Uudistiloja lentokentän pieleen

Oulunsalo suunnittelee tuhansia teollisuusneliöitä Mökkiperän tienoille

Arja Mikkola

OULU Oulunsalo suunnittelee tuhansien neliöiden teollisuustilakiinteistön rakentamista. Noin 20 miljoonan markan hanketta viivyttävät avoimet asemakaavaratkaisut. Tilojen pitäisi kuitenkin valmistua jo ensi vuoden alussa.

”Kyseessä on hankekokonaisuus, johon on tulossa useampia yrityksiä”, kertoo Oulunsalon Kehitysyhtiö Oy:n toimitusjohtaja Seija Haapalainen.

”Meillä on suunnitelmia vireillä”, Haapalainen myöntää, mutta ei toistaiseksi juuri voi täsmentää hanketta. Hän ennakoi kuitenkin ”useita tuhansia neliöitä” ja uudistiloihin 3-5 yritystä, joista osa on tulossa seudun ulkopuolelta.

Tilat, joista on olemassa ”kaikenlaisia kaavailuja”, rakennetaan lentoaseman lähelle: ”Sitä aluetta kehitetään”, Haapalainen painottaa voimien keskittämistä. Hänen mukaansa etenkin kaava-asiat ovat toistaiseksi jarruttaneet hankkeen viemistä eteenpäin: ”Hanke toteutetaan, kun kaikki muut valmiudet loksahtavat kohdalleen.”

Taloudellinen notkahdus ei ole mitenkään pysäyttänyt yritysten tilatarpeita, Haapalainen vakuuttaa: ”Mutta ratkaisujentekokynnys on noussut. Niitä harkitaan pitempään.”

Uudishanketta kaavaillaan ilmeisesti Mökkiperäntien ja lentokentän väliin. Näin hankkeesta tulee osa lentokenttäkaupungista, jonne kaavaillaan juuri 20 vuoden perspektiivillä 200 000-300 000 neliötä.

Kaavan valmistumista hidastavat niin ohitustiehanke, Lentokentäntien laajennus kuin yksityisten omistuksetkin. Yritystilahankkeen toteutumista jo vuoden sisällä pidetäänkin lähes mahdottomana kaavoituskuvioiden takia. Toisaalta aikataulutoiveessa viitataan mahdollisiin erityismenettelyihin. Keskusteluja hankkeesta käydään näinä päivinä.

Tuotantotiloja tarvitaan

Jo Pilotin valmistuminen parantaa toimistotarjontaa Oulunsalossa selvästi. ”Mutta tilanne on keikahtanut niin päin, että tällä hetkellä kysyntää on enemmän niistä tiloista, joissa olisi sekä toimistotilaa että tuotannollista tilaa.”

”Yritykset haluavat yleensä vähän fiksummat tilat, harvoin haetaan pelkkää peltihallia”, Haapalainen toteaa. Oulunsalokaan ei aio hyväksyä mitä tahansa lentokentän pieleen.

Oulunsalolla ei ole ollut vuosiin tarjota vapaita yritystiloja. Käytössä niitä on vajaat 10 000 neliötä eli investointi merkitsee samalla huomattavaa lisäystä kunnan tarjontaan.

Kaavaratkaisuista riippuen rakennetaan yksi tai useampia rakennuksia. Joka tapauksessa varmistetaan myös se, että paikalle voidaan rakentaa lisää.

Kaavojen lisäksi on vielä sovittava tuleviin, osin tuotannollisiin tiloihin liittyvistä rahoitusratkaisuista: ”Meidän täytyy siinä olla jonkinlainen riskinkantaja”, Haapalainen sanoo Kehitysyhtiön roolista. Mutta vaihtoehtona ovat muutkin sijoittajat: ”Se ei välttämättä ole kunnan kokonaan.”

Haukiputaalla hallineliöitä

Haukiputaan Teollisuuskiinteistö Oy:llä on viidesosa tiloista parhaillaan vapaana. ”Tuhat neliötä”, toteaa toimitusjohtaja Juhani Heikkilä.

Kaikkiaan kunnan yhtiön omistuksessa on teollisuustiloja 5 000 neliötä. Tilanne onkin poikkeuksellinen, sillä normaalisti tilat ovat olleet käytössä ”lähes sataprosenttisesti”.

Heikkilä luonnehtii tilannetta markkinoilla ”lievästi odottavaksi”. Hänen mukaansa kysyntää on nyt eniten pienistä 50-150 neliön tiloista. Etenkin käsityöyrittäjät katsastavat paikkoja.

Haukiputaan valttina Heikkilä pitää nopeaa päätöksentekoa. Mutta myös hinta puhuu puolestaan.

Kun Oulussa modernit toimistotilat maksavat noin 70 markkaa neliöltä ja Oulunsalossa uusimpaan toimistotaloon pääsee vasta 85 markalla, niin Haukiputaalla neliöhinta on - ilman käyttökustannuksia - alle 30 markkaa. ”Se on puhtaasti pääomavuokraa”, Heikkilä selittää.

Iissä toimistotilaa

Iin Micropoliksen päärakennuksessakin on tarjolla runsaasti vapaita neliöitä. ”Toimistotilaa vuokrattavana”, viestii toimitusjohtaja Ari Alatossava Iilaakson Teollisuuskylä Oy:stä.

Sama tilanne on vallinnut alusta alkaen. Sillä 2 500 neliön kiinteistö valmistui kaksi vuotta sitten ja edelleen vapaana on viideosa: ”400-500 neliötä”.

Tällä hetkellä toimistoneliön saa Iissä 40-50 markalla. Mutta hintapaineita on, ja Alatossavakin myöntää keskustelua alennuksista käytävän: ”Olisiko se se keino.”

Kaikki Iin tarjoamat 12 000-13 000 tuotantoneliötä sen sijaan ovat täyskäytössä. Alatossavan mukaan tarve kohdistuukin nyt ennen kaikkea tuotannollisiin tiloihin: ”Pienempää, alle 500 neliön tilaa kysytään.”

Mutta myös Alatossava toteaa yritysten paraikaa lykkäävän päätöksiään. Ratkaisut, jotka piti tehdä loppuvuodesta, on nyt siirretty kesän kynnykselle.

Kaavailuja tuotantotilojen osalta kuitenkin jatketaan. Hiljaiselosta ei Iissä siis ole kysymys. Varteenotettavia keskusteluja yritysten kanssa on käynnissä: ”Osa toteutuu.”

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva