Ooppera-esitys oppilas-voimin

Kansallisoopperan tilaama Ihmepoika A kiertää tänä syksynä noin 20 koulussa.

Oulussa teosta harjoitellaan parhaillaan Pateniemessä ja Rajakylässä.

Riitta Taulavuori, teksti
Jarmo Kontiainen, kuvat

– Keskittykää, komentaa kapellimestari-kosketinsoittaja Risto Kupiainen lempeän määrätietoisesti lähes 70 oppilaan joukkoa kolmas- ja viidesluokkalaisia.

Pateniemen alakoulun liikuntasalissa vielä hetkeä aiemmin vallinnut hälinä alkaa rauhoittua. Oppilaiden on aika siirtyä köksän tunnille tutustumaan eri maiden ruokakulttuureihin tanssimalla. Paljastettakoon myös se, että tovin päästä he saavat tiedon pistokokeista.

Ei liikuntasalissa pidetä sentään varsinaista kotitaloustuntia.

Siellä harjoitellaan koululaisooppera Ihmepoika A:ta Helsingistä varta vasten tähän treenaukseen tulleiden vieraiden eli ohjaaja Riikka Oksasen ja kapellimestari Kupiaisen johdolla.

Kansallisoopperan tilaama, rap-artisti Karri Miettisen eli Palefacen kirjoittama ja Timo Hietalan säveltämä koululaisooppera sai ensi-iltansa Alminsalissa Helsingissä viime huhtikuussa. Tuolloin sen esittivät Kaisaniemen ala-asteen musiikkiluokkalaiset Kansallisoopperan ammattilaisten kanssa.

Kuluvasta syksystä lähtien ooppera nähdään kymmenissä kouluissa eri puolilla Suomea seuraavan puolentoista vuoden ajan, kertoo Kansallisoopperan yleisötyön vastaava tuottaja Tuula Jukola-Nuorteva.

– Tänä syksynä ooppera kiertää 19 koulussa. Odotamme, että sitä esitettäisiin kaikkiaan noin 80 koulussa Jukola-Nuorteva mainitsee.

Oopperan pohjoisimmat esityspaikat ovat tällä erää Oulussa. Pateniemen alakoulun lisäksi siihen tartuttiin Rajakylän koulussa.

Pateniemessä mukana ovat kaksi musiikkiluokkaa eli 3B ja 5A sekä yksi tavallinen luokka eli 3C. Rajakylässä oopperaa tekevät musiikkiluokat 4A ja 6A.

Ihmepoika A kertoo yksin maahan tulleesta alaikäisestä turvapaikanhakijasta, joka joutuu kohtaamaan uudessa ympäristössä ennakkoluuloja ja koulukiusaamista. Oopperassa ravistellaan myös sukupuolirooleihin liittyviä käsityksiä sekä kouluihin kohdistuvia budjettileikkauksia.

– Ajankohtaisempia aiheita ei voisi ollakaan, huomauttaa Pateniemen koulun musiikkiluokka 5A:n opettaja Kristiina Aarnio.

– Oppilaat ovat olleet aivan täpinöissään tästä, Aarnio jatkaa.

– Jotkut heistä ovat vitsailleet laittavansa rehtorille adressin, etteivät haluaisi enää muuta koulussa tehdäkään.

Rajakylän koulun musiikkiluokka 4A:n opettaja Laura Ronimus puolestaan arvioi, että koululaisooppera sopii erittäin hyvin uuden opetussuunnitelman mukaiseksi projektiksi.

– Töitä on tehty yli oppiainerajojen. Laulujen treenaamisen lisäksi oppilaat ovat muodostaneet eri tehtäviin kuten markkinointiin ja koreografiaan erikoistuneita tiimejä. Esityksen teemoista on käyty hyviä keskusteluita myös yleisillä oppitunneilla.

Pateniemessä oopperan nimirooliin pienimuotoisen koe-esiintymisen perusteella valittu viidesluokkalainen Sini Kurttila myöntää, että esitys jännittää hieman.

– Rooli oli kiva, mutta siinä on vielä aika paljon semmoisia kohtauksia, joissa pitää tietää oma paikka paremmin, Kurttila pohtii.

– Aluksi luulin, että musiikki on tässä vain oopperaa. Mutta tässähän on vaikka mitä!

Toden totta – esityksessä kuullaan muun muassa räppiä ja gospeliakin.

Harjoitustauolla kapellimestari Risto Kupiainen kehaisee, että pateniemeläiset ovat ehtineet treenata esityksen kappaleita ilahduttavan paljon etukäteen.

– Olen tosi positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvin pohjatyö on tehty. Tähän päälle on hyvä lähteä hiomaan koreografioita, ohjaaja Riikka Oksanen jatkaa.

– Tämä on kunnon räppiryhmä, ihan mielettömät muuvit jo nyt! Oksanen tuumaa.

Lisää verkossa
katso kuvagalleria kaleva.fi

fakta

Ihmepoika A

Järjestyksessään seitsemäs Kansallisoopperan tilaama koululaisooppera, joka syntyy alakouluoppilaiden ja oopperan ammattilaisten yhteistyönä.

Esiintyjinä ovat koululaisista kootut ryhmät. Mukana on myös Kansallisoopperan solisteja, muusikoita ja näyttämöhenkilökuntaa.

Teoksen ohjaaja ja kapellimestari vierailevat kouluilla harjoittamassa musiikkia ja ohjausta yhden koulupäivän ajan.

Rap-artisti Karri Miettisen eli Palefacen kirjoittama, Timo Hietalan säveltämä, Riikka Oksasen ohjaama ja Anna Kontekin visualisoima ooppera sai kantaesityksensä huhtikuun alussa Helsingissä Kaisaniemen koulun musiikkiluokkien 5C:n ja 6C:n oppilaiden esittämänä.

Pateniemen alakoulun esitys 12.10. ja Rajakylän koulun esitys 13.10.

Ensi kevään esitykset ovat parhaillaan koulujen haettavissa.

Valittiin vuoden 2017 parhaaksi oopperaksi kansainvälisessä Young Audiences Music Awards -kilpailussa. Kilpailussa palkittiin parhaita esimerkkejä oopperatalojen projekteista nuorten ja lasten kanssa.

Tuomaristo painotti esityksen musiikillista ja taiteellista tasoa, lavastusta, nuorten esiintyjien taitoja, yleisön ja esiintyjien välistä kommunikaatiota sekä esityksen merkityksellisyyttä nuorille katsojille.

Kilpailu järjestettiin tänä
syksynä 8. kerran. Mukana oli 60 teosta ja 17 maata.

Ihmepoika A:n kuorolauluosuudet sujuvat Pateniemen alakoulun oppilailta hyvin.

Ohjaaja Riikka Oksanen opastaa oppilaita eläytymään oopperaesityksen kohtauksiin.

Tanssia harrastanut Sini Kurttila on Pateniemen alakoulun esityksen Ihmepoika A.

Ohjaaja Riikka Oksanen opastaa oppilaita eläytymään oopperaesityksen kohtauksiin.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 15.09.2017.