Urbaani UG-kulttuuri astuu esiin

Tulva ry haluaa antaa nuorille mahdollisuuden löytää vahvuutensa. Parhaiten se
tapahtuu itse tekemällä ja kokemalla.

Aikuiset luovat vain puitteet.

Anne Helaakoski

Valveen kahvilan pöydän ääressä istuu viisi nuorta miestä, joilla on haave.

Jussi Rautio, Henry Kuusiniemi, Aapo Antila, Jere Rönkkömäki sekä Teemu Puolakanaho kuuluvat urbaanin kulttuurin edistämiseen keskittyneeseen Tulva ry:hyn. Yhdistyksen tavoitteena on perustaa media- ja monitoimitila, missä ihmiset pääsisivät osallistumaan esimerkiksi musiikin tekemiseen ja tapahtumien järjestämiseen omilla ehdoillaan.

Tätä varten Tulva on etsimässä yhteistyökumppaneita ja tukeutuu THL:n sosiaalisen osallisuuden edistämisen toimintamalliin rahoitusta varten.

Toiminnan tavoitteena on sekä kehittää paikallista kulttuuritoimintaa ja kannustaa väliinputoajina olevia nuoria vahvuuksiensa pariin.

Ensimmäisiä maistiaisia toimintamallista saadaan perjantaina, kun Tulva järjestää Valveella ensimmäisen ikärajattoman Valve-klubin.

Tarkoituksena on järjestää klubi kuukausittain ja antaa nuorten suunnitella sen sisältö aina nimeä myöten, ammattilaisten avustamana.

Ongelmana on se, että toiminta Valveella on erittäin vilkasta. Seuraava vapaa aika klubille olisi ollut kesäkuussa.

Yhdistys etsiikin parhaillaan tiloja. Tavoitteena on löytää tila, johon voi muun muassa rakentaa ammattimaisen äänitysstudion, jossa nuoret voivat oppia audiotekniikan perusteet ja toteuttaa omia produktioitaan. Tilassa toimisi myös muun muassa videotuotantohuone.

Tärkeä tavoite on myös tehdä 200–300 hengen esiintymistila, joka sopisi monenlaiseen musiikkigenreen ja vaikka esimerkiksi teat­teritapahtumiin.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Rautio uskoo, että kun oikeat yhteistyökumppanit saadaan ja rahoitus on kohdillaan, tilojen löytyminen ei ole ongelma.

Koulutukseltaan nuoriso-ohjaaja Aapo Antila kertoo, että nuorten osallistaminen oikealla tavalla on tärkeää, jotta he kokevat kuuluvansa yhteisöön.

– Se, että ”osallistuu” esimerkiksi menemällä keikalle, ei toimi niin kuin jos on itse tekemässä ja järjestämässä keikkaa.

Tulvan hankkeista vastaava Teemu Puolakanaho kertoo toimintaa vietävän aktiivisesti eteenpäin, vanhanaikainen toimintamalli hidastaa kuitenkin huomattavasti toteutusta.

– Tavoitteena on, että ihmiset löytävät täältä paikan ja omat vahvuutensa, ja uskaltavat tehdä, mitä haaveilevat.

Miehet korostavat, että tarkoitus on luoda ihmisille puitteet tehdä ja luoda itse. Parhaat ideat ja ratkaisut tulevat yleensä nuorilta.

– Meidän tehtävämme on olla läsnä nuoria varten sekä alan ammattilaisina että turvallisina aikuisina, joille voi puhua, sanoo Antila.

Henry Kuusiniemen mukaan tarkoitus on osallistaa ihmisiä esimerkin kautta. Hankkeessa on mukana muusikoita, joiden eri projekteilla on yhteenlaskettuna yli 110 miljoonaa kuuntelukertaa Youtubessa ja Spotifyssa.

– Se, että muusikot ovat mukana, on eräänlainen vetonaula.

Eräänlaisena esikuvana hankkeelle on Helsingissä sijaitseva nuorisoasiakeskus Happi, jonka kautta on noussut esille useita artisteja, kuten Mikael Gabriel.

Happea perustamassa ollut pitkän linjan hip hop -vaikuttaja Tommi Langen on aktiivisesti mukana myös Oulun hankkeessa.

Fakta

Ikärajaton Valveklubi

Kulttuuritalo Valveella perjantaina 8. syyskuuta kello 19–23.

Esiintyjät: PastoriPike, Djangomayn, Diison ja Spaz Caroon.

Levyjä soittaa DJ Pinosto.

Liput 10 euroa + narikka.

Konst o. Deli -kahvila on auki koko tapahtuman ajan, ja tarjolla on pientä purtavaa ja virvokkeita.

Tapahtuma on ikärajaton, joten alkoholia ei myydä.

Tapahtuman järjestää Tulva ry.

Valveklubia voi seurata somessa: facebook.com/valveklubi, instagram: @valveklubi.

Tulva ry

Oulussa vuonna 1999–2000 aloittanut kulttuuriryhmä.

Tuottaa musiikkia, tapahtumia ja mediaa aikuisille ja nuorille.

Järjestänyt Oulussa yhteensä 13 urbaanin musiikin tapahtumaa. Tapahtumia järjestetään kuukausittain 3–4 esiintyjän klubi-iltoina.

Ensimmäinen ikärajaton Valve-klubi 8.9. Tavoitteena on perustaa Tulvan Mediatalo, jossa klubit voisi tulevaisuudessa järjestää. Tulva-festivaali on tarkoitus laajentaa ensi kesänä ulkoilmatapahtumaksi Kuusisaareen.

Tulevia tavoitteita

TulvaTV: tuottaa erilaisia ohjelmia, sarjoja, lyhytelokuvia ja musiikkivideoita, jotka liittyvät paikalliseen ja maanlaajuiseen kulttuuriin.

Tulva-code: sovelluskehittäjät, koodarit ja digisisällöntuottajat digitalisoivat Tulvan toimintaa kaikille alustoille.

TulvaTravel: osa Tulva ry:n aktiiveista asuu Syötteellä, ja alue on yhdistyksen harrastuskäytössä.

Oululaisten artistien asialla

Anne Helaakoski

Tulva ry on tullut Oulussa tunnetuksi hip hop -tapahtumien järjestäjänä. Yhdistys on järjestänyt kahtena kesänä kaksipäiväisen Tulvafest-tapahtuman sekä pyörittänyt vuoden verran aikuisille tarkoitettuja Tulva-klubeja 45 Specialissa.

Viime maaliskuussa Tulva toi Uudelle Seurahuoneelle tunnetun yhdysvaltalaisen räppärin Devin the Duden.

– Sellaista on tarkoitus tehdä lisää. Se on ainutlaatuista täällä Pohjois-Suomessa, kertoo Henry Kuusiniemi Tulva ry:stä.

Tulva-klubien rinnalle on nyt tulossa myös nuorten klubi. Ensi kesänä aikaisemmin aikuisille suunnatut Tulvafestit avataan myös nuorille.

Perjantain Valve-klubille saapuvat esiintymään rap-artisti Mi­kael Gabrielin Tasoi Records -levy-yhtiön kolme artistia. Neljäntenä esiintyjänä on 15-vuotias oululainen hip hop -lupaus Joona Moilanen eli Spaz Caroon.

– Olemme oululaisten artistien asialla. Tarkoitus on antaa nuorille mahdollisuus, jos taitoja löytyy.

Tulevat nuorten klubit on tarkoitus antaa nuorten käsiin. Tulva toimii mahdollistajana, eli hoitaa kaikki järjestelyt, kuten tilat, PA-laitteet, järjestyksenvalvojat ja artistit. Nuoret saavat ideoida ja suunnitella tapahtuman sisällön.

– Katsomme mielenkiinnolla, mitä ihmiset saavat aikaan, kun saavat vapaat kädet, kertoo Tulvan Teemu Puolakanaho.

Somessa sana leviää nopeasti ja jo nyt useampi nuori on kysynyt, pääsevätkö he kuvaamaan, tuottamaan sisältöä ja töihin klubille.

– On luvattu, että saavat tulla ja mahdollisuuksien mukaan saavat korvauksen, kertoo Kuusiniemi.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 07.09.2017.