Uusia toimitilaneliöitä harkiten

Rakentamishuumassa toimittiin uskon varassa, nyt päätöksiä mietitään pitkään

Vesa Kärki

OULU Oulun teknologiakeskus, pörssilistattu Technopolis Oyj pääsi vuosi sitten Vantaan kaupungin kanssa sopimukseen Helsinki-Vantaan -lentokenttäalueella sijaitsevan tontin ostosta ja samalla se sai jalansijan myös pääkaupunkiseudulle. Alueen kaavassa tontille on varattu mahdollisuus yhteensä 64 000 kerrosneliön suuruisen yrityskeskittymän rakentamiseen ja lähiaikoina ensimmäisten tilojen rakentamiseen pitäisi päästä jo käsiksi.

”Helsinki-Vantaalla jatketaan parhaillaan viime vuonna aloitettua yhdyskuntarakentamista. Pääkatua, Teknobulevardia, viimeistellään parhaillaan ja valmiudet ensimmäisen vaiheen rakentamiseen alkavat olla hyvät”, sanoo Technopolis Oyj:n toimitusjohtaja Pertti Huuskonen kertoo.

Vaikka pohjatyöt on tehty, ei uusien neliöiden rakentamiseen lähdetä suin päin.

”Rakentamispäätöstä ei ole vielä tehty. Me haluamme tarkkailla tätä tilannetta ja sellainen arvio minulla on, että päätös tehtäisiin tässä tammikuun lopun ja huhtikuun välisenä aikana. Kaikki riippuu tietysti siitä, mikä tilojen varausaste on”, sanoo Huuskonen.

Huuskonen muotoilee pääkaupunkiseudun toimitilojen kysyntätilanteen tällä hetkellä ”haastavaksi”, sillä kovin neliöiden tarve on ohitse.

”Vielä kaksi vuotta sitten tilanne oli pääkaupunkiseudullakin tosi hurjaa mutta viime kesästä alkaen tilanne on muuttunut oleellisesti. Kuitenkin rakennushankkeita käynnistettiin viime keväänä ja ne valmistuvat nyt tämän kevään aikana. Hätäisimmät ja huonoimmin menneet hankkeet pyrkivät markkinoille hinnalla millä hyvänsä ja tämä aiheuttaa sen, että meidän pitää katsoa tosi tarkkaan se hetki, jolloin itse lähdemme liikkeelle”, Huuskonen sanoo.

Huuskosen mukaan Technopoliksen Helsinki-Vantaan -rakennusaikeet ovat alkuvaiheessa varsin maltilliset, sillä kaiken kaikkiaan teknologiakeskuksella on vuokrattavia neliöitä noin 150 000 ja pääkaupunkiseudun ensimmäinen vaihe on vain 4 000-6 000 neliötä.

Huuskonen jaksaa uskoa, että Technopolis pärjää myös uudessa toimintaympäristössä.

”Pääkaupunkiseudulla piikki johtui tiettyjen toimialojen voimakkaasta ryöpsähtämisestä. Täällä meillä sitä ei koskaan tullut ja näyttää siltä, että myös alaspäin menevä piikki on loivempi. Niin kuin nykytilanteessakin näkyy, niin näillä markkinoilla on pikkuisen eri käyttäytyminen ja silloin tällaisen technopolisyhtiön riskiä pienentää, kun toimitaan kahdessa markkinassa. Todennäköisyys, että molemmat markkinat menevät yhtäaikaa alaspäin on pienempi kuin jos toimitaan vain yhdellä markkinalla”, perustelee Huuskonen pääkaupunkivalloitusta.

Mediaanissa valmista kesään mennessä

Vaikka pääkaupunkiseudulla on näkynyt merkkejä ylitarjonnasta, tilastotietoja Oulun seudun vapaista toimitiloista keräävän Ouluseudun yrityskeskuksen mukaan taloustaantuma ei ole näkynyt juurikaan tyhjentyneinä neliöinä. Esimerkiksi Oulun keskustassa on ollut pikemminkin pulaa kuin ylitarjontaa tyhjistä liiketiloista.

Technopoliksessakin toimitilojen käyttöaste on ollut jo pitkään reilut 99 prosenttia, ja vaikka vapaitakin neliöitä aina on tarjolla, niin ongelmana on sopivien kokonaisuuksien löytäminen.

”Käyttöaste on melkein liian korkea. Firmojen nopeille muutoskuvioille on tietyissä tilanteissa jopa haittaa, kun sopivia vapaita tiloja ei ole käytettävissä”, Huuskonen kertoo.

Uutta tilaa Technopoliksella on tällä hetkellä työn alla Oulussa Kontinkankaalla, jonne kesäkuun alkuun mennessä pitäisi valmistua 14 000 neliön suuruisen Mediaani-kokonaisuuden ensimmäinen vaihe.

”Mediaani näyttäisi täyttävän lähikuukausien lisätarpeen, sillä Mediaani vapauttaa valmistuessaan noin 1 500 neliötä Medipoliscenteristä, mikä helpottaa Medipoliksen tilaongelmaa”, Huuskonen kertoo.

Mediaanin ensimmäiseen vaiheeseen tulee noin 4 500 neliötä ja muista Oulun seudun rakentamiskohteista Technopolis Oyj:ssä ei olekaan vielä tehty päätöksiä.

”Todennäköisesti Mediaanin kakkosvaihetta päästään rakentamaan jossain vaiheessa. Elektroniikkatielle valmistui hiljattain kaksi rakennusta ja sinne on mahdollisuus tehdä kolmaskin rakennus. Mitään päätöksiä näiden suhteen ei ole vielä tehty”, Technopolis Oyj:n toimitusjohtaja Pertti Huuskonen kertoo.

NCC:n Pilot valmistuu Oulunsaloon

Technopolis ei ole suinkaan ainoa Oulun seudulle toimitiloja rakennuttava yhtiö, vaan esimerkiksi pohjoismainen NCC rakennuskonserni on viime maaliskuusta asti rakentanut Oulunsalon Lentokadulle uusia toimistotiloja.

Tulevan maaliskuun alussa valmistuu ensimmäinen vaihe NCC:n Pilot Business Park -nimellä kulkevasta, neljän toimistorakennuksen kokonaisuudesta. Valmistuvassa rakennuksessa on yrityksille tarjolla noin 4 000 neliömetriä upouusia toimitiloja.

Oulunsalon projektia vetävä Marko Palonen kertoo, että neuvottelut tilojen vuokrasopimuksista ovat vielä yritysten kanssa kesken mutta sopimuksia on jo tehty ja kiinnostus tiloja kohtaan on ollut suuri.

”Kiinnostusta on lisännyt se, että meillä on tiloja sekä matala- että korkeasuhdanteeseen. Meillä on esimerkiksi tällä hetkellä tarjolla erittäin tehokkaita tiloja myös yrityksille, jotka tehostavat tilankäyttöään”, Palonen sanoo.

Koko Pilot Business Parkin on tarkoitus valmistua vuoteen 2005 mennessä ja silloin neljässä rakennuksessa on vuokrattavia neliöitä yli 17 000 neliötä. Seuraavien vaiheiden rakentamisaikataulusta ei ole vielä päätöksiä.

eljas sallmén

Mediaani nousee. Technopoliksen uusin kiinteistö Mediaani nousee Kontinkankaalle Nokian Peltolan toimitilojen sekä Medipoliksen ja Oysin välittömään läheisyyteen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva