Reinilän talosta vastatarjous

Virkamiehet pitävät perikunnan hintapyyntöä liian korkeana

Kari Sankala

OULU Apulaiskaupunginjohtaja Matti Pennasen arvion mukaan perikunnan hintapyyntö Kajaaninkatu 15:ssa sijaitsevasta Reinilän talosta on aivan liian korkea.

Pennanen aikoo esittää kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle, että Reinilän perikunnalle tehdään noin 168 000 euron eli miljoonan markan tarjous, kun perikunta pyytää kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta kokonaisuudesta 706 000 euroa eli 4,2 miljoonaa markkaa.

Reinilän talon kalusteista Pennasen tarjous olisi hieman korkeampi kuin perikunnan pyyntö. Pennanen arvioi kalusteet korkeintaan 42 000 euroon eli 250 000 markkaan, kun perikunta on pyytänyt 40 300 euroa eli 240 000 markkaa.

Pennanen perustelee kantaansa oululaisen perinteen säilyttämisellä. Kunnostettavaksi tulisivat niin iso- kuin pikkupuoli. Rakennusten käyttäjä olisi Oulun kaupunki, joka muuttaisi talon asuin- ja majoitustiloiksi. Pennasen mielestä pihamiljöö pitäisi säilyttää mahdollisemman lähellä alkuperäistä, mutta rakentaa uudestaan.

Pennanen hakee tässä vaiheessa vasta neuvotteluvaltuuksia tekniselle keskukselle jatkoneuvotteluihin. Lopullinen esitys tulisi aikanaan kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Hinnat olisivat kuitenkin jo tässä vaiheessa ylärajoja.

Matti Pennanen ei ole käynyt ennakkoneuvotteluja luottamushenkilöiden kanssa, sillä valmistelu on tapahtunut joulun aikana. ”Tarkoituksena on hakea kannat, mitä Reinilän talon kanssa tehdään”, Pennanen korostaa ja sanoo kyseessä olevan puhtaasti viranhaltijoiden näkemyksen.

Ei liiketaloudellisia perusteita

Matti Pennanen toteaa, ettei Reinilän talon säilyttämiselle löydy liiketaloudellisia perusteita. Talo on päässyt erittäin huonoon kuntoon.

Talon kunnostaminen museoksi on kokonaistaloudellisesti kaikkein kallein vaihtoehto, koska rakennukset olisi käytännössä rakennettava uudestaan.

Näennäisesti museovaihtoehto on halvin, mutta sen tuotot olisivat lähinnä pääsylipputuloja.

Juhla- ja vierashuoneistoina talo tuottaisi asumisen kautta vuokratuloja, joten kyseessä olisi siinä mielessä tuottava investointi.

Konsulttiarvioinnissa pelkästään museokunnostuksen hinnaksi perikunnan hintapyynnöillä tulisi noin 1,8 miljoonaa euroa eli 10,5 miljoonaa markkaa.

Juhlahuoneistona ja 13 vierashuoneen ratkaisulla korjauskustannukset ja perikunnan hintapyyntö nostavat kulut 2,6 miljoonaan euroon eli 15,7 miljoonaan markkaan.

Pennasen esittämässä vaihtoehdossa isopuoli kunnostettaisiin juhla- ja kokoushuoneistoksi ja pikkupuolelle tehtäisiin kolme vierashuonetta. Päärakennukseen tulisi valmistuskeittiö.

Piharakennus purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin entisen rakennuksen hahmoon uusi rakennus, johon sijoittuisi kuusi vierashuonetta. Pohjoissivulle rakennettaisiin kaksikerroksinen vierashuonetila eli 10 vierashuonetta ja sauna. Vierashuoneiden lukumäärä nousisi näin 19:ään.

Tämän Pennasen esittämän mallin kustannusarvio on 2,7 miljoonaa euroa eli 16,1 miljoonaa markkaa.

Ratkaisussa vierashuoneet olisivat erinomaista hotellihuonetasoa, joita vuokrattaisiin. Esimerkiksi yliopisto on ollut kiinnostunut vieraidensa majoitusmahdollisuudesta.

Ensi maanantaina Reinilän talon kohtaloa käsitellään kaupunginhallituksessa. Kaupunginvaltuuston tämän vuoden ensimmäinen kokous on 21. tammikuuta, jos asia etenee sinne saakka.

Kustannukset halpenisivat korkeimmillaan 538 000 eurolla eli 3,2 miljoonalla markalla, joka on perikunnan pyynnön ja Pennasen tarjouksen välinen ero.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva