Meri Oulu pestasi Kuningaslohen toteuttajat

Toivo/Pronto ei ole myynnissä - ja kaikkein vähiten pakolaiskuljetukseen Välimerelle

Kaisu Mikkola

OULU Meri Oulu ei ole ihan sama asia kuin Laiva Toivo, jonka niminen oli sen ensimmäinen koko kaupunkia keskusteluttanut projekti viime kesänä Toppilan satamaan rakennetussa kesäteatterissa.

Kuitenkin eräs Meri Oulu -festivaalin tunnusmerkeistä on lähes satavuotias kuivalastialus Pronto, joka sai viime vuonna teatteriroolin suurimpana koskaan Oulussa rakennettuna fregattina.

Laivasta ei ole mitään aikeita luopua, vaikka sillä ei tunnu olevan erityisroolia ensi kesäksi valitussa Kuningaslohi-näytelmässä ja vaikka eräs eteläsuomalainen kaveri yrittelikin tässä taannoin ostella kunniakasta alusta pakolaiskuljetukseen Välimerelle!

Meri Oulu ry:n omistama Pronto odottelee tällä hetkellä erityisesti vuotta 2007, jolloin se täyttää 100 vuotta.

Ennen Pronton juhlavuotta ehditään Oulun 400-vuotisjuhlien aikaan vuonna 2005 esittää uuden kotimaisen musiikkinäytelmän kantaesitys, jota varten Meri Oulu julistaa kilpailun helmikuussa.

Katsomoon uusi kaltevuus

Ensi kesänä vannotaan kuitenkin lohen, oikean kuningaslohen, nimiin, sillä Kuningaslohi-nimistä musiikkinäytelmää aiotaan esittää 18.-29.7. Toppilan möljällä.

Pahaa porua herättänyt katsomo korjataan sitä ennen: muun muassa viime vuonna näkyvyyttä haitannut 90%:n kaltevuus on nyt muutettu 20%:n kaltevuudeksi, selittää hankkeen puuhamies Jussi Malmi.

Kuningaslohta on pestattu sovittamaan ja ohjaamaan Matti Kuikkaniemi Hämeenlinnan kaupunginteatterista. Musiikin johtoon tulee nuori oululainen Toni Nygård ja koreografian tekee myös nuori oululainen. Hän on kilpatanssia ammatikseen opettava Marko Keränen.

Kuningaslohi tapahtuu kieltolain aikana, ja kieltolain päättymisestä tulee tänä vuonna tasavuosia 70, muistuttaa Kuikkaniemi.

Musiikkinäytelmä Kuningaslohi on Oulujokivarressa tuttu entuudestaan.

Raahen ja Kempeleen voimakaksikko Pauli Ylitalo ja Jussi Rasinkangas voitti sillä vuonna 1999 valtakunnallisen musiikkinäytelmäkilpailun. Kuningaslohta esitettiin vuonna 2000 pitkin Oulujoen varren kuntia harrastajavoimin ja oululaisetkin näkivät sen Hupisaarilla kolme kertaa.

Tätä Meri Oulun taiteellinen johtaja Anna-Kaisa Järvi ei näe minään ongelmana:

”Esitettiinhän myös Joni Skiftesvikin Laiva Toivo -aiheista näytelmääkin kaupunginteatterissa ennen kuin se tuli Meri Oulun ohjelmistoon.”

Iltapäivisin festivaalin aikana esitetään Vänmanin saaresta Toppilaan siirtyvää viime vuoden lasten menestysmusikaalia Kakaravaaraa.

Madetojalaiset käynnistävät kesän

Meri Oulun ensi kesän on määrä käynnistyä jo 27.5. Toppilan möljällä, kun Madetojan lukion oppilaat esittävät säveltämänsä Oulu-aiheisen musikaalin. Sitä on tarkoitus esittää toukokuun viimeisinä päivinä nimenomaan luokkaretkeläisille.

Jari Sillanpään heinäkuisesta konsertista on tehty sopimus maanantaina, sitä ennen kesäkuussa muistetaan 100-vuotista Georg Malmstenia.

Suunnitelmissa on vielä ainakin Jarmo Tuomisen muistokonsertti, Unicef-suurtapahtuma, hengellinen musiikkitapahtuma, Walo ryn järjestämä työväen kulttuuritapahtuma ja Oulun Lipon konsertteja.

Budjetti elää vielä, selittää Malmi, jonka mukaan budjetti lasketaan 62%:n käyttöasteen mukaan. Ensi kesäksi odotetaan sen mukaan vähintään 20 000 kävijää. Viime kesältä yhdistykselle jäi velkoja, joka markoissa ylittää miljoonan, euroissa ei. ”Ilman rakennelmia budjetti olisi viime vuonna toteutunut”, Malmi selittää.

Hannala talkoiden kohteeksi?

Meri Oululla on tavoitteena saada alueensa tuntumassa sijaitseva huonokuntoinen suojelukohde, pitsihuvila Hannala, hoteisiinsa ja talkooporukkansa käsiin. Yhdistys haluaa korjata sen ja ottaa sitten myöhemmin se käyttöönsä eräänlaisena tukikohtana ja mahdollisena näyttelytilana.

”Mutta se on kyllä varsinainen rahan hautausmaa!” valittelee Malmi rakennuksen kuntoa. Samalla hän kertoo yhdistyksen jättäneen kaupunginhallitukselle kirjeen, jossa toivotaan alueen kaavoittamista viihdepuistoksi.

Pekka Ala-aho

Koreografi, ohjaaja ja musiikin vastaava. Marko Keränen, Matti Kuikkaniemi ja Toni Nygård ovat astuneet remmiin, jotta Oulussa nähdään ensi kesänä musiikkinäytelmä Kuningaslohi.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva