Pianon ääressä omana itsenään ja ilman kilpailua

Oululainen Liisa Tanhuala tekee lauluja inhimillisestä elämästä.

Riitta Taulavuori

Nainen istahtaa pianon ääreen, asettaa sormensa koskettimille ja alkaa laulaa englanniksi kappaletta, jonka hän on itse säveltänyt ja sanoittanut. Kauniisti soljuvan, välillä yllättävän dramaattisen kappaleen voisi tyylillisesti määritellä lähinnä popahtavaksi jazziksi.

Olisiko tässä laulaja-lauluntekijässä jotain samankaltaista luonnollisuutta ja maanläheisyyttä kuin lukuisia popmusiikin ikivihreitä kirjoittaneessa yhdysvaltalaisessa Carole Kingissä?

Oululainen Liisa Tanhuala, 30, naurahtaa.

– En ole tietoisesti kuunnellut singer-songwritereita enkä varsinaisesti fanittanut yksittäisiä artisteja. Carole Kingistä olen kuitenkin tykännyt tosi paljon.

Tanhuala jatkaa, että hän on kuunnellut muiden tekemää musiikkia viime aikoina vain harvakseltaan.

– Automatkoilla soi lasten lemppareita, Robinia ja tällaista. Mies kyllä haluaisi kuunnella musiikkia kotona enemmänkin.

– Minulle itselleni tuntuu riittävän oman musiikin tekeminen. Viihdyn oikein hyvin myös hiljaisuudessa.

Muusikoksi Oulun konservatoriosta parisen vuotta sitten valmistunut Liisa Tanhuala on kahden alle kouluikäisen pojan äiti, joka opettaa lapsille pianonsoittoa oululaisessa musiikkikoulussa sekä työskentelee tarjoilijana oululaisessa teatteriravintolassa.

Hänen ensimmäinen äänitteensä, seitsemän kappaleen omakustanne-EP Black on ilmestynyt vastikään. Haastattelua tehdään levynjulkistuspäivänä Tanhualan kotona.

– Aivan ihanan siistiä! Olen odottanut pitkään, että olisi jotain konkreettista, ja nyt on tämä levy vähän kuin käyntikorttina kuulijoita ja keikkapaikkoja varten, hän kuvailee tunnelmiaan.

Tanhualan artistinimenä on L.A., mikä tulee hänen etunimistään Liisa Aulikki. Hän on esiintynyt tällä nimellä vajaan vuoden löydettyään soittokaverikseen kontrabasisti Ville Kaikkosen ja saatuaan tältä rohkaisua jatkaa oman musiikin tekemistä.

”Se oli sellainen iso pettymyksen tunne, mikä sai minut menemään pianon ääreen ja säveltämään ensimmäisen kappaleeni.”

Aiemmin Tanhuala keikkaili Liisa Kärkisenä eli tyttönimellään.

Laulaja–basisti-kaksikon lisäksi keikkakokoonpanoon kuuluu silloin tällöin rumpali. Välillä Tanhuala esiintyy yksin pianon kanssa.

Ylivieskalaissyntyinen Tanhuala alkoi tehdä lauluja teini-iässä. Siinä vaiheessa tyttö oli lopettanut poikkihuilun soiton, jonka hän oli aloittanut unkarilaisen opettajan tunneilla kahdeksanvuotiaana, ja siirtynyt jazzpianisti Jouko Kantolan lauluoppilaaksi.

Pianon soittoa hän oli opetellut jo aiemmin omatoimisesti.

– Olin rakastunut yhteen poikaan, mutta siitä jutusta ei tullut mitään. Se oli sellainen iso pettymyksen tunne, mikä sai minut menemään pianon ääreen ja säveltämään ensimmäisen kappaleeni. Sanoitin sen saman tien englanniksi.

Koskettavimmat kappaleet syntyvät Tanhualan mukaan yhä voimakkaan tunnekuohun vallassa. Sanat tulevat luontevimmin englanniksi.

Laulujen aiheet kumpuavat inhimillisestä elämästä.

– Jos kuuntelijalla on ollut huono päivä, toivon hänen saavan tunteen, ettei hän ole yksin.

– Monet naiset ovat tykänneet uudesta kappaleestani On my own. Se on voimalaulu omillaan olosta ja itsenäisesti eteenpäin puskemisesta.

Tanhualalle itselleen on ollut musiikin tekijänä tärkeää kasvaa ulos kilpailuasetelmasta ja -ajattelusta eli siitä, että pitää olla täydellinen tai ainakin parempi kuin muut.

– Haluan kannustaa myös muita ja varsinkin naisia tekemään musiikkia. Uskaltakaa tehdä sitä omana itsenänne!

Omaa muusikon tietään Liisa Tanhuala luonnehtii kulkevansa askel kerrallaan.

– Seuraavaksi olisi kiva päästä tekemään toista levyä ja saada lisää keikkoja.

fakta

Liisa Tanhuala

Syntynyt Ylivieskassa 1987, asuu Oulussa.

Opiskellut Ylivieskan musiikkiopistossa ensin klassista musiikkia ja poikkihuilun soittoa isosiskonsa esimerkin innoittamana, myöhemmin pop- ja jazz-laulua. Valmistunut Oulun konservatorion pop- & jazz-linjalta muusikoksi.

Sanoittaa, säveltää ja esittää englanninkielistä pop jazzia nimellä L.A. Esikois-EP Black julkaistu omakustanteena tänä syksynä.

Työskentelee pianonsoiton opettajana ja tarjoilijana. Tehnyt monenlaisia töitä, toiminut muun muassa rakennusliikkeen asiakaspalvelutehtävissä sekä opiskellut tanssia ”etsiessään sitä omaa juttua”.

Perheessä aviomies, kuvataiteilija-yrittäjä Ville Tanhuala sekä 5- ja 4-vuotiaat pojat.

Harrastaa pilatesta, joogaa ja marjojenpoimintaa.

Soolokeikalla Konst. o Delissä Oulussa 29. syyskuuta kello 17.

– Biisi syntyy yleensä flow-kokemuksena pianon äärellä kerralla, vihkon
ja sanelimen avulla. Kun saan inspiraation, päässä alkaa soida melodian pätkä, ja alan tapailla ja tallentaa sitä, Liisa Tanhuala kertoo.Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 12.09.2017.