Salmiakki-kirja yllytti

Piispan ensimmäinen euro-ostos

Kaisu Mikkola

OULU Koettakaapa arvata, mitä Oulun ortodoksisen hiippakunnan piispa Ambrosius valitsi tehdessään ensimmäiset ostoksensa euroilla!

Hän osti Kirkkokadun R-kioskilta elämänsä ensimmäiset salmiakit. Ja vielä kahta eri sorttia.

Tähän poikkeukselliseen tekoon metropoliitta riehaantui siksi, että yksi kuudesta ehdokkaasta, joiden joukosta hän julkistaa tänään Helsingissä vuoden Tieto-Finlandian saajan, on Jukka Annalan Salmiakki -kirja.

Yllätys että historian osuus oli puolet

”Olin yllättynyt, että kuudesta peräti kolme eli puolet edustaa historiaa”, hän sanoo esiraadin valinnoista.

Ambrosius sanoo tarkoittavansa professori Anneli Kauppisen johtaman kolmihenkisen valintalautakunnan listalleen kelpuuttamia poliittista ja kulttuurihistoriaa edustavia Max Jakobsonin Pelon ja toivon aikaa, Minna Kettusen Halosen taiteilijasukua ja Seppo Zetterbergin Eero Erkkoa.

Salmiakin ja historioiden lisäksi Ambrosius luki Merete Mazzarellan Kun kesä kääntyy, kirjan vanhenemisen taidosta, ja Esko Valtaojan teoksen Kotona maailmankaikeudessa.

Tyytyväinen siitä ettei listalla ole teologiaa

Niin yllättävältä kuin kuulostaakin, tämä kirkonmies on hyvin tyytyväinen, ettei nyt, kun hän yksinään valitsee voittajan, listalla ole lainkaan teologista kirjallisuutta:

”Siitä olisi tullut jääviysongelmia.”

Metropoliitta Ambrosius tunnustaa, ettei koskaan aikaisemmin ole ollut missään raadeissa valitsemassa palkittavia kirjoja. Ensikertalaisena hän sanoo pitävänsä hyvänä Tieto-Finlandian kaksiportaisuutta ainakin työekonomian vuoksi.

Paljon kirjoja ehtivät toiset käydä läpi ennen kuin lopullisen palkittavan valitsija sai Lucian päivänä tämänkertaisen Tieto-Finladia -urakkansa vajaaksi kuukaudeksi tehtäväkseen.

Sopi kirkonmiehen jouluohjelmaan

Ambrosius tunnustaa, että hänen urakkansa ihmettelijöitä on riittänyt.

Aivan erityisesti hän on joutunut vastaamaan tiedusteluun, kuinka ihmeessä on kirkonmiehen jouluohjelmaltaan ehtinyt paneutua tällaiseenkin tehtävään.

”Olen saanut viettää näiden kirjojen parissa erittäin meditatiivisen ja stimuloivan joulun ja loppiaisen ja voinut jättää monia kutsuja väliin”, kertoo metropoliitta rauhoitelleensa huolestuneita ja lisää, että ehdokaskirjojen lukeminen on ollut hänelle myös virikkeellistä.

Kaikista kuudesta kirjasta Ambrosius toteaa, että jokainen niistä voisi voittaa.

Eduista, joita tulee siitä, että saa valita kirjan yksin eikä kuulu mihinkään useamman hengen palkintolautakuntaan, valistunut diktaattorimme mainitsee, ettei hänen tarvitse olla tehtävässään objektiivinen.

Jarmo Kontiainen

Joku näistä kuutosista. Metropoliitta Ambrosius paljastaa tänään, mikä hänen sylissään olevista kirjoista (Salmiakki, Pelon ja toivon aika, Halosen taiteilijasuku, Kun kesä kääntyy, Kotona maailmankaikkeudessa ja Eero Erkko) voittaa vuoden 2002 Tieto-Finlandia-palkinnon ja noin 25 000 euroa (ennen 150 000 markkaa).

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva