Taskilan puhdistamolle uusi ympäristölupa

Lupaehtojen valvoja suivaantui päästörajojen jatkuviin ylityksiin

Tuomo-Juhani Tapio

OULU Oulun Vesi joutuu hakemaan Taskilan jätevedenpuhdistamolleen nykyistä jätevesien johtamislupaa huomattavasti laajemman ympäristöluvan. Uusi lupa kattaa laitoksen koko toiminnan, ja siinä määritellään ehdot muun muassa lietteen läjityksestä aiheutuville hajuhaitoille.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus perustelee vaatimustaan laitoksen koko toiminnan ajan jatkuneilla lupaehtojen ylityksillä. Tarkkailutulosten mukaan ongelmia on aiheuttanut erityisesti biologinen hapenkulutus. Sille asetettuihin päästörajoihin on päästy vain satunnaisesti.

Oulun Vedellä on aikaa uuden lupahakemuksen tekoon tämä vuosi. Pohjois-Suomen ympäristölupavirastossa luvan käsittely ottaa aikaa toisen mokoman. Pitkiä haku- ja käsittelyaikoja perustellaan laitoksen toiminnan laajuudella.

Nykyiseen tilanteeseen uudella lupakierroksella ei ole vaikutusta. Oulun Vesi jatkaa Kemira Chemicals Oy:n ja Tekesin kanssa jo aiemmin aloittamaansa yhteistyötä biosuodatinyksikköä vaivaavan mikrorihmaston hävittämiseksi.

Oulun Veden toimitusjohtaja Pekka Pesonen ei halua kommentoida tehtyä ratkaisua. Hän sanoo ainoastaan, että ”pallo on ympäristökeskuksella, ja se kertoo asiasta mikäli katsoo sen aiheelliseksi”.

Paljon siedettiin

Lupaehtojen valvojana Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen sanotaan sietäneen jopa yllättävän pitkään laitonta tilannetta. Vesihuoltopäällikkö Timo Viitasaari perustelee tätä muun muassa Taskilassa sovellettavan prosessin uutuudella.

Jo pian kolme vuotta jatkuneet toimintahäiriöt saivat valvojan kuitenkin uusiin aatoksiin, ja peli haluttiin viheltää poikki.

Alun perin tarkoituksena oli antaa laitokselle vielä ”laillinen” aikalisä väljentämällä sille määrättyjä biologisen hapenkulutuksen lupaehtoja. Pohjois-Suomen ympäristölupavirasto torjui kuitenkin mahdollisuuden lakiin perustumattomana.

”Katsoimme ainoaksi mahdollisuudeksi sen, että laitos hakee uuden ympäristölain mukaisen ympäristöluvan”, sanoo viraston II-jaoston puheenjohtaja Jukka Sihvomaa.

Hän perustelee menettelyä myös Kajaanin uuden jätevedenpuhdistamon kohtelulla: siltä vaadittiin vastaavaa lupaa, ja lähes vastaavin perustein. Kajaanin osalta päätös on valmis mahdollisesti jo helmikuussa.

Sihvomaa sanoo Oulun ja Kajaanin tapauksia poikkeuksiksi.

Tekniikka petti

Kolme vuotta sitten valmistunut puhdistamo edustaa alan uusinta biologista puhdistustekniikkaa. Oululaissovellutuksessa biosuodatin on sijoitettu kemiallisen puhdistuyksikön jälkeen, minkä arvellaan olevan ainakin yksi syy prosessivaikeuksiin.

Toimitusjohtaja Pekka Pesonen totesi muutama kuukausi sitten, että juuri kemiallisen ja biologisen puhdistusvaiheen yhteensovittaminen on tuottanut hankaluuksia.

Vaikeudet ilmenevät biosuodattimien kivimassaan kasvavana mikrorihmastona, joka tukkii suotimet. Käytännössä kaksi yksikköä kuudesta on jatkuvasti pois käytöstä pesu-, huuhtelu- ja huoltotöiden takia.

Jos ongelmaa ei saada muuten kuriin, joudutaan Oulussa harkitsemaan jopa laitoksen laajentamista kahdella uudella biosuodatinyksiköllä. Niiden rakentaminen ja liittäminen prosessiin maksaa useampia satoja tuhansia euroja.

Lopullisesti asia ratkeaa vasta sen jälkeen kun huhtikuulle kestävän Tekes-projektin tulokset valmistuvat. Pesonen sanoo, että rihmasto-ongelman ratkaisussa on edetty.

”Uskonkin, että meillä on jatkossa varsin hyvät eväät pärjätä tässä asiassa”, hän sanoo.

Lupa laajenee. Oulun Taskilan jätevedenpuhdistamolle haettava uusi ympäristölupa on huomattavasti laajempi kuin nykyinen jätevesien johtolupa. Syyniin joutuvat myös hajut ja melu.

Pekka Ala-aho.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva