Uimahalli avataan yleisölle

Oululaisten 15 kuukauden odotus päättyy. Uimaan pääsee neljällä eurolla.

Kari Sankala

OULU Peruskorjattu ja laajennettu Oulun uimahalli Raksilassa avaa ovensa yleisölle tänään aamulla kello 6.15. Näin 15 kuukautta kestänyt miltei kuiva kausi oululaisten osalta on ohi.

Arkisin Raksilan halli on avoinna kello 6.15-21.30 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin 8.00-16.00.

Uimaan pääsee aikuinen henkilö neljän euron (24 markan) lipulla, mutta sarjalipuin uintikerrat tulevat noin 30 prosenttia edullisimmiksi.

Lasten, eläkeläisten, opiskelijoiden ja työttömien kertalipun hinta on kaksi euroa (12 markkaa).

Suurin uudistus Raksilan uimahallissa on tapahtunut sisääntulossa. Jatkossa halliin mennään sisään suoraan ensimmäisen kerroksen katutasosta, kun vanhassa hallissa piti kiivetään ulkoportaat toiseen kerrokseen. Tuolloin liikuntarajoitteiset joutuivat menemään halliin takaovista. Nyt heillekin on käynti reilusti pääovesta.

Ensimmäinen kerros on kokonaan uimareiden käytössä. Heti lippukassalta mennään pukuhuoneisiin, pesutiloihin ja altaille.

Muiden lajien kuntoilijat hakeutuvat uusitussa hallissa kerroksiin. Nyrkkeilijät ja budo-lajien harrastajat laskeutuvat kellariin, missä harrastajia varten on omat pukeutumis- ja peseytymistilat salien lisäksi.

Kuntosalin käyttäjät menevät ottamaan hikensä toiseen kerrokseen. Voimailulaitteet ovat tuliterät. Samasta kerroksesta löytyy myös liikuntasali, jossa on joustoparkettilattia. Myös toisessa kerroksessa on omat pukeutumis- ja peseytymistilansa.

Liikuntarajoitteisia varten hallissa on hissi.

Puku- ja peseytymistilojen eriytyksellä päästään siihen, että periaatteessa kaikki 560 ensimmäisen kerroksen pukukaappia ovat uimareiden käytössä. Näitä kaappeja on niin naisten kuin miesten puolella 280 kappaletta. Sinänsä esimerkiksi saunat ovat entisen kokoiset, mutta remontoidut.

Uusia altaita

Uimareille uudet altaat löytyvät lisäosasta. Ensimmäisenä on lasten ja lapsenmielisten huvitusallas, jonka suurin hupi on 35 metriä pitkä vesiliuku. Se lähtee liki toisen kerroksen kattotasosta.

Vesiliu'un takaa löytyy monitoimiallas, jossa veden lämpö on peräti 30 astetta. Altaan seinämillä on kolme porehierontapistettä ja kolme niska-hartiasuihkua. Lisäksi altaaseen on pyörätuolihissi.

Halliosasto saattaa olla päivän mittaan aina silloin tällöin suljettu erityiskäytön takia, mutta pääsääntöisesti monitoimiallas on kaikkien uimareiden käytettävissä.

Raksilan 50 metrin pääallas on saanut kahtia jaettavan, moottoroidun välisillan. Näin altaaseen saadaan kahdeksan 25 metrin rataa ja neljä 50 metrin rataa tai 16 kappaletta 25 metrin ratoja tai kahdeksan 50 metrin rataa. Vaihtelumahdollisuuksia on tilanteen mukaan.

Altaan syvässä päässä on lisätty hyppytelineitä. Samoin pohjaan on asennettu kuplalaitteisto rikkomaan vedenpintaa, ettei hyppääjä satuta itseään epäonnistuneessa molskauksessa.

Kuntoallas on pitänyt remontissa kutinsa. Sieltä löytyy kuusi 25 metrin rataa. Kuntoallas toimii edelleen myös kävelyaltaana.

Vanhoista lastenaltaista syvempi on saanut koristukseksi uuden pienehkön vesiliu'un. Lastenaltaat on erotettavissa toisistaan uimaopetuksessa väliverhoin.

Uimahallin valvontapisteitä on kaksi. Toinen on edelleen ylhäällä uudistetun katsomon läheisyydessä ja toinen on sijoitettu lastenaltaiden välittömään läheisyyteen. Lisäksi hallissa on kameravalvonta.

Hallin kahvio löytyy toisesta kerroksesta. Myyntitiskiä on jatkettu kolmannes ja kalusteet uusittu.

Uimahallin vedenpuhdistusjärjestelmässä on luovuttu työ- ja ympäristöturvallisuussyistä kaasumaisesta kloorista. Se on korvattu nestemäisellä kloorilla. ”Uimahallin vedessä on edelleen klooria, sillä yksikään uimahalli ei pysty toimimaan ilman sitä. Lisäksi puhdistusprosessissa käytetään otsonia”, kertoo hallipäällikkö Jari Leviäkangas.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva