Turvakilvet siirtyi Auraprintille

Uusi omistaja lupaa laajentaa toimintaa ja lisätä työpaikkoja Nivalassa

Ilkka Lappalainen

NIVALA Suomen Turvakilvet Oy:n koko osakekanta on siirtynyt Turussa pääpaikkaansa pitävän Auraprint Oy:n omistukseen. Uusi omistaja lupaa laajentaa tuotantoa ja sen myötä uusia työpaikkoja Nivalassa sijaitsevalle tuotantolaitokselle.

Kauppasummaa eivät kummatkaan osapuolet kerro. Turvakilvet Oy:n yhtä suurin osuuksin omistaneet Juha Niemelä ja Matti Knuutila Nivalasta ostivat yrityksen konkurssipesältä vuonna 1987.

”Nähtiin, että isommalla organisaatiolla on leveämmät hartiat. Suurella talolla on paremmat resurssit kehittää yritystä”, Juha Niemelä perustelee yrityksen myyntiä Auraprintille.

Sekä Niemelä että Knuutila jatkavat Turvakilvet Oy:n palveluksessa myyntipäällikköinä. Myös muut työpaikat, kaikkiaan seitsemän, säilyvät. Yrityksen nimi ja tuotemerkki niin ikään jäävät olemaan.

Auraprintille kauppa merkitsee uutta aluevaltausta, joten kyseessä ei ole kilpailijan ostaminen markkinoilta.

”Halusimme laajentaa toimintaamme pitkäaikaismerkintätuotteisiin, joiden kysyntä on jatkuvassa kasvussa”, korostaa Auraprint Oy:n toimitusjohtaja Mauri Taivalkoski.

Hänen mukaansa Turvakilvet Oy:n töitä ei tulla siirtämään yrityksen muille yksiköille. Sen sijaan tarkoitus on laajentaa tuotantoa Nivalassa ja ajan saatossa palkata uusia työntekijöitä. Laajentamisen aikataulusta Taivalkoski ei osaa vielä sanoa mitään.

Auraprint tutkii myös mahdollisuutta perustaa vastaavia tuotteita valmistava yritys ulkomaille, mahdollisesti johonkin Baltian maahan. Tämä ei Taivalkosken mukaan kuitenkaan merkitse kuoliniskua Nivalan tehtaalle.

Taivalkoski arvostaa sitä tietoa ja taitoa, jota tällaisten tuotteiden tekemiseen on Nivalassa. ”Täällä on myös työvoimaa saatavilla ja työn laatu parempaa kuin etelän keskuksissa”, hän arvioi.

Vastaavanlaisia opasteiden valmistamiseen keskittyneitä yrityksiä Suomessa on pari kolme. Lisäksi alalla toimii koko joukko pienempiä pajoja.

Turvakilvet Oy:n juuret ovat vuodessa 1982. Ensimmäinen yritys meni konkurssiin 1980-luvulla. Yrityksen liikevaihto viime vuonna oli 1,1 miljoonaa euroa (6,5 miljoonaa markkaa).

Auraprint on toiminut yli sata vuotta. Emoyhtiö on erikoistunut lomakkeiden ja etikettien tuotantoon. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 31 miljoonaa euroa (184 miljoonaa markkaa) ja sen palveluksessa on reilut 300 työntekijää.

Auraprint Oy:llä on kolmesataa osakkeenomistajaa. Yli puolet osakkeista on helsinkiläisten Marjatta Jaakkola-Eklöfin ja Kirsti Jaakkola-Vergaran omistuksessa.

Työt jatkuvat. Seripainaja Anne Töllin työntekoa seuraavat Suomen Turvakilvet Oy:n entiset omistajat Juha Niemelä ja Matti Knuutila vakuuttavat omistusmuutoksen vahvistavan yrityksen mahdollisuuksia laajentua ja jopa lisätä työvoimaa.

Seppo Kangas

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva