Maatalouskouluja vähennetään

Oulun lääninhallitus esittää kolmen oppilaitoksen mallia

Seppo Kangas

YLIVIESKA Oulun lääninhallituksen sivistysosasto on esittämässä perusmaatalouden koulutustarjontaa uutta koulutusmallia, jossa koulutus keskitettäisiin kolmeen oppilaitokseen. Tällä hetkelle läänissä on viisi alan koulutuksen järjestäjää.

”Kaikkien tämän alan koulutuksen järjestäjät ovat ilmaisseet tahdon, että jotakin on tehtävä. Koska koulutuskuntayhtymät eivät ole asiasta keskenään päässeet sopimukseen, lääninhallituksen lakisääteisenäkin tehtävänä on valvoa, että koulutusta järjestetään tarkoituksenmukaisesti”, lääninsivistysneuvos Pertti Kokkonen sanoo.

Taustalla on jokaista oppilaitosta vaivaava oppilaspula. Viime vuoden yhteishaussa maatilatalouden perustutkinnon aloituspaikoista jäi täyttämättä 37 prosenttia. Aloituspaikat siirrettiin muuhun koulutukseen. Opiskelijapula on jatkunut jo useita vuosia.

Lääninhallitus esittelee tarkemmin esityksensä koulutuksen järjestäjille viikon kuluttua. Pertti Kokkonen ei suostu vielä kertomaan, mihin oppilaitoksiin maatilatalous esitetään keskitettäväksi.

Eräissä arvioissa on esitetty, että jatkavia olisivat Oulun seudun luonnonvara-alan oppilaitos Muhoksella sekä Haapajärven ja Kainuun ammatti-instituutit. Kaksi muuta ovat Ruukin maaseutuoppilaitos ja Koillis-Pohjanmaan ammattioppilaitos Pudasjärvellä.

”Teemme pohjaehdotuksen, jonka toivomme johtavan siihen, että asiassa päästään sovitteluratkaisuun. Emme ole viemässä keneltäkään oppilaspaikkoja pois, vaan ehdotuksessamme menetetyt paikat korvataan muulla koulutustarjonnalla”, Kokkonen korostaa.

Samaan tapaan on aiemmin lopetettu maatilatalouskoulutus Haapavedellä ja Kuusamossa.

Laaja selvitys taustalla

Lääninhallitus on tehnyt laajan taustaselvityksen siitä, miten maatalouskoulutus parhaiten vastaisi koulutuskysyntää sekä alueellisen elinkeinoelämän tarpeita.

”Olemme selvittäneet, millä alueilla eri maatalouden sektorit ovat vahvimpia, mitkä ovat alan tulevaisuuden näkymät alueittain ja niin edelleen. Olemme selvittäneet myös koulutustarjonnan vahvuuksia ja heikkouksia”, Kokkonen kertoo.

Hänen mielestään myös koulutussisällöissä on kehittämisen varaa. Siitä viestii muun muassa se, että suhteellisen suuri määrä Oulun läänin nuorista hakeutuu maatalousoppiin läänin ulkopuolelle.

Koulutuksen tarjoajien liian suuri määrä johtaa Kokkosen mielestä myös voimavarojen tehottomaan käyttöön. Maatalousalan koulutus vaatii raskaita investointeja niin tiloihin, koneisiin kuin eläimiinkin, eikä hajautetussa mallissa ole kenelläkään varaa investoida riittävästi.

”Varsinkin kun otetaan huomioon maatalouden nopea murros, joka edellyttää, että yrityksille on tarjolla todellista kovaa tietoa ja osaamista”, lääninsivistysneuvos sanoo.

Lääninhallitus on saanut myös elintarvikealan yrityselämältä viestejä siitä, että maatalouden koulutukseen on satsattava uudella tavalla.

Pakkokeinojakin on käytettävissä

Pertti Kokkonen korostaa, että ratkaisuun pyritään viimeisen saakka neuvotellen. Koulutuskuntayhtymistä on kuitenkin tullut jo viestejä siitä, että lääninhallituksella ei olisi valtuuksia puuttua niiden koulutustarjontaan.

Pääperiaate on, että opetusministeriö vahvistaa koulutuksen ylläpitäjän järjestämisluvasta ja aloituspaikkamäärästä, mutta järjestäjillä on oikeus käyttää aloituspaikkojaan vapaasti. Maatilatalous on osa luonnonvara-alan koulutussuuntaa.

Lääninhallituksella on kuitenkin lain määräämä velvollisuus valvoa koulutuksen tarkoituksenmukaisuutta. Sen kouluosastolla on lisäksi opetusministeriön tulossopimuksessa määritelty tehtävä huolehtia sen toteutumisesta.

Jos asioista ei päästä sopuun, lääninhallitus voi tehdä opetusministeriölle esityksen, että maatilatalouden perustutkintoon johtavan koulutuksen koulutustehtävä otetaan joltakin koulutusjärjestäjältä pois.

Seppo Kangas

Perustaidot hallittava. Traktorin huolto kuuluu maatalouden perustaitoihin. Piia Virtanen vaihtaa ilmansuodatinta Haapajärven ammatti-instituutin traktoriin.

Seppo Kangas

Traktori kuntoon. Piia Virtanen ja Elisa Mäntylammi harjoittelevat traktorin ovipumpun vaihtoa Haapajärven ammatti-instituutissa.

Seppo Kangas

Moniosaajia. Haapajärven ammatti-instituutin maatilatalouden opiskelijat saavat myös metallisalan peruskoulutusta. Mikko Hangasmaa ja Jaakko Hiltunen porauspuuhissa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva