Lautakunta hylkäsi oikaisun

Oulun taidemuseon johtajavalinta pysyy ennallaan

Sirpa Heikkinen

OULU Oulun kulttuurilautakunta hylkäsi tiistaisessa kokouksessaan FT Pekka Vähäkankaan tekemän Oulun taidemuseon johtajavalintaa koskevan oikaisuvaatimuksen. Päätökseensä lautakunta päätyi äänestyksen perusteella.

Seitsenkohtaisella oikaisullaan Kuopion taidemuseon amanuenssina työskentelevä Pekka Vähäkangas tavoitteli marraskuun alussa lautakunnan tekemän johtajavalinnan purkamista. 1.11. 2001 kulttuurilautakunta valitsi taidemuseon johtajaksi äänestyksen jälkeen - silloinkin - FM Taina Myllyharjun Salosta.

Virallisessa, niukkasanaisessa 8.1. 2002 kokousta koskevassa tiedotteessaan Oulun kulttuurilautakunta toteaa hylänneensä Vähäkankaan oikaisuvaatimuksen äänestyksen jälkeen äänin 6-3. ”Oikaisuvaatimuksen hylkäämisen puolesta äänestivät Veikko Ervasti (pj), Eira Holla (vpj), Pertti Korkeamäki, Pasi Orava, Liisa Puolanne ja Mikko Sormunen. Oikaisuvaatimuksen hyväksymistä esitti Leena Saarela, hänen esitystään kannattivat Taina Wedman ja Pertti Haipola.”

Saarela, Haipola ja Wedman jättivät asiasta kuitenkin eriävän mielipiteen.

Äänestyspäätöksen tehneet ovat lautakunnan varsinaisia jäseniä.

Vastineen vastine

Sitten joulukuun alun - johon mennessä Vähäkankaalla oli valitusaikaa - kulttuurilautakunta ehti kokoontua ja antaa kulttuuriasiainkeskuksen sekä keskusviraston tehtäväksi valmistalla vastineen Vähäkankaalle. Myös Taina Myllyharjulle annettiin vastinemahdollisuus.

Kaikki nämä kolme asiakirjaa muodostivat lautakunnan tiistaikokouksen esityslistan. Vähäkankaan oikaisuvaatimukseen ovat lausunnon valmistelleet käytännössä kulttuurijohtaja Risto Vuorian kanssa kaupungin juristit.

Lausunnossa pureudutaan viran pätevyysvaatimuksiin, niiden merkitykseen sekä Myllyharjun että Vähäkankaan koulutukseen ynnä museoammatilliseen työkokemukseen, lautakunnan valintapäätöksen perusteluihin sekä tasa-arvokysymykseen.

Loppupäätelmässä todetaan: ”Kulttuurilautakunnalla on ollut oikeus nimitysperusteiden osalta käyttää asiassa harkintavaltaansa siten, että se on valinnut taidemuseon johtajan virkaan Taina Myllyharjun. Lautakunta ei ole tältä osin ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole muutoinkaan lainvastainen. Virkaan valittua Taina Myllyharjua on pidettävä Pekka Vähäkangasta ansioituneempana taidemuseonjohtajan virkaan. Valintapäätös ei ole muutoinkaan miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta annetun lain vastainen.”

Vieläkö oikeuteen

FT Pekka Vähäkankaalla on halutessaan mahdollisuus edelleen valittaa, viedä asia hallinto-oikeuteen. Kuopiolainen amanuenssi sanoo nyt katsovansa rauhassa.

”Nämä on mutkikkaita kysymyksiä. Tietenkin kun minulla siellä taidemuseon piirissä kannatusta oli, niin mielelläni olisin Oulussa töitä tehnyt. Ja sikälikin että hain virkaa jo silloin kymmenen vuotta sitten. Mutta en ole itse tähän asiaan juuttunut, kun hommia riittää ihan tarpeeksi muutenkin. Hankala olisi nyt lähteäkin, kun on kalenteri suunnilleen puoli vuotta täynnä. Tietysti harmittava takaiskuhan se oli, kun en valituksi tullut.”

Pohjois-Savon taidetoimikunnan puheenjohtajana toimiva Pekka Vähäkangas toteaa, että haasteita on edessä myös Kuopion taidemuseossa. Lopultakin näyttää näet, että museon tilakysymyksellä tehdään jotain: ”Tämän vuoden talousarviossa on Kuopion taidemuseon remontin suunnitteluun varattu rahaa ja toimenpide on kirjattu siten talousarvioon, että remontti alkaisi 2003-2004. Se tarkoittaa nykyisen taidemuseon peruskorjausta ja mahdollista lisärakennusta kortteliin.”

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva