Arinalla mittavat investoinnit

Veli-Matti Puutio toivoo ”kehittämislupaa” Raksilan market-alueellekin

Pekka Siltanen

OULU Arina Yhtymän liiketoiminnan perusta on tällä hetkellä sen verran vankka, että se mahdollistaa mittavatkin investoinnit. Oulun ydinkeskustassa käynnistyneen hotellityömaan lisäksi näköpiirissä ovat jo päivittäistavarakaupan ykkösketjun muodostamien Prismojen investoinnit Rovaniemellä, Keminmaassa, Raahessa ja Oulun Linnanmaalla ja toivottavasti myös Oulun Raksilassa.

Viime vuosina edelleen voimistunut asiakasomistajuus on saatellut sen verran suotuisasti, että nyt on voimaa ja rohkeutta mittaviinkin investointeihin, toimitusjohtaja Veli-Matti Puutio kertoo.

Veli-Matti Puution työrupeama Arina Yhtymän toimitusjohtajana alkoi virallisesti eilen keskiviikkona. Ensimmäisen työpäivän ohjelmaan kuuluivat Raahen Prismaan ja Oulun hotelliin liittyvät investointineuvottelut.

Oulun ydinkeskustan hotellityömaan Veli-Matti Puutio myöntää saaneensa vähän kuin perintönä edeltäjältään, kauppaneuvos Kari Salmiselta. Oma käsiala näkyy voimakkaampana koko syksyn valmistelluissa Prisma-ketjuun liittyvissä in­ves­tointisuunnitelmissa.

Yksittäisinä ne ovat tietysti noin 35 miljoonan euron, eli noin 200 miljoonan markan hotellityömaata pienempiä, mutta Arina Yhtymän liiketoiminnan kehittymisen kannalta sitten aivan elintärkeitä.

”Vaikka kaikki liiketoiminnan alueet ovat tärkeitä, päivittäistavarakaupan osuus Arina Yhtymän myynnistä on 70 prosentin”, Veli-Matti Puutio muistuttaa.

Ja jos investointiajatukset kohdistuvatkin erityisesti Pris­moi­hin, Puution mukaan 63 000 omistaja-asiakkaan Arina kehittää myös pienempiä ketjuja: ”Mieluummin rakennan uutta, kuin suljen entistä”.

Tuloskunnosta huolimatta haasteita

Arina Yhtymä kirjaa viime vuodelta Veli-Matti Puution startiksi yhden historiansa parhaista tuloksista. Noin 300 miljoonan euron, eli 1,8 miljardin markan myynnillä Arina tekee noin 10 miljoonan euron eli 60 miljoonan markan tuloksen.

”Erinomainen ja viime vuotta parempi. Ja ellei Arinan historian paras, joka tapauksessa kolmen parhaan joukossa se on”, Veli-Matti Puutio valottaa.

Haasteita kuitenkin riittää. Kun koko S-ryhmä on yltänyt päivittäistavarakaupassa 30 prosentin markkinaosuustavoitteen rajapyykiksi, Arinalle vielä 25 prosentin raja on rikkomatta. Ja rima saattaa karata, koskapa S-ryhmässä on asetettu 35 prosentin markkinaosuus tavoitteeksi jo vuonna 2005.

Puutio pitää 30 prosentin tavoitetta realististisena, mutta näkee sen edellyttäävän juuri suunnitteltuja Prisma-investointeja. ”Täysin onnistuttaessa 35 prosentin tavoite ei sekään ole mahdoton, mutta S-ryhmän julkistama aikataulu on kyllä kieltämättä haasteellinen.”

Lisäilmettä Oulun ydinkeskustaan

Investoinneista Oulun ydinkeskustan hotellityömaa on jo avattu. Ensi vuonna valmistuva Sokols Hotels -ketjun lippulaiva tuo melkoisen lisän alan tarjontaan Oulussa: yli 200 hotellihuonetta ja yli 1 000 ravintolapaikkaa.

”Oulun ydinkeskusta saa uutta lisäarvoa”, Veli-Matti Puutio lupaa.

Etenkin kesäisin ilme muuttuu hänen mukaan mannermaisempaan suuntaan, kun Rotuaarin keskusaukiolle antavat lasiseinät päästään avaamaan. Tuolloin Oulussakin on kunnolla tarjolla monien ulkomaanmatkoilla kaihoamaa terassitunnelmaa.

Katseet hiljalleen Raksilan marketeihin

Prismoista laajennustöihin päästäneen ensiksi Rovaniemellä, sitten ehkä Raahessa tai sitten Keminmaassa, missä Prisma vaihtaa ilmeisesti kokonaan paikkaansakin.

Oulun Linnanmaallakin tietysti Arina Puution mukaan etenisi, mutta kun ”aloituslupa viipyy vielä Oulun hallinto-oikeudessa”.

Mieluusti Veli-Matti Puutio käynnistäisi investoinnit myös Oulun Raksilan Prismassa. Marketin kehittämistoimet edellyttävät yhteistyötä kahden kumppanin, Keskon ja Tradekan kanssa sekä alkuunsa tietysti yhteisymmärrystä Oulun kaupungin kanssa.

Edelleen Suomen merkittävimpiin kauppakeskuksiin kuuluvan Raksilan kehittäminen on jäänyt. ”Vähitellen sen kohentamisen aika kyllä olisi. Muuten vaarana on sen hiipuminen”, Puutio näkee.

Kolmen marketin Raksila on myynniltään selvästi esimerkiksi Limingantullin Prismaa suurempi kauppapaikka, mutta parkkipaikkoja siellä on silti puolta vähemmän, Veli-Matti Puutio valaisee perusongelmaa.

Kovin yksityiskohtaisesti hän ei Raksilan kehittämismahdollisuuksia vielä ennakoi, mutta huomauttaa marketteja aikanaan yhdistetyn jo lasikatteisella yhdyskäytävällä. ”Ja sellainen mahdollistaisi parkkipulan poistavan autokannen rakentamisen, jolloin marketeihin taas voitaisiin miettiä lisäkerrostakin.”

Eljas Sallmen

Uusi keulakuva. Arina Yhtymän vetäjä vaihtui vuodenvaihteessa, kun kauppaneuvos Kari Salmisen tilalle toimitusjohtajaksi tuli Veli-Matti Puutio.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva