VR:n arava-asunnot VVO:lle

Janne Salmivaara

OULU VR-Yhtymä myy omistamansa arava-asunnot VVO:lle. VR-konserniin kuuluvan Avarra-Asunnot Oy:n kaupan myötä VVO:n omistukseen siirtyy noin 2000 arava-asuntoa eri puolilla maata. Omistus vaihtuu 1. maaliskuuta. Sopimuksen mukaan nykyiset vuokrasuhteet säilyvät ennallaan.

Oulussa Avarra-Asunnoilla on 76 asuntoa Koulukadulla ja Heikinkadulla. Asunnot ovat suurehkoja yksiöitä ja kaksioita. Vuokrataso vaihtelee 42 neliömetrin yksiön 334,19 eurosta (1 987 markasta) 67,5 neliömetrin kaksion 520,07 euroon (3 092,20 markkaan), kertoo Aimo Karjalainen VR-Yhtymän Oulun Kiinteistötoimesta.

Neliövuokra on siis noin 7,5 euroa (45-47 markkaa).

Asunnot on rakennettu 1940-luvun lopussa VR:lle ja ne on peruskorjattu 1990-luvulla.

”VR-Yhtymälle jää Ouluun kaksi asuntoa ja Ratahallintokeskukselle kymmenisen asuntoa”, Karjalainen sanoo.

Asunnot VVO:n hakuun

VVO:n aluejohtaja Matti Kylli sanoo, että Avarra-Asunnot tulevat haettavaksi VVO:n kautta samalla tavalla kuin muutkin VVO:n asunnot. VVO:lla on Oulussa yli 2 000 asuntoa, joten 76 asunnon lisä ei suuria vaikuta. Avarra-Asunnot säilyy Kyllin tietojen mukaan omana yksikkönään, mutta asunnot tulevat VVO:n asuntokannan jatkoksi.

”Kysyntää asunnoille tuntuu olevan, vaikka onkin hiukan hiljentynyt”, Kylli arvioi.

Kauppa ei Kyllin mukaan vaikuta vuokriin, sillä niitä säädellään aravalain kautta. Lain mukaan vuokran tulee olla käyttökustannusten mukaiset.

”Viime vuosina käyttökustannukset VVO:n taloissa ovat nousseet jopa yleistä inflaatiota enemmän eli 5-6 prosenttia. Vuokrat ovat nousseet kuitenkin vain inflaation verran eli 2-3 prosenttia”, Kylli huomauttaa.

VVO:n taloissa vuokrataso vaihtelee suuresti 5 ja 11 euron (30 markan ja 65 markan) välillä.

VR:n henkilöstöllä säilyy asuntoihin etuoikeus, mutta nykyisin suurin osa asukkaista on jo muita kuin VR:n työntekijöitä.

Eljas Sallmén

VVO:n taloiksi. Heikinkadun ja Koulukadun vanhojen VR:n talojen 76 asuntoa siirtyvät maaliskuussa VVO:n yli 2000 asunnon joukkoon.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva