Voittopallilta oopperatreeneihin

Jarno Mällinen

OULU Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen voittajaan Helena Juntuseen sopinee fraasi ”väsynyt mutta onnellinen”.

”Mielessä kangastelee lähinnä, että pääsisi nukkumaan”, viikon kestäneestä kilpailusta edellisyönä palannut, maanantaipäivän La Bohème -oopperan harjoituksissa Oulussa viettänyt sopraano kuvailee tunnelmiaan.

Voiton avaamia uusia näköaloja ei uupunut laulaja ole ehtinyt pohtia. Paria ”aivan mahtavaa keikkaa” on kyllä heti aamulla tarjottu, mutta niistä ei vielä tohdi tarkemmin kertoa. Sen verran kuitenkin, että Esa-Pekka Salosen nimi on kuvioissa mukana.

Lähitulevaisuus menee kuitenkin La Bohèmen merkeissä. Oulun kaupunginteatterin oopperaproduktion uskoisi hyötyvän pääosanesittäjänsä kilpailumenestyksestä.

”La Bohème lähtisi nousuun kyllä myös ilman voittoani, koska siitä tulee aivan loistava. Meillä on niin hyvä porukka, ja musiikki itsessään on niin hienoa - tämä on lempioopperani”, Juntunen ylistää ja kertoo pitäneensä La Bohèmen Mimiä unelmaroolinaan.

Hyppy oopperaharjoitusten keskeltä laulukilpailuihin oli raskas - sekalaiseen kilpailuohjelmistoon paneutuminen vaati toisenlaista latautumista kuin oopperarooli. Kysymystä katkon mahdollisesti aiheuttamista ristiriidoista oopperatyöryhmän sisällä Juntunen ei sen sijaan viitsi enää kommentoida.

”Eiköhän siitä ole ihan tarpeeksi ollut. Mutta ei minun tarvinnut tulla harjoituksiin tässä välissä, sain kyllä olla kilpailussa ihan rauhassa.”

Kotisauna lähellä

Kiimingistä lähtöisin olevaa laulajaa yhdistää entiseen kotipaikkakuntaansa siellä asuva äiti. Lisäksi hän pitää vuosiaan Kiimingin kiurut -nuorisokuorossa yhtenä uransa kohokohdista. Kuoron avarakatseisen linjan ansiosta moderniin ohjelmistoon tarttuminen ei ole myöhemmin aiheuttanut vaikeuksia.

”Nyt kun olen täällä töissä, yhteyttä Kiiminkiin tulee pidettyä tietysti useammin. Voi käydä siellä saunassa äitin tykönä.”

Tällä hetkellä Juntusta sitookin ainoastaan La Bohème -ooppera. Se on harvinaista ammatissa, jossa kalenteri täyttyy helposti pariksi vuodeksi eteenpäin.

”Ongelma ja ihanuus tässä on se, että on sen verran paljon työtilaisuuksia. Olen vähän huono sanomaan ei, saatan itseni likoon joka paikkaan”, sopraano kertoo, mutta vakuuttaa samantien aikovansa jatkaa ammattilaulajan uralla.

Voittaja vetää varmasti

La Bohèmen ohjaaja, Oulun kaupunginteatterin oopperatoimenjohtaja Leena Salonen pitää itsestään selvänä, että Juntusen voitto antaa lisähohdetta oopperaproduktiolle.

”Minulla on siinä hirveän hyvä porukka kaiken kaikkiaan, mutta totta kai tämmöinen tapaus kiihottaa ihmisiä enempi. Mutta ei se varmaan meidän esitykseen sen kummemmin vaikuta.”

Vaikka toisenlaisiakin tietoja on liikkunut, Salonen kertoo Juntusen laulukilpailumatkan ja oopperaharjoitusten yhteensovittamisen sujuneen ilman kahnauksia.

”Hän on hoitanut osuutensa ihan hyvin, vaikka onhan tietenkin vaikea harjoitella viikko ilman pääroolin esittäjää.”

Kiimingin kuuluisuus

Kiimingissä kylän oman tytön menestys on pantu merkille mielihyvällä. Kunnanjohtaja Eino Iisakka lupaa, että jonkinlainen huomionosoitus kunnan taholta on Juntuselle lähiaikoina tiedossa, mutta ei vielä osaa kertoa sen luonteesta.

”Ei olla sen kummemmin keretty pohtia, mitä annetaan. Hänhän on nyt niin kiireinen, että antaa hänen pikkuisen olla rauhassa”, kunnanjohtaja selvittää oopperaharjoituksiin viitaten.

Tähtisopraano tunnetaan Kiimingissä Iisakan mukaan hyvin, vaikka hän oleileekin opiskelun vuoksi paljon Helsingissä. Kunnan erityishuomion kohteeksi Juntunen nousi toissavuotisen Timo Mustakallio -kilpailun voiton myötä. Se toi muassaan pieniä kunnianosoituksia, muun muassa kulttuuripalkinnon ja nimityksen Vuoden kiiminkiläiseksi.

”Muutama vuosi on tiedetty, että meillä tämmöinen kuuluisuus on. Kyllä hänet täällä tunnetaan - iloinen ja pirteä ihminen”, Iisakka kertoo.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva