Olo on kuin pojan-klopilla

70-vuotias taidemaalari Martti Mäki on elämänsä kunnossa.

Taiteilijan haaveena on kirjoittaa kirja ja perustaa säätiö.

Elina Ursin

Hiljattain 70 vuotta täyttänyt oululainen taidemaalari Martti Mäki on elämänsä kunnossa. Lonkkaleikkaus ja keinonivel soivat uutta puhtia elämään. Kun käveleminen ja voimaharjoittelu lisääntyivät leikkauksen jälkeen,
Mäen paino putosi 15 kiloa.

– Ennen leikkausta olin huonossa kunnossa ja raahauduin tuskissani lyhyitä matkoja eteenpäin.

Henkisesti Mäki tuntee itsensä pojanklopiksi.

– Pääsin vaivoistani voitolle enkä tunnista itsessäni vanhan ihmisen oloa.

Pikisaari on Mäelle rakas. Omaa ja yhteistä tonttia Mäki on puolustanut ansiokkaasti viimeiset 35 vuotta.

Mäen ja hänen puolisonsa Liisa Toivosen henkilökohtaiset riidat asumisesta ja ateljeesta on Sivakan kanssa sovittu. Asiat ovat siltä osin hyvin ja taistelut taisteltu.

Mäkeä kuitenkin harmittaa Oulun kaupungin lipsuminen ja alkuperäisen periaatteen vastainen toiminta. Mäen naapurissa oleva Turusen Saha sai vaivihkaa majoituskäyttöön kaksi taitelija-ateljeeta Polttimokadun puolelta.

Lisäksi Pikisaarentie 10:ssä piti olla kaupunkilaisten kulttuuritila esimerkiksi näyttelyiden järjestämiseen. Yhteinen kulttuuritila oli ehto ja velvoite, kun Turusen Saha aloitti toimintansa.

– Minä järjestin ensimmäisen näyttelyn Turusen Sahassa eikä sen jälkeen kukaan ole järjestänyt mitään näyttelyitä. Suunta on ikävä, jos Pikisaaren taiteilija-ateljeita ja -asuntoja menetetään bisnekselle eikä kulttuuritilan velvoitetta noudateta kuten oli sovittu.

Mäki on kiitollinen puheista, joiden mukaan Pikisaaren rakentaminen riittäisi tällä erää.

– Vedetään happea ja katsotaan rauhassa, miten edetään. Toivottavasti rakentamisessa mentäisiin kulttuuri edellä.

Uuden rakentamista Mäki ei vastusta, jos sen pohjana on hyvä suunnittelu. Lasaretinsaaren suunnitelma sen sijaan saa Mäen niskavillat koholle.

– Kullanarvoinen suisto pitää säilyttää vihreänä ja vehreänä, kaupunkilaisten yhteisenä virkistysalueena. Nyt suuntana on valloittaa tilaa puistoista kuten Lasaretinsaaren suunnitelmissa on nähty. Onneksi Raatin asuntorakentaminen torpattiin.

Taiteilijan piha-ateljeen maalaus­telineillä on keskeneräisiä töitä. Suunnitelmissa on näyttely, mutta hoppua ei ole.

– Valmistelen tilateosta luonnon materiaaleista, maalauksista ja piirustuksista. Tällä kertaa prosessi etenee teos, ei näyttely edellä, hän sanoo.

Maalaamisen lisäksi Mäki on nuoresta asti valokuvannut ahkerasti. Arkistossa on yli 300 000 valokuvaa. Mäki pitää kiinni periaatteestaan pitää valokuvataide erossa maalaustaiteesta.

– Valokuvaan hyvin erilaisia asioita. Viime aikoina olen myynyt kuviani vähintään yhtä paljon kuin maalauksiani ja piirustuksiani.

Ettei vain aika kävisi pitkäksi, Mäen suunnitelmissa on kirjoittaa kirja ja perustaa säätiö.

– Jos sellainen sauma tulee, kirjoitan omaelämäkerrallisen. En ala Hannu Väisäseksi, mutta haluan koota omat kokemukseni ja tietyt tapahtumat yhteen lapsuuden Alppilan kasarmiajoista alkaen. Siellä me poikien kanssa räjäyteltiin sodan aikaisia räjähteitä. Opiskeluaikanani minut pidätettiin poliittisista syistä Francon ajan Espanjassa ja hakattiin vankilassa henkihieveriin. Kerron tapahtumista enemmän kirjassani.

Mäkeä ja vuosi sitten Oulun kaupunginteatterista eläkkeelle jäänyttä Toivosta yhdistää laaja taiteen kenttä ja yhteinen lukuharrastus. Mäki arvelee kirjoihin menneen yhden omakotitalon verran rahaa; kellarit ja kaapit ovat täynnä kirjoja.

– Haluaisin mielelläni jakaa laajan taidetta koskevan kirjastomme muidenkin käytettäväksi.

Mielessä on myös säätiön perustaminen, joka auttaisi taiteilijoita työtila- ja asuntoasioissa.

– Katsotaan, saanko riittävän leveillä hartioilla varustettuja toimijoita ja tahoja mukaan toteuttamaan ideaa.

fakta

Martti Mäki

Syntynyt 16. elokuuta 1947 Oulussa.

Vaimo Liisa Toivonen, tytär Fanni on syntynyt 1984.

Taidemaalari ja taidegraafikko. Valokuvaa ahkerasti.

Opiskeli Suomen Taideakatemian maalauslinjalla vuosina 1965–1969 sekä Ruotsin kuninkaallisessa taideakatemiassa vuosina 1969–1971.

Lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla, ensimmäinen yksityisnäyttely kotikaupungissaan Oulun taidemuseossa 1969.

Teoksia suomalaisissa taidemuseoissa sekä yksityisissä ja julkisissa kokoelmissa ja tiloissa.

Julkisia teoksia muun muassa Metamorfoosi-seinämaa­laus Oulun kaupunginteatterissa ja Tiernapojat-ulkoseinämaalaus Kauppurienkadulla.

Tehnyt lähes sata muotokuvaa.

Palkitulle taiteentekijälle myönnettiin valtion taiteilijaeläke 2008.

”Valmistelen tilateosta luonnon materiaaleista, maalauksista ja piirustuksista. Tällä kertaa prosessi etenee teos, ei näyttely edellä.”

Martti Mäen piha-ateljeessa on keskeneräisiä töitä. Suunnitelmissa on näyttely, mutta kiirettä sen kanssa hän ei aio pitää.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 05.09.2017.