Reinilän talo kaupanhierontaan

Kaupunginhallitus haluaa tietoonsa hinnan helmikuun loppuun mennessä

Kari Sankala

OULU Kaupunginhallitus antoi apulaiskaupunginjohtaja Matti Pennaselle tehtäväksi yhdessä teknisen keskuksen kanssa käydä neuvottelut K.T. Reinilän perikunnan kanssa, millä ehdoilla perikunta on valmis myymään Oulun kaupungille Kajaaninkatu 15:ssa sijaitsevan kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Reinilän kiinteistön irtaimistoineen.

Neuvottelutulos pitää tuoda kaupunginhallituksen käsittelyyn helmikuun loppuun mennessä. Kaupunginhallitus päättää tuolloin jatkosta neuvottelujen perusteella.

Kaupunginhallitus oli kannassaan yksimielinen. Muodollisesti päätös kirjattiin Pennasen nimiin, mutta kokouksessa päätösesityksessä otetun kannan toi keskustelun jälkeen julki kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Pikkarainen (kesk.).

”Vielä ei ole yhteistä näkemystä hinnasta. Perikunnaltakin hintapyynnöt tulivat tipoittain. Näkemysero on 3,2 miljoonaa markkaa. Kaupunginhallitus antoi eväät neuvotteluihin. Periaatteessa Reinilän talon ostoon suhtaudutaan myönteisesti, mutta hinta on avoinna”, Pikkarainen sanoo.

Valtuusto saa odottaa vuoroaan

Pennasen alkuperäinen esitys sisälsi periaatepäätöksen hakemisen kaupunginvaltuustolta. Pennasen esityksessä oli esillä myös kaupungin hintatarjous, joka kaupunginhallituksen neuvotteluohjeistuksessa jätettiin kokonaan pois. Hintaa ei rajattu tässä vaiheessa.

Pennanen oli alkuperäisessä esityksessään periaatteessa valmis kaupantekoon, jotta kaupunki säilyttäisi oululaista perinnettä. Pennasen mielestä kaupunki voisi ottaa vastatakseen Reinilän talon kunnostamisen siten, että iso- ja pikkupuoli kunnostettaisiin kaupungin omiin käyttötarkoituksiin ja piharakennusten tilalle rakennettaisiin asuin- ja majoitustiloja. Pihan kokonaismiljöö pitäisi säilyttää mahdollisimman lähellä alkuperäistä.

Kauppaa tehty pari vuotta

K.T. Reinilän perikunta tarjosi Kajaaninkatu 15:ssa sijaitsevia rakennuksia kaupungin ostettavaksi syyskuussa 1999. Huhtikuussa 2000 tekninen lautakunta otti ostotarjoukseen kielteisen kannan, mutta kaupunginhallitus teetti toiminnallis-taloudellisen selvityksen, jonka pohjalta saatiin kolme vertailuvaihtoehtoa.

Perikunnan osakkaiden esittämät kiinteistön myyntitarjoukset ovat viimeisimmällä kierroksella olleet noin 706 000 euroa eli 4,2 miljoonaa markkaa ja osan irtaimiston osalta 40 000 euroa eli 240 000 markkaa.

Pennasen näkemys on ollut, että kiinteistöstä maksettava korvaus voisi maksimissaan olla 168 000 euroa eli miljoona markkaa ja irtaisimiston osalta 42 000 euroa eli 250 000 markkaa.

Kaupunginhallituksen toimeksiannon mukaisesti hintaneuvotteluihin on aikaa helmikuulle. Kaupunginhallituksella on kokous vielä tiistaina 26. helmikuuta, joka on takaraja.

Edustava porvaristalo

Reinilän porvaristalo on Pohjois-Suomen oloissa poikkeuksellisen suuri ja edustava. Talo on päässyt Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden listalle. Vanhin osa, niin sanottu pikkupuoli on rakennettu 1828. Samaan aikaan on tehty myös pihapiirin ulkorakennuksia. Isopuoli rakennettiin 1842-1847.

Apulaiskaupunginjohtaja Matti Pennasen arvion mukaan Reinilän talon säilyttämiselle ei löydy liiketaloudellisia perusteita.

Vertailulaskelmissa virkamiehen kotimuseoksi kunnostettuna talo tulisi edullisimmaksi, mutta kun pääomalle odotetaan tuottoa, vaihtoehto kääntyy vertailuissa kalleimmaksi.

Kokonaistaloudellisesti edullisin vaihtoehto on C, vaikka se on investointikustannuksiltaan kallein. Reinilän talosta tehtäisiin kaupungin juhlahuoneisto ja samaan yhteyteen rakennettaisiin pihapiiriin 19 asuntoa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva