Musiikillisia ennakkoluuloja hälventämässä

Oululaisen musiikin levyraadissa kaivettiin esiin vanhan suosikkiohjelman formaatti ja tuodaan se klubiyleisön eteen. Jukka Virtasen roolissa ovat Dimi Salo ja Tomi Väisänen, mutta kenestä
tulee Oulun Klaus Järvinen ja Pirkko Liinamaa?

Anna Kilponen

Kun joku mainitsee sanan levyraati, niin jo heti kuulee korvissaan kiihkeän jazz-musiikin. Television Levyraati tunnussävelmineen on legendaarinen ja yksi pitkäikäisimmistä tv-ohjelmista, sillä sitä esitettiin yhtäjaksoisesti 1960-luvulta aina vuoteen 1997. Vielä 2000-luvun alussa sitä lämmiteltiin hetken aikaa.

1980-luvulla Jukka Virtasen luotsaama Levyraati oli niitä harvoja areenoita, joissa saattoi nähdä musiikkivideoita.

Oululaiset muusikot Dimi Salo ja Tomi Väisänen päättivät elvyttää Suomen juhlavuoden hengessä levyraadin Voimala 1889:n keskiviikkoiltoihin. Ensimmäisen kerran 6. syyskuuta järjestettävä tapahtuma keskittyy tekemään tunnetuksi Oulun seudulla vaikuttavien artistien ja bändien musiikkia.

Mukana on neljä vasta sinkun tai levyn julkaissutta artistia tai kokoonpanoa. Tuomareiksi historian ensimmäiseen Oululaisen musiikin levyraatiin on kutsuttu valokuvaaja ja Sentenced-yhtyeestä tuttu Vesa Ranta, toimittaja ja laulaja Marja Ollakka ja Kaltion päätoimittaja ja kaupunginvaltuutettu Paavo J. Heinonen. Lisäksi yleisön joukosta valitaan yksi tuomari.

– Kun on Suomi 100 -juhlavuosi, jonka kunniaksi kaikenlaisia vanhoja formaatteja on laitettu uusiksi, niin miksei myös Levyraatia. Saattaa tosin olla, että formaatti muovautuu ensimmäisen kerran jälkeen, Väisänen kertoo.

Salo ja Väisänen ovat kulttuuriaktiiveja, jotka ovat tahoillaan järjestäneet useita tapahtumia, Väisänen kulttuuriyhdistyksensä Fest in Peace kautta ja Salo omin päin. Idea levyraadista alkoi hahmottua Salon pyydettyä Väisästä Tekosyy-klubilleen loppukeväästä. Ideointi jatkui vielä heidän kohdattuaan kesällä Huutomerkki-yhdistyksen Runopuulaaki-tapahtumassa, jossa kumpikin oli esittämässä omia runojaan ensimmäistä kertaa julkisesti.

”Oululainen musiikki on
monipuolista ja taidokasta. Larry Peninsula on hyvä esimerkki siitä. Hän onnistui nousemaan country-musiikin listalle Yhdysvalloissa.”

Tomi Väisänen

Oululaisen musiikin
levyraadin järjestäjä

– Emme saaneet kummoista runomenestystä, sillä tekstimme taitavat toimia paremmin biisien sanoituksissa. Aloimme pohtia, että olisi mahtava järjestää krapulahuumorin MM-kisat. Kun aikamme ideoimme, totesimme, että se ei ehkä ole kansanterveydellisesti kovin järkevää, Väisänen sanoo.

Lopulta idea jalostui Oululaisen musiikin levyraadiksi, jossa esiteltäisiin monipuolisesti musiikkia. Sellaistakin, joka ei ole välttämättä vielä kovin suurelle yleisölle tuttua.

Ensimmäiseen levyraatiin on valittu mies- ja naisartisteja sekä suomen- ja englanninkielistä musiikkia eri genreistä.

– Tuomariston jäsenetkin edustavat mahdollisimman erilaisia musiikkityylejä. On mielenkiintoista kuulla esimerkiksi, mitä hevimies-Ranta tuumii kevyemmästä jazz-musiikista tai miten iskelmän ystävä Marja Ollakka suhtautuu heviin, Salo ja Väisänen arvelevat.

Mukaan on kutsuttu myös levyraadissa kuultavien kappaleiden esittäjiä näyttäytymään ja myymään esimerkiksi levyjään.

– Se on samalla mahtava tilaisuus muusikoille tehdä musiikkiaan tunnetuksi ja tulla vaikka kertomaan, milloin on seuraava keikka. Uskon tuomareiden pystyvän antamaan hyvää ja rakentavaa palautetta. Missään nimessä ei ole tarkoitus etsiä jokaisesta biisistä jotakin huonoa, vaan asenne on positiivinen, Salo tarkentaa.

Suunnitelmissa on järjestää levyraatia keskimäärin kerran kuussa. Materiaalia piisaa, sillä Oulussa on paljon bändejä.

– Oululainen musiikki on monipuolista ja taidokasta. Larry Peninsula on hyvä esimerkki siitä. Hän onnistui nousemaan country-musiikin listalle Yhdysvalloissa. Se ei ole pelkästään hyvää tuuria, vaan on vaatinut häneltä tosi aktiivista työtä, Väisänen kertoo.

Dimi Salo puolestaan tietää omasta kokemuksestaan, miten hankala aloittelevalla muusikolla on yrittää ponnistaa eteenpäin, asuipa hän sitten Oulussa tai jossakin muualla.

– Jopa sosiaalisessa mediassa näkymistä tärkeämpää on saada radiosoittoa. Jokaisella on nykyisin mahdollisuus saada näkyvyyttä kotikonstein ja laittaa nettiin levyjä salamannopeasti jakoon. Laatu on kuitenkin se, mikä ratkaisee, he tuumaavat.

Järjestäjäkaksikko toivoo, että levyraadin myötä ennakkoluulot eri musiikkilajeja kohtaan hälvenisivät ja kynnys mennä hieman tuntemattomamman bändin keikalle madaltuisi.

– Kaikki bändit ansaitsevan yleisön, Väisänen kiteyttää.

Kun vanhaa formaattia lämmitellään, herää kysymys, saammeko vielä omat virtaset, liinamaat ja järvisemme.

Väisänen arvelee, että Vesa Rannasta voisi tulla Oulun Klaus Järvinen. Kuka ottaisi Liinamaan roolin, siitä ei ole vielä tietoa, mutta Jukka Virtasena häärivät Dimi Salo ja Tomi Väisänen.

Entäs se tunnusmusiikki? Kiihkeä ja vimmainen Clifford Brownin Blues walk pärähtää soimaan. Tottakai.

Oululaisen musiikin levyraati on kunnianosoitus vanhalle tv-formaatille. Luvassa on laadukasta oululaista musiikkia. – Aikoinaan, kun M.A. Numminen vieraili television Levyraadissa, hän antoi kaikille kappaleille
täydet kymmenen pistettä. Saa nähdä, miten käy meidän raadissamme, Oulun ”jukkavirtaset” Dimi Salo ja Tomi Väisänen arvuuttelevat.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 03.09.2017.