Tuttu linja

Raahen musiikkiviikoilla 27. kerralla

Arto Murtovaara

RAAHE Jo 27. kertaa järjestettävät Raahen Musiikkiviikot jatkavat tutulla linjallaan. Ohjelmisto on siis monipuolinen, konsertteja on kymmenkunta ja tänäkin vuonna kaupungin kulttuuritoimen organisoiman kokonaisuuden taso on korkea.

Konserttien määrä on ohjelmasta vastaavan kulttuuriohjaaja Tuija Rajamäen mukaan hieman laskenut, kun katsotaan tilastoa vuodesta 1995, mutta niitä on edelleenkin yhdeksän. Rakenteellisesti muutosta aikaisempaan on niiden venyttäminen hieman pidemmälle ajanjaksolle.

Samalla on huomioitu kahdelle viikonlopulle osuvat valtakunnalliset tapahtumat, matematiikan opettajien talvipäivät sekä Suzuki-soittajien talvileiri. Jälkimmäisen viikonlopun ohjelmassa on huomioitu heidän taholtaan tullut toive ja vierailijaksi on hankittu maineikas kansanmusiikkiyhtye JPP, aiemmin Järvelän Pikkupelimannit.

Määrärahat pienenevät, hinnat taas nousevat

”Linja on selkeä ja hyvin yksinkertainen laskea. Määrärahat pienenevät ja esiintyjien hinnat nousevat”, tiivistää Rajamäki.

Klassista on tällä kertaa takavuosia vähemmän, mutta se selittyy pitkälle Brahe Classican korkeatasoisella konserttitarjonnalla syksyisin. Mutta mukana on silti amerikkalaisen Tom Johnsonin Neliääniooppera sekä kovassa kurssissa jo vuosia ollut Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri Kokkolasta johtajanaan Juha Kangas.

Musiikkiviikot avaa tänä vuonna Oulun yliopiston ylioppilaskunnan sekakuoro Cassiopeia Ilkka Eskelisen johdolla. Se esittää Raahesalissa Kaj Chydeniuksen säveltämän ja Raahen oman pojan Pauli Ylitalon kirjoittaman Toppila-kantaatin, joka sai suuren suosion viime kesänä Meri Oulun Fesivaalilla. Sekä Chydenius että Ylitalo ovat konsertissa esittelemässä kantaattia.

Israelilainen flamencokitaran taituri Baldi Olier jatkaa viikkoja yhdessä laulaja Andre Zweigin kanssa, jolla on romanialaiset juuret kuten hänelläkin. Konsertti on osa tanssija Anita Heinosen juhlakiertuetta, mutta tanssi ei tällä kertaa ole pääosassa.

J. Leino & Blues Guys on tunnustettu chigagobluesin osaaja keulakuvanaan kitaristi J. Leino. Yhtye esiintyy Kauppaklubilla. Jess Trio on puolestaan harvemmin kuullun wieniläisklassismin ja maineikkaan operetti-valssiosaston menestysnimiä. Itävallan Helsingin suurlähetystön tukemalla kiertueella esiintyvät Kropfitschin sisarukset Johannes, Elisabeth ja Stefan ovat kaikki valmistuneet erinomaisin arvosanoin Wienin musiikkikorkeakoulusta.

Musiikkiviikkojen viihdepaketti on More Energy, eli Muska, Pepe Willberg ja Riki Sorsa yhteisellä turneellaan. Muskalle se on 30-vuotistaiteilijajuhlakiertue, Rikille taas 50-vuotisjuhlakiertue. Jo mainitussa Neliäänioopperassa esiintyvät sopraano Mervi Sipola-Maliniemi, altto Katriina Leppäniemiu, tenori Hannu Jurmu, baritoni Jarmo Ojala sekä pianisti Erkki nnäli.

Musiikkiviikot päättää raahelaislähtöinen saksofonisti Joonatan Rautio, 28, Presence-yhtyeineen. Rautio on kerännyt viime vuosina pyttyjä, Suomen Saksofoniseuran Josef Kaartinen-palkinnon 1999, Pekka Pöyry-palkinnon seuraavana vuonna ja viime vuonna hänet valittiin Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi. Nopeasti eturiviin nousseen nuoren jazzmuusikon rinnalla soittavat Teemu Viinikainen, kitara, Kaisa Kulmala, piano, Ape Anttila, basso sekä Jussi Lehtonen, rummut.

maarit kytöharju

Tenorikomeetta. Useampaan otteeseen palkittu Joonatan Rautio on viime vuoden ehdoton tenorikomeetta. Hän päättää musiikkiviikot Raahessa ja esiintyy sitä ennen kiertueellaan myös Oulussa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva