Innostava työ ja liikunta antavat lisää virtaa

Asiat asioina, on sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilän motto. Ylimääräisiä paineita hän purkaa liikkumalla luonnossa.

Tulevaisuuden Oulu on Penttilän visioissa johtava sivistyskaupunki, joka on saanut työttömyyden selätettyä.

50 vuotta

Liisa Laine

Jos liikunta ei olisi aina ollut Mika Penttilän lempiharrastuksia, voi olla, ettei hän koskaan olisi hakenut töihin Oulun kaupungille.

Mutta kolmikymppisen juristin silmissä Oulun liikuntapalvelujen hallintopäällikön paikka oli kerrassaan mahtava yhdistelmä. Ja koukkuun hän jäikin, sillä nyt kuntavuosia on takana jo 15.

Viimeiset viisi vuotta Penttilä on ollut kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja. Urheilu kuuluu tähänkin pakettiin, mutta myös opetus, varhaiskasvatus, sivistys ja nuoriso. Tehtäväkenttä on mieluinen ja laaja, siksi myös huikean innostava.

Asiat menevät limittäin ja lomittain, eikä Penttilä ryhdy edes arvioimaan, kuinka paljon mikin asia työstä lohkaisee.

– Ehkä tämä on enempi projektiluonteista. Kouluverkko esimerkiksi vie jossain hetkessä paljon aikaa. Nyt mietitään yhdessä Asemanseutua: mitä se voisi merkitä urheilun ja kulttuurin kannalta. Urheilu­areenan lisäksi on pohdittu, voisiko vaikka museo- ja tiedekeskus Luuppi jalkautua sinne.

Keskustan kehittäminen ylipäätään on kovasti esillä jo senkin takia, että kulttuuripääkaupunkihakemukseen saataisiin jotain konkreettista.

Kouluasiat nostattavat silti eniten tunteita ja niistä tiukimmin väännetään. Ennen nykyistä tehtäväänsä Penttilä oli opetustoimen johdossa viisi vuotta ja tottui toimimaan ”ihmiskilpenä”. Kaupungin kouluverkkoa on väännetty moneen kertaan uusiksi ja joka kerta Penttilä on jalkautunut itse kentälle kasvokkain kuntalaisten kanssa suunnitelmista kertomaan.

Ja kommentoinut niitä kärsivällisesti, uudestaan ja uudestaan, myös julkisuuteen.

Palaute on ollut välillä kovaa.

Toisaalta hän tämän ymmärtää, vaikka se joskus epäreilulta tuntuukin. Esittelijä leimaantuu henkilökohtaisesti ”syylliseksi” esimerkiksi jonkin koulun lakkauttamiseen, vaikka perusteetta ja ilman valmistelua esityksiä ei tehdä. Ja valmistelu on saatu tehtäväksi demokraattisesti valituilta luottamuselimiltä, jotka asian myös viime kädessä päättävät. Kaiken tarkoitus on saada rahat riittämään kuntalaisten tarpeisiin.

Suoranaista uhkailua ei onneksi ole ollut.

Kouluasiat ovat myös niitä, joita eniten vatvotaan edestakaisin. Penttilä on huomannut, ettei siihen auta tuskaantua. Asiat on otettava asioina.

Ja jos tuntuu siltä, että pääkoppa alkaa täyttyä, silloin Penttilä hyppää pyörän selkään tai lähtee hiihtämään. Luonnossa liikkuminen on hänen tapansa kerätä voimia ja rauhoittua.

– Viime viikonloppuna kiersin Kaakkurista Liminkaan ja Lumijoelle. Siellä on aivan älyttömän mukavia pyöräteitä peltojen keskellä.

Maakuntien soten pitäisi olla totta reilun kahden vuoden päästä. Samaan aikaan kunnissa tapahtuu myös valtava muutos, joka on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Penttilä epäilee, ettei muutoksen suuruutta ole vielä tajuttukaan. Kunnissa asiaa on toki pohdittu, ja hän itse on vakuuttunut, että esimerkiksi Oululla voi olla loistava tulevaisuus johtavana sivistyskaupunkina.

– Meillä tapahtuu jo nyt huikeita juttuja tässä kaupungissa.

”Kun tulevaisuuden Oulu saa samaan toimivaan pakettiin elinvoiman, vetovoiman, kulttuurin ja sivistyksen, se pärjää kilpailussa. Mutta työttömyyteen on löydyttävä lääkkeet.”

Mika Penttilä

Mihinkään soten kaltaiseen koulutuksen ”valinnanvapauteen” Penttilä ei usko. Hän viittaa Ruotsin malliin, jossa yksityiset ja jopa yritykset ylläpitävät kouluja ja saavat niistä voittoja. Oma mallimme pienillä yksityisillä mausteilla on hänen mielestään parempi ja tasa-arvoisempi.

Se on kuitenkin varmaa, että sivistyksen ja kulttuurin rooli päätöksenteossa kasvaa. Seinistä puhutaan varmasti jatkossakin, mutta myös sisällöistä, vetovoimasta ja terveyden ja hyvinvoinnin kaikinpuolisesta edistämisestä.

Penttilä on realisti: loistavat kaavoitusratkaisut, monipuoliset tapahtumat tai houkutteleva keskusta ei riitä, jos ei ole työtä. Oulu menettää koko ajan työikäistä, täällä koulutettua väestöä muualle.

– Kun tulevaisuuden Oulu saa samaan toimivaan pakettiin elinvoiman, vetovoiman, kulttuurin ja sivistyksen, se pärjää kilpailussa. Mutta työttömyyteen on löydyttävä lääkkeet.

Fakta

Mika Penttilä

Syntynyt 30.9.1967 Oulussa.

Oikeustieteen kandidaatti, varatuomari.

Naimisissa, neljä lasta ja yksi lapsenlapsi.

Harrastaa monipuolisesti kulttuuria ja kestävyysurheilua.

Konttorinjohtajana Oulun
aluesäästöpankissa vuosina 1990–1993.

Tilintarkastajana Tuokko & Deloitte Oy vuosina 1994–2000.

Auskultointi Oulun käräjäoikeudessa vuosina 2001–2002.

Oulun kaupungin liikuntapalvelujen hallintopäällikkö vuosina 2003–2007.

Oulun kaupungin opetustoimen hallintojohtaja vuosina 2008–2012.

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja vuodesta 2012–.

Ei juhli merkkipäiväänsä.

”Juhlat on pidetty perhepiirissä viime kesänä yhdessä vaimon kanssa – hän täytti pyöreitä jo keväällä, joten yhdistimme ja pidimme yhteiset 100-vuotisjuhlat.”

Mika Penttilä uskoo Ouluun
sivistyskaupunkina. Vaikka sote lähtee, kuntiin jää edelleen valtavasti asioita, jotka vaikuttavat
siihen, millaiseksi ihmisten
arki muodostuu.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 29.09.2017.