Neljännes- miljoonan tavoittelijat

Oululaisella JoJolla ja Nukketeatteri Akseli Klonkilla yhteinen seikkailu

Sirpa Heikkinen

OULU Barents on alue, jossa tuulee ja tapahtuu. Viimeisimmät Barents-kuulumiset oululaisesta vinkkelistä kytkeytyvät kahteen toimijaan: JoJoon - Oulun Tanssin Keskukseen ja Nukketeatteri Akseli Klonkiin.

Nämä kaksi yksikköä sattuvat tänä keväänä lyömään sitä paitsi kimpsujaan yhteen yhteisessä produktiossa, jonka ”esi-isänä” toimi - mikäs muu kuin näillä pohjoisemmilla lakeuksilla synnytetty viimeisin elokuva-Rölli.

Röllin ja kavereiden kera puolankalaisessa kanervikossa hioutui JoJon ja Klonkin suurpäiden eli johtajien, Pirjo Yli-Maunulan ja Janne Kuusitien ajatuksissa seikkailu. Se on kunnon Robinson Crusoe The-etuliitteellä ja takaliitteellä Henkilö saaressa. Tämä selviytymistarina saattaa huhtikuussa julkisesti yhteen omanlaisensa tanssi- ja nukketeatterielmentit sekä esittelee samalla vielä muotoaan vailla olevan The Robinson Crusoe Bandin.

Barents-työ

JoJon tapaan neljännesmiljoonan euron budjettia tulevina vuosina havittelevan ja nyt 100 000 euroa pyörittelevän Nukketeatteri Akseli Klonkin todellinen Barents-haaste on edessä lokakuun 2003 lopussa, tuona ajankohtana on nyt varmistunut toteutuvaksi neljäs Barents-alueen nukketeatteritapahtuma. Itse asiassa klonkilaisia kutkuteltiin järjestelypyynnöllä joka olisi koskenut jo tätä vuotta, mutta liika on liikaa repertuaari-nukketeatterillekin.

JoJon Barents-polusta pääsee hivenen hajulle hakeutumalla tuotantoryhmän uusituille www-sivuille, mutta paras asiantuntija on tällä hetkellä JoJossa elokuun 2003 loppuun näillä näkymin työskentelevä projektisihteeri Anneli Leikas. Yhtenä Barentsin tanssineuvoston jäsenenä hän on matkaamassa Norjan Altaan neuvoston kokoukseen helmikuun lopussa. Tätä ennen alueen suomalainen verkosto, joka käyttää itsestään nimeä Pohjoinen Tanssin Foorumi - ja jonka toiminnan toteutuksellinen ydin on siis kytketty JoJoon - on koolla Oulussa ensi viikon lopulla.

Leikaksen vetämä projektille ollaan luomassa ilmettä. Tämä tahtoo sanoa, että jokusen kuukauden kuluttua Barents-projektilla on ikioma ulkoinen tunnus ja esittelymateriaalisivu, missäpä muualla nykyisin kuin internet-kuvioissa.

Mutta tärkeintä Barents-alueen tanssin kierrätys-, koulutus- ja yhteistyösuunnitelmien toteuttamiseksi on kuitenkin hankkia rahaa ja se on juuri nyt sitä strategistakin työtä, mitä Leikas hioo yksissä tuumin muun muassa Oulun kaupungin EU-koordinaattorin kanssa. Eli halu on päästä EU-potille.

Verkkoon ja pois

EU-rahat eli nämä yhteiset ovat haluttua tavaraa. Tätä mammonaa on hyödynnetty itse asiassa jo JoJon web-sivu -uudistuksessa.

Oulun Yliopiston koulutus- ja tutkimuspalvelujen luotsaama, EU-tuettu Maa Ponteva -projekti on suonut näet kehikon, minkä puitteissa JoJon ”maailmanlaajuisen ilmeen” uudistusta on pohjustettu. Työn on tehnyt kuvataiteilija Karoliina Niemelä. Toistaiseksi osoite on sama ja vanha ilman tupla”villejä” wnet/suomi.net/kotisivu/dance.info, mutta parin viikon päästä osoite on www.jojo.fi

Uusilla sivuilla monitanssillisen tuotantokeskuksen esittely alkaa cola-hamein kunkin omalla hiirikäsi-koreografialla ja sitten voikin sukeltaa syvemmälle sivustoihin, jotka kertovat myös kevään annista. Uutta tarjoiltavaa edustaa kuvahistoria, joka esittelee JoJon taipaleen teokset muutamin tekijäviittein ja kuten otsakekin kertoo tietenkin kuvan kera (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta). Tarkemmat tiedot (muun muassa musiikkitiedot) teoksista tulevat JoJoltakin löytymään Tanssin Tiedotuskeskuksen ylläpitämiltä Tanka-sivuilta www.danceinfo.fi

JoJon kevään megaproduktio on laaja yhteistuotanto. Sahara saa ensi-iltansa huhtikuun lopulla Oulussa, kesäkuussa teos nähdään ainakin Puolassa ja syksyllä Helsingissä. Koreografia on Alpo Aaltokosken ja siinä tanssivat Yli-Maunulan lisäksi Reijo Kela, Raisa Punkki, Melisa Monteros, Wojciech Mochniej, Katri Soini. Saharaa ennen ensi-iltaan ehtii kuitenkin Maria Littowin uutuusteos Sidos, joka muun muassa on mukana toukokuisella Tanssia Tyrkyllä -festivaalilla, jolloin teemana on Kokemus ja tanssijuus.

Eljas Sallmén

Tietokanta rakentuu. Projektisihteeri Anneli Leikas on JoJossa paljon haltijana Barents-työssä.

Pirje Mykkänen/ Kuvataiteen keskusarkisto

JoJon kevään käynnistäjät. Bomfunk MC's -yhtyeen kanssa keikkaillut helsinkiläinen breakryhmä Savage Feet (kuva) esiintyy 8. helmikuuta yhdessä jyväskyläläisen Midpoint Rockersin kanssa. Kumpainenkin oli mukana viime kesänä URB 01 -festivaalilla Kiasma-teatterissa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva